Washington Post: Zelenski ar fi vrut ca Ucraina să arunce în aer conducta Drujba pentru a „distruge” industria Ungariei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a câștigat încrederea guvernelor occidentale refuzând să folosească armele pe care le oferă aliații pentru atacuri în interiorul Rusiei și acordând prioritate țintirii forțelor ruse în interiorul granițelor Ucrainei. Însă, în spatele ușilor închise, liderul Ucrainei a propus variante mult mai îndrăznețe, scrie The Washington Post.
Potrivit unor documente secrete, Zelenski ar fi cerut ocuparea satelor rusești aflate la granița cu Ucraina pentru a câștiga un avantaj asupra Moscovei, bombardarea unei conducte care transferă petrolul rusesc în Ungaria, membră NATO, și vorbind în privat despre rachete cu rază lungă de acțiune pentru a atinge ținte în interiorul granițelor Rusiei.
Documentele secrete ale serviciilor de informații americane detaliează comunicări ale lui Zelenski cu asistenți și lideri militari ai Ucrainei.
Acestea arată un lider cu instincte agresive, care contrastează puternic cu imaginea lui publică de om de stat calm care rezistă atacului brutal al Rusiei. Informațiile au fost obținute prin intermediul comunicațiilor digitale interceptate, oferind o privire rară asupra deliberărilor lui Zelenski pe fondul atacurilor rușilor.
Pentagonul, unde liderii militari americani au fost informați cu privire la aspectele prezentate în documentele scurse, nu a contestat autenticitatea materialelor.
În unele cazuri, Zelenski ascultă ambițiile subordonaților săi; în altele, el este cel care propune acțiuni militare riscante.
Într-o întâlnire de la sfârșitul lunii ianuarie, Zelenska a sugerat ca Ucraina „să efectueze lovituri în Rusia” în timp ce mută trupele terestre ucrainene pe teritoriul inamic pentru a „ocupa orașe de graniță din Rusia”, potrivit unui document etichetat „Top Secret”. Scopul ar fi „de a oferi Kievului un avantaj în discuțiile cu Moscova”, se arată în document.
Într-o întâlnire separată la sfârșitul lunii februarie cu generalul Valeri Zalujnîi, șeful forțelor armate ale Ucrainei, Zelenski „și-a exprimat îngrijorarea” că „Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune capabile să ajungă la dislocarea trupelor rusești în Rusia și nici nimic cu care să le atace”. Zelenski „a sugerat apoi ca Ucraina să atace locații de desfășurare nespecificate în Rostov”, o regiune din vestul Rusiei, folosind în schimb drone, potrivit unui alt document clasificat.
Într-o întâlnire la mijlocul lunii februarie cu viceprim-ministrul Iulia Svridenko, Zelenski a sugerat Ucrainei să „arunce în aer” conducta Drujba, construită de sovietici, care furnizează petrol Ungariei. „Zelenski a subliniat că... Ucraina ar trebui pur și simplu să arunce în aer conducta și să distrugă probabil industria (prim-ministrului) maghiar Viktor Orban, care se bazează în mare parte pe petrolul rusesc”, se spune în document.
În detalierea conversației, oficialii serviciilor de informații admit că Zelenski „și-a exprimat furia față de Ungaria și, prin urmare, ar putea face amenințări hiperbolice, fără sens”, o calificare care nu însoțește celelalte relatări ale lui Zelenski, care sugerează o acțiune militară îndrăzneață. Deși Ungaria este parte a alianței occidentale, Orban este considerat liderul cel mai apropiat de Putin din Europa.
Când a fost întrebat dacă a sugerat să ocupe părți ale Rusiei, Zelensk a spus în timpul unui interviu că sunt „fantezii”, dar și-a apărat dreptul de a folosi tactici neconvenționale în apărarea țării sale.
„Ucraina are tot dreptul să se protejeze și noi o facem. Ucraina nu a ocupat pe nimeni, ci invers”, a spus Zelenski
Folosirea de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei este un subiect deosebit de sensibil pentru Casa Albă, care s-a arătat îngrijorată că conflictul din Ucraina ar putea scăpa de sub control și ar putea duce la o confruntare catastrofală între Statele Unite și Rusia.
Întrebat despre informațiile care indică faptul că a luat în calcul utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia, Zelenski a spus: „Nimeni în țara noastră nu a dat ordine pentru ofensive sau lovituri pe teritoriul Rusiei”.
Săptămâna trecută, Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Administrația Biden spune că documentele cu comentariile lui Zelenski nu sunt motivul pentru care nu trimit rachete cu rază mai mare de acțiune.
„Ucraina s-a angajat în mod repetat să folosească armele furnizate de SUA în mod responsabil și strategic atunci când este nevoie pentru a contracara agresiunea rusă și suntem încrezători că vor face la fel”, a spus un oficial american al apărării, pentru Washington Post.
„Președintele Zelenski și-a respectat promisiunile pe care le-a făcut președintelui Biden și nu credem că asta se va schimba”, a spus un alt înalt oficial al administrației Biden.
Zelenski a declarat recent că își rezervă dreptul de a explora o serie de opțiuni militare.
„Am o mulțime de generali cu care lucrez”, a spus acesta. „Și acestea sunt conversațiile mele personale. Războiul este despre ocuparea Ucrainei”, a adăugat el. „Ucraina trebuie să câștige”.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News