Live

Live Text Mai mulți noi recruți ruși care s-au predat în Lugansk spun că au fost „trimiși la moarte” și că propriii camarazi au tras asupra lor

Data actualizării: Data publicării:
Foto: captură video Anton Gherașenko/ Telegram

Sute de ruși mor zilnic în Donețk, susține președintele ucrainean Voldomir Zelenski, care a precizat că „pământul din fața pozițiilor ucrainene este plin de cadavre ale ocupanților”. Ucrainenii susțin că negocierile de pace pot avea loc doar după ce rușii se retrag din zonele ocupate, în timp ce consilierul președintelui Zelenski a declarat că nu au existat presiuni din partea aliaților ca ucrainenii să se angajeze în negocieri cu rușii.

Luxemburg a îngheţat active ruseşti în valoare de 5,5 miliarde de euro după declanşarea războiului din Ucraina

ACTUALIZARE 22:32 Nu mai puţin de 5,5 miliarde de euro din totalul de 17 miliarde de euro în active ruseşti îngheţate de UE după declanşarea de către Moscova a războiului împotriva Ucrainei se află în Luxemburg, a declarat marţi ministrul de externe Jean Asselborn în faţa parlamentului, relatează dpa.

„Dacă Rusia nu cedează, atunci noi sancţiuni sunt inevitabile”, a spus Asselborn. El a mai spus că este important că UE nu şi-a pus în pericol unitatea.

Nu poate exista „neutralitate” în ceea ce priveşte războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cei care nu condamnă Rusia acceptă legea celui mai puternic. „Istoria va decide cine a fost de partea cea bună”, a mai spus Asselborn.

21 de noi recruți ruși care s-au predat ucrainenilor vorbesc despre condițiile proaste în care au fost trimiși la război

ACTUALIZARE 22:25 Mai mulți soldați ruși recent mobilizați care s-au predat armatei ucrainene în regiunea estică Lugansk s-au plâns de condițiile în care au fost trimiși la război și lipsa de antrenament, potrivit imaginilor video neverificate ce circulau pe rețelele sociale, transmite The Moscow Times.

Cel puțin 21 de soldați – majoritatea dintre ei venind din Moscova și din regiunea înconjurătoare a capitalei ruse – au fost capturați de forțele ucrainene lângă orașul Svatove, a anunțat, luni pe Telegram, consilierul Ministerului ucrainean de Externe, Anton Gherașenko.

„(Rușii) trag asupra ai lor (soldați)...Am stat (în tranșee) timp de trei zile și ai noștri (camarazi) ne bombardau”, a spus unul dintre soldații care s-au predat în videoclipul distribuit de Gherașenko.

„Veți fi carne de tun”, a spus un alt soldat ce se adresa celorlalți ruși mobilizați.

Prizonierii de război au spus că au fost „trimiși la moarte” fără echipament sau antrenament și au susținut că camarazii lor i-au abandonat imediat când au intrat în raza focului inamic.

„Nu am mâncat și nici nu am băut ceva timp de trei zile. Am stat în tranșeele pline de apă”, spune unul dintre soldați despre experiența pe front.

Videoclipul și alte fotografii cu acești bărbați au fost de asemenea distribuire de canale Telegram rusești pro-război.

Bărbații din imaginile video ar putea fi membri ai Regimentului 15 din cadrul Brigăzii a 27-a de Gardă Motorizată din Moscova și regiunea Mscovei, care a fost desfășurată pe linia frontului lângă Svatove la începutul lunii octombrie, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Regimentul, potrivit acestui think tank, este format din noi recruți mobilizați care au fost trimiși la luptă fără antrenament.

Șoigu a mers în inspecție la un post de comandă din Ucraina. Noii recruți s-au plâns de condițiile proaste de cazare, lipsa hranei calde și a lemnului de foc

ACTUALIZARE 20:00 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a efectuat marţi o inspecţie a postului unificat de comandă al trupelor ruse care luptă în Ucraina şi a ascultat un raport despre situaţia operaţională de pe front, prezentat de comandantul acestor forţe, generalul Serghei Surovikin, informează EFE.

Ministerul rus al Apărării a transmis într-un scurt comunicat despre vizita lui Şoigu, care este de asemenea general de armată, conform Agerpres.

În afară de situaţia de pe linia frontului, Şoigu a fost informat despre aprovizionarea celor mobilizaţi, după numeroase reclamaţii cu privire la condiţiile proaste de cazare, lipsa hranei calde şi a lemnului de foc pentru încălzire, instruirile de tragere deficitare şi dotarea cu arme învechite.

Potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, aproximativ 50.000 din cei 318.000 de mobilizaţi sunt în prezent în misiuni de luptă, în timp ce restul se află în diferite faze de pregătire.

În aprilie, presa occidentală a relatat că Kremlinul l-a numit pe generalul Aleksandr Dvornikov, cu experienţă anterioară în Siria, ca primă verigă în lanţul de comandă pentru a conduce campania de război în Ucraina.

Numirea lui Surovikin, „erou al Rusiei” pentru participarea la războiul din Siria şi care a fost implicat în conflictul armat din Tadjikistan şi în al doilea război cecen, a fost bine primită de criticii comandamentului militar responsabil pentru operaţiunea de război din Ucraina, cum ar fi liderul cecen Ramzan Kadîrov şi fondatorul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

Forţele ucrainene au recucerit aproape 2.000 de kilometri pătraţi în cadrul contraofensivei lor din sudul ţării, în timp ce în est au eliberat cel puţin nouă oraşe în regiunea Lugansk, potrivit surselor din Kiev, notează EFE.

În prezent, Rusia înregistrează doar progrese foarte lente în regiunea Doneţk, unde au loc cele mai aprige lupte în zona oraşului Bahmut.

Ministrul ucrainean al apărării răspunde acuzațiilor absurde ale Moscovei și anunță „o mobilizare parţială a 300.000 de ţânţari”

ACTUALIZARE 18:34 Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a anunţat marţi o „mobilizare parţială în Ucraina” a ţânţarilor de luptă, într-o reacţie ironică la declaraţiile „fantasmagorice” făcute într-o reuniune recentă a Consiliului de Securitate al ONU de ambasadorul rus Vasili Nebenzia, potrivit căruia Kievul ar dispune de drone care răspândesc ţânţari infectaţi cu viruşi periculoşi, dar fără să prezinte vreo probă, relatează agenţia de presă Unian.

„În Ucraina a fost anunţată o mobilizare parţială în cadrul căreia se planifică chemarea sub arme a circa 300.000 de ţânţari. Proiectul are denumirea de lucru «Mosquitoes împotriva moscoviţilor»", notează Reznikov într-un comentariu ironic pe Twitter, folosind denumirea în engleză a ţânţarilor.

Cu câteva zile în urmă, reprezentantul permanent al Rusiei la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, a declarat că pe teritoriul Ucrainei au fost găsite drone destinate să transporte ţânţari infectaţi cu diverşi viruşi, conform Agerpres.

Lavrov spune că Rusia și India „iau în considerare” producția de armament în comun

ACTUALIZARE 17:42 Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, spune că Rusia și India „iau în considerare” producția în comun de echipamente moderne de apărare. Șeful diplomației lui Putin spune că a discutat cu ministrul indian de externe despre perspectivele unei cooperări militare și tehnologice.

Serghei Lavrov s-a întâlnit pentru a cincea oară în acest an cu șeful diplomației indiene. Foto: Profimedia Images

Lavrov nu a precizat despre ce echipament specific de apărare ar putea intra în discuţii. A fost cea de a cincea întâlnire între cei doi miniştri în acest an.

Referindu-se la ajutorul pentru Ucraina, Lavrov a acuzat din nou ţările occidentale că încearcă „să consolideze un rol dominant în afacerile mondiale” şi să „prevină democratizarea relaţiilor internaţionale” sub pretextul „evenimentelor din Ucraina”. De aceea, a spus Lavrov, el apreciază foarte mult poziţia „prietenilor indieni” ai Rusiei în privinţa Ucrainei.

Ministrul ungar de externe: Dacă era Trump președinte în SUA, nu ar fi fost război în Ucraina

ACTUALIZARE 15:44 Alegerile de la jumătatea mandatului care se desfăşoară marţi în SUA sunt de o mare importanţă, pentru că, dacă Donald Trump ar mai fi fost astăzi preşedinte, nu ar mai fi izbucnit războiul în Ucraina, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

„Cu Trump preşedinte, războiul nu ar fi izbucnit”, a spus Peter Szijjarto în faţa presei, reafirmând că relaţiile dintre SUA şi Ungaria nu au fost niciodată la fel de bune ca în perioada fostului preşedinte republican, potrivit agenției EFE, preluată de Agerpres.

Ministrul ungar crede că alegerile în desfăşurare din SUA „sunt de o mare importanţă în ceea ce priveşte războiul” din Ucraina, prin urmare guvernul premierului ungar Viktor Orban le va urmări îndeaproape. Conform sondajelor, republicanii lui Trump au şanse să obţină în urma acestui scrutin majoritatea în Senat şi Camera Reprezentanţilor.

Rusia construiește „dinți de dragon” în jurul orașului Mariupol

ACTUALIZARE 13:10 Rusia a început să construiască structuri antitanc defensive cunoscute sub numele de „dinți de dragon” în jurul orașului ocupat Mariupol, din sudul Ucrainei, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Raportul se referă la construcții de structuri defensive în teritoriile ocupate de Rusia. Rusia a început să construiască astfel de structuri în jurul orașului Mariupol.  

Ucrainenii neagă informațiile că SUA le-ar fi cerut să se arate deschiși negocierilor: „Nimeni nu forțează Ucraina”

ACTUALIZARE 12:26 Ucraina susține că poziția sa cu privire la negocierile cu Rusia nu s-a schimbat și că aliații săi nu i-au cerut să negocieze, după ce Washington Post și CNN au scris că principalul său aliat și susținător, SUA, au cerut Kievului să semnaleze că este deschisă negocierilor, pe fondul îngrijorării aliaților din unele țări europene, America Latină și Africa cu privire la un război prelungit, scrie The Guardian.

Luni, ziarul italian La Repubblica a scris că aliații NATO ai Ucrainei au în vedere începerea negocierilor după ce Ucraina va cuceri regiunea Herson, astfel încât Kievul să înceapă negocierile de pe o poziție de forță.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește la telefon cu președintele SUA Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat pentru Radio Svoboda că Ucraina va negocia cu Rusia doar după ce trupele ruse vor părăsi întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea. Podoliak a spus că SUA tratează Ucraina ca pe un partener egal și că nu există nicio constrângere. El a spus că Ucraina câștigă și, prin urmare, să te așezi acum la masa negocierilor ar fi „o prostie”.

Zelenski: Sute de ruși mor zilnic în Donețk

ACTUALIZARE 12:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că regiunea Donețk din est rămâne „epicentrul” luptei, sute de ruși fiind uciși în fiecare zi.

„Regiunea Donețk rămâne epicentrul celei mai mari nebunii a ocupanților”, a spus Zelenski în discursul său. „Sunt de ruși sunt uciși în fiecare zi. Pământul din fața pozițiilor ucrainene este plin de cadavre ale ocupanților”.

Orașele Bakhmut și Avdiivka sunt zonele unde se dau cele mai grele lupte din regiunea Donețk, notează Reuters.

Scandal de proporții în Iran din cauza dronelor date Moscovei

ACTUALIZARE 09:02 Un scandal de proporții a izbucnit la Teheran în legătură cu dronele pe care Iranul a recunoscut că le-a livrat Rusiei și pe care Moscova le folosește acum contra Ucrainei. Un important cleric conservator a cerut ca livrarea de drone să înceteze, în timp ce un fost ambasador sugerează că Ministerul de Externe iranian nici măcar nu a fost la curent cu aceste achiziţii, scrie The Guardian.

Drone-kamikaze Shahed-136 fabricate în Iran. Foto: Twitter, OSINTtechnical

Cotidianul britanic apreciază că toate acestea sunt indicii ale unei "fisuri interne". Un important cleric conservator, totodată editorul unui ziar de la Teheran, a criticat deschis poziţia guvernului în legătură cu armele pe care regimul le-a furnizat Moscovei, afirmând că Rusia este agresorul clar în acest război, iar livrarea de drone ar trebui să înceteze.

Cum răspunde Coreea de Nord la acuzaţiile SUA că ar trimite armament în Rusia

ACTUALIZARE 08.59 Ministerul apărării din Coreea de Nord a calificat marţi ca nefondate acuzaţiile americane potrivit cărora Phenianul a furnizat Rusiei muniţie de artilerie pentru războiul său din Ucraina, a informat agenţia de presă KCNA.

Tensiunile sunt în creştere în peninsulă după o serie de teste nord-coreene săptămâna trecută (cel puţin 23 de rachete trase într-o singură zi, plus lansarea unei rachete balistice intercontinentale), în timp ce Statele Unite şi Coreea de Sud au încheiat cele mai ample exerciţii aeriene comune de până acum.

Reacţia Phenianului răspunde acuzaţiilor făcute săptămâna trecută de purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate al Casei Albe, John Kirby. El a susţinut că regimul de la Phenian trimite în ascuns un „număr semnificativ” de obuze Rusiei, „încercând să pară că acestea sunt trimise în Orientul Mijlociu sau Africa”.

Casa Albă spune că sprijinul pentru Ucraina va continua, indiferent de rezultatul alegerilor interimare

ACTUALIZARE 08.57 Sprijinul Americii pentru Ucraina va fi infailibil şi neclintit, indiferent de rezultatul alegerilor legislative de marţi, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Preşedintele american Joe Biden „este hotărât să lucreze cu ambele partide”, democrat şi republican, în această direcţie, a adăugat ea, în contextul în care conservatorii speră să preia controlul asupra a cel puţin una din cele două camere ale Congresului.

Liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a reiterat, într-un interviu difuzat luni pe CNN, dorinţa de a nu „da un cec în alb” Kievului dacă partidul său va obţine majoritatea la alegerile de la jumătatea mandatului care au loc marţi.

Rușii acuză că au fost aruncați într-o „bătălie de neînțeles”

ACTUALIZARE 08.55 Într-o scrisoare care se presupune că a fost trimisă de pe front unui guvernator regional din Rusia, soldații din Brigada 155 a Infanteriei Marine a Flotei ruseşti din Pacific spun că au fost aruncaţi într-o "bătălie de neînţeles" în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, scrie CNN.

Scrisoarea, publicată luni de un important blog militar rusesc, a fost trimisă guvernatorului din Primorsky Krai.

„Încă o dată am fost aruncaţi într-o bătălie de neînţeles de către generalul Muradov şi cumnatul său, compatriotul său Akhmedov, pentru ca Muradov să câştige bonusuri care să-l facă să arate bine în ochii lui Gherasimov [şeful Statului Major General al Rusiei]”, se arată în scrisoare.

„Ca urmare a ofensivei "atent" planificate de "marii comandanţi", am pierdut aproximativ 300 de oameni, morţi şi răniţi, cu câţiva dispăruţi în misiune în ultimele 4 zile”, se arată în scrisoare.

Washingtonul recunoaște că a comunicat cu Kremlinul

ACTUALIZARE 08.5o Sullivan a explicat că este „în interesul” SUA să mențină contactul cu Rusia, dar că oficialii americani știu „cu cine au de-a face”.

Declararația a fost făcută în contextul în care Casa Albă refuză să nege relatările potrivit cărora Sullivan a condus discuțiile cu Rusia pentru a preveni o escaladare nucleară în Ucraina.

Wall Street Journal a relatat că Sullivan a purtat discuții confidențiale cu omologul său rus, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, și cu un consilier de rang înalt al Kremlinului în materie de politică externă, Iuri Ușakov, în ultimele luni.

Oficialii au discutat despre modalitățile de a se proteja împotriva riscului de escaladare nucleară în contextul războiului din Ucraina, dar nu s-au angajat în nicio negociere privind modalitățile de a pune capăt conflictului.

Luna trecută, Sullivan a declarat că orice utilizare a armelor nucleare ar avea „consecințe catastrofale pentru Rusia”.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a refuzat să confirme informațiile, spunând că „oamenii susțin multe lucruri”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat ziarele occidentale că publică informații false.

Însă secretarul de presă al Casei Albe, Karin Jean-Pierre, a declarat luni că Statele Unite își rezervă dreptul de a purta discuții cu Rusia.

Iar Sullivan, unul dintre cei mai importanți consilieri ai președintelui american Joe Biden, a spus că menținerea contactului cu Moscova este în „interesul fiecărei țări afectate de acest conflict”.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri