Live

Votul strategic care va înfuria Serbia. SUA au trimis deja un cadou specific contextului: 24 de blindate Humvee

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Northfoto / Shutterstock

Legislativul kosovar va vota vineri, în a doua lectură, proiectul de transformare a Forțelor de Securitate din Kosovo (KSV) într-o armată națională, decizie care agită din nou apele - și așa tulburi - între Belgrad și Priștina.

Militarii NATO asigură securitatea în Kosovo / FOTO: Guliver / Getty Images

Trecerea de la o forță de intervenție în caz de dezastre la o armată în toată regula este încă o cărămidă solidă în construcția statalității kosovare.

Situația este privită de politicienii sârbi ca încă o provocare în lungul conflict dintre Belgrad și Priștina în privința suveranității asupra acestei regiuni din bazinul Metohija.

În această săptămână, 24 de vehicule blindate Humvee au ajuns din garajele armatei americane pe un poligon din Kosovo, potrivit Radio Europa Liberă. Un dar de Crăciun în linia tradiționalului suport politic al Statelor Unite pentru regiunea dominată de albanezii kosovari.

SUA sprijină planul Kosovo de a-şi crea propria armată, a declarat joi ambasadorul american la Pristina, Philip Kosnett, o poziţie ce nu este împărtăşită de alte ţări membre NATO.

SUA apreciază că „transformarea KSF în forţe armate ale Kosovo este un pas pozitiv şi că este firesc ca republica în calitate de ţară suverană şi independentă să dispună de propriile capacităţi defensive”, a subliniat ambasadorul. „Acesta este un proiect ce va lua mulţi ani”, a mai spus diplomatul american.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că planul Kosovo de a se dota cu forţe militare proprii intervine „într-un moment nepotrivit” şi „împotriva opiniei multor aliaţi NATO”.

CITIȚI ȘI: FOTO. Președintele Kosovo, în uniformă militară înaintea unui vot istoric

Şefa guvernului sârb, Ana Brnabic, a precizat că speră să nu fie nevoie ca ţara sa „să utilizeze vreodată armata”, chiar dacă este posibil, potrivit ei, în faţa dorinţei Kosovo de a se dota cu propria forţă militară.

„Sper că nu va trebui niciodată să folosim armata noastră, dar în acest moment este una dintre opţiunile de pe masa”, a spus ea.

Ministrul KSF, Rrustem Berisha, a menționat că noul pachet de legi va duce la o „transformare graduală” a Forțelor de Securitate într-o armată profesionistă.

Ramadan Qehaja, expert în politici militare, crede că procesul de tranziție va fi lung și anevoios – nu doar la nivelul tehnologiei de apărare și al pregătirii de reacție rapidă, ci și în privința mentalității militare a trupelor.

„Trebuie să pornească de la cele mai joase straturi: de la soldat și până la președintele țării”, a subliniat Qehaja într-o declarație pentru Balkan Insight.

Opinii analiștilor legate de dosarul kosovar se împart, în general, în două tabere: cea care vede în Kosovo o poveste de succes a politicii externe americane în complicata rețea multietnică a Balcanilor de Vest și cea care consideră Kosovo ca fiind un eșec răsunător al internaționalismului liberal din anii 1990.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A anunțat că soția îl părăsește după 19 ani de căsătorie: ”Mi-a dat prea multe șanse”. Care ar fi, de fapt, motivul divorțului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce propunere i-a făcut președinta Comisiei Europene lui Donald Trump în legătură cu aprovizionarea cu gaze lichefiate a UE

Coreea de Sud avertizează că alianța sa cu SUA va riposta, în cazul în care Coreea de Nord încearcă un atac nuclear

Trump spune că „nu există” preț prea mare pentru planul său de deportare a imigranţilor: „Să facem graniţa fermă şi puternică”

Departamentul de stat al SUA spune că îl va sprijini pe Zelenski dacă va decide să negocieze cu Putin

Partenerii noștri