Live

Live Text Ucrainenii neagă că au atacat Comandamentul flotei ruse din Marea Neagră. Oficial: Nikolaev a fost bombardat mai puternic ca niciodată

Data actualizării: Data publicării:
Bombardamente puternice in Nikolaev. FOTO: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut oamenilor din estul țării să plece. Este vorba despre cei din regiunea Donețk, unde se dau lupte intense. Orașele din această regiune sunt ţinta unor bombardamente mortale. "Cu cât mai mulți oameni părăsesc zona, cu atât mai puțini vor fi uciși de ruși", a transmis noaptea trecută Volodimir Zelenski. Sute de mii de persoane mai trăiesc în zonele din Donbas atacate de soldații Moscovei. Duminică dimineață, rușii au acuzat că ucrainenii au atacat cu o dronă Statul Major al flotei ruse din Marea Neagră, dar cei din urmă au negat acest atac. Festivitățile care urmau să se desfășoare la Sevastopol cu ocazia Zilei Marinei au fost anulate.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Ministrul german de finanţe cere oprirea producției de energie cu gaze naturale

ACTUALIZARE 19:30 Ministrul german de finanţe, Christian Lindner, a cerut încetarea producţiei de energie pe bază de gaz natural, în contextul temerilor că Germania ar putea intra într-o criză a gazelor pe măsură ce Rusia îşi reduce livrările, relatează duminică agenţia DPA.

„Trebuie să luăm măsuri pentru a evita o criză energetică, suprapusă peste criza gazelor. Gazul nu mai trebuie folosit pentru producţia de electricitate”, a indicat Lindner în ziarul Bild am Sonntag.

El a cerut de asemenea ca „centralele nucleare sigure şi prietenoase cu mediul” să fie menţinute în exploatare în Germania până în anul 2024 dacă va fi nevoie şi a precizat că ministrul german al economiei, Robert Habeck, are prerogativele legale de a opri folosirea gazului pentru producţia de energie electrică.

Citește continuarea AICI

Ajutorul pentru Ucraina la care nimeni nu s-a gândit. De ce mașinile de teren uzate sunt la mare căutare în Polonia

Multe țări europene și Statele Unite furnizează Ucrainei tancuri, lansatoare de rachete și puști pentru a rezista invaziei Rusiei. De asemenea, trimit și ajutor umanitar. Dar un lucru care lipsește sunt anumite modele de mașini: vehiculele pentru toate tipurile de teren, cum ar fi SUV-urile și camionetele. Sunt necesare în special în apropierea liniilor frontului, pentru a căra alimente sau muniție ori pentru a evacua răniții. Jacek Hugo-Bader aduce astfel de vehicule în Ucraina. Inițiativa e finanțată din donații. Pentru el și pentru prietenii săi cu cât mai multe mașini, cu atât mai bine.

Un mecanic auto din Varșovia face revizia tehnică pentru o mașină de teren uzată Foto: captură video Digi24

Citește continuarea AICI

România cere sancționarea Rusiei pentru atacul asupra închisorii Olenivka

ACTUALIZARE 17:28 România cere sancționarea internațională a Rusiei pentru atacul asupra închisorii Olenivka din Donbas, în urma căruia au murit zeci de prizonieri ucraineni. Ministerul Afacerilor Externe condamnă bombardarea închisorii şi uciderea prizonierilor de război ucraineni și transmite condoleanțe, potrivit unui mesaj transmis duminică pe Twitter de diplomația de la București.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm bombardarea închisorii din Olenivka şi uciderea prizonierilor de război ucraineni. Aceste crime atroce comise de Rusia impun investigarea şi sancţionarea internaţională. Transmitem condoleanţe familiilor şi susţinere totală pentru Ucraina”, se arată în mesajul postat de MAE pe Twitter.

Citește continuarea AICI

Polonia a primit 5,15 milioane de refugiaţi ucraineni de la începutul războiului

ACTUALIZARE 17:00 Peste 5,15 milioane de persoane ucrainene s-au refugiat în Polonia de la începutul invaziei militare declanşate de Rusia pe 24 februarie, a anunţat duminică Poliţia de Frontieră Poloneză, citată de DPA.

În aceeaşi perioadă, 3,25 milioane de ucraineni s-au întors în ţara lor natală. Duminică, numărul persoanelor care au trecut graniţa spre Polonia a fost de 25.400, în timp ce alte 29.900 au ieşit din Polonia şi s-au întors în Ucraina.

Polonia şi alte ţări învecinate cu Ucraina au primit grupuri mari de ucraineni care şi-au părăsit locuinţele din cauza războiului declanşat de Moscova, un conflict militar care nu dă semne că ar slăbi în intensitate.

Potrivit Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), peste 6 milioane de indivizi au fost înregistraţi ca refugiaţi în Europa de la începutul acestui război, conform Agerpres.

Cei mai mulţi se află în Polonia, care găzduieşte în prezent 1,2 milioane de refugiaţi, în timp ce Germania găzduieşte 670.000 de ucraineni. Republica Cehă oferă în prezent adăpost pentru peste 400.000 de refugiaţi ucraineni, conform celor mai recente date publicate de ONU.

Potrivit Poliţiei Frontieră din România, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 30.07.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.753.232 de cetăţeni ucraineni. Site-ul data.unhcr.org anunţă totodată că peste 1,8 milioane de ucraineni s-au refugiat în Federaţia Rusă.

Zelenski estimează recolta de cereale din Ucraina la jumătate din producția de dinainte de război. Prima navă ar putea pleca luni din Odesa

ACTUALIZARE 16:20 O primă navă cu cereale ucrainene ar putea pleca luni din portul ucrainean Odesa, conform acordului încheiat cu Rusia pe 22 iulie, a anunţat duminică preşedinţia turcă, în timp ce la Kiev preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că în urma invaziei ruse anul acesta recolta de cereale ar putea fi în Ucraina la jumătate din cantitatea obişnuită, relatează AFP şi Reuters.

„Pregătirile au ajuns într-un punct care ar permite plecarea navelor din portul Odesa. Navele sunt încărcate, sunt pregătite să plece, dar este nevoie de o bună coordonare logistică”, a declarat  purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

Citește continuarea AICI

Putin declară SUA drept „principala amenințare” pentru Rusia în noua doctrină navală și amenință cu rachetele hipersonice Zircon

ACTUALIZARE 14.50 Vladimir Putin a semnat, duminică, o nouă doctrină navală a Rusiei, care prezintă Statele Unite drept „principală amenințare” pentru Rusia și stabilește „ambiții maritime globale” pentru Rusia în zone precum Arctica și Marea Neagră, scrie Reuters.

După ce a inspectat marina, Putin a ţinut un scurt discurs în care a promis livrarea a ceea ce el a prezentat drept rachete de croazieră hipersonice unice Zircon, neratând oportunitatea de a amenința din nou că Rusia are puterea militară de a învinge orice potenţial agresor, deși este destul de clar că nimeni nu intenționează să agreseze Rusia, ea însăși un stat agresor.

Cu puţin timp înainte de discurs, dictatorul rus a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabileşte obiectivele strategice generale ale marinei ruse, inclusiv ambiţiile sale de „mare putere maritimă care se extind asupra întregii lumi”.

Principala ameninţare la adresa Rusiei, spune doctrina, este „politica strategică a Statelor Unite de a domina oceanele lumii” şi apropierea alianţei militare NATO de graniţele Rusiei, conform Reuters, citat de Agerpres.

Guvernator: Unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina a fost ucis în bombardamentele din Nikolaev

ACTUALIZARE 13.30 Unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina ar fi fost ucis în urma bombardamentelor asupra Nikolaev, scrie BBC, care îl citează pe guvernatorul orașului. Autoritățile locale spun că orașul a suferit cel mai puternic atac de până acum.

Autoritățile din Ucraina au transmis că orașul Nikolaev, din sudul țării, a fost în timpul nopții ținta unui bombardament rusesc „masiv”.

Unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, Oleksiy Vadatursky, și soția sa Raisa au fost uciși în locuința lor, a spus guvernatorul orașului, Vitaly Kim.

Oleksiy Vadatursky, în vârstă de 74 de ani, deținea Nibulon, o mare companie cu afaceri în sectorul agricol.  

Ucraina neagă că a atacat Statul Major al Flotei Ruse din Crimeea

ACTUALIZARE 12.45. Ucraina a negat că a atacat cu o dronă Statul Major al Flotei Ruse de la Marea Neagră, din Crimeea, și a numit acuzațiile drept "o provocare deliberată", relatează France Presse, citat de Agerpres.

Acuzaţiile ruseşti despre "un aşa-zis atac ucrainean asupra statului major al flotei ruse din Sevastopol" sunt "o provocare deliberată", a declarat Serghi Braciuk, purtător de cuvânt al administraţiei regionale din Odesa (sud Ucrainei), într-un video pe Telegram.

"Eliberarea Crimeii ucrainene ocupate se va întâmpla într-un alt mod, mult mai eficient", a adăugat el. Moscova a susținut că șase oameni au fost răniți în acest atac.

Regiunea Sumî, bombardată de 50 de ori sâmbătă

ACTUALIZARE 12.00. Rușii au bombardat regiunea Sumî de aproape 50 de ori în seara zilei de 30 iulie, a informat Dmytro Jivytskyi, șeful administrației regionale Sumî.

Un om a murit și doi au fost rănți.

O fermă a luat foc. 

Bombardamente în Nikopol și Nikolaev

ACTUALIZARE 10.45. Mai multe orașe au fost bombardate în timpul nopții, au anunțat duminică dimineață autoritățile ucrainene.

Mai multe zone rezidenţiale au fost distruse sau avariate, dar şi infrastructură.

În Nikopol au fost afectate o şcoală, o grădiniţă şi mai multe instituţii municipal, potrivit Ukrinform.

Șeful Administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a transmis un mesaj pe Telegram în care spune că până la 50 de rachete au fost trase asupra zonelor rezidenţiale din Nikopol. Un Bărbat de 67 de ani a fost rănit, iar mai multe locuințe au fost distruse.

Potrivit lui Reznichenko, două autobuze au ars şi până la 10 au fost avariate.

O conductă de alimentare cu gaz şi una de apă au fost întrerupte. Echipa de intervenție lucrează la faţa locului. 

Primarul din Nikolaev, Oleksandr Sienkevych, a transmis că orașul a fost bombardat. "Probabil a fost cel mai puternic atac din toate timpurile. Explozii puternice au fost auzite după ora 01:00 şi în jurul orei 05:00. O serie de obiective au fost distruse, casele rezidenţiale au fost avariate", a scris Sienkevych. 

Ucrainenii au atacat cu drona Comandamentul flotei ruse din Marea Neagră

ACTUALIZARE 8.45 Statul Major al flotei ruse din Marea Neagră a fost atacat cu o dronă de ucraineni. Cinci oameni au fost răniți.

Un atac cu dronă a vizat duminică statul major al Flotei Ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, rănind cinci persoane, a anunţat guvernatorul acestui oraş din peninsula anexată Crimeea, Mihail Razvojaev, informează France Presse.

"În această dimineaţă, naţionaliştii ucraineni au decis să ne strice Ziua Flotei Ruse", sărbătorită duminică în Rusia, a scris Razvojaev pe Telegram. El a precizat că o dronă a aterizat în curtea statului major al Flotei şi a făcut cinci răniţi printre angajaţii Statului Major.

Toate festivităţile de Ziua Flotei Ruse "au fost anulate din motive de securitate", a anunţat Razvojaev, cerând locuitorilor din Sevastopol să nu-şi părăsească domiciliul "dacă este posibil".

Ample sărbători sunt planificate cu această ocazie în toată Rusia, mai ales o paradă navală la Sankt Petersburg (nord-vest), care urmează să fie supervizată de preşedintele Vladimir Putin. Este pentru prima dată când autorităţile ruse raportează un astfel de atac de la începutul ofensivei lor în Ucraina la 24 februarie.

Rușii au publicat lista morților din lagărul Olenivka, printre ei sunt și luptători Azov. Comandantul regimentului promite răzbunare

ACTUALIZARE 8.30 Ministerul rus al Apărării a publicat numele a 50 de prizonieri de război uciși și a 73 de răniți în bombardamentul asupra închisorii Olenivka, printre ei fiind și membri ai regimentului Azov. Comandantul regimentului a spus că Rusia a comis "un act de execuție publică".

Comandantul Regimentului Azov, maiorul Mykyta Nadtochy, a condamnat într-o declarație publică acest atac, despre care a spus că a fost "un act de execuție publică".

"Rusia a făcut asta pentru a scăpa de pedeapsă. Ei sunt obișnuiți cu faptul că nimeni nu-i va trage la răspundere nici măcar pentru încălcările clare ale legilor, obiceiurilor și regulilor de război", a spus Nadtochy.

El a promis că îi va găsi pe cei implicați în acest atac împotriva apărătorilor orașului Mariupol ce așteptau în captivitate un schimb de prizonieri.

"Noi, Azov, Ucraina ca stat și întreaga lume civilizată vom riposta dureros, astfel încât Rusia să-și amintească de acest lucru", se precizează în comunicatul transmis de regiment. "Deja știm numele călăilor și ale celor care au organizat execuția prizonierilor. Avem deja informații preliminare, dar nu putem anunța încă detaliile".

Citește continuarea AICI

Zelenski cere evacuarea de urgență a sute de mii de oameni din Doneţk

ACTUALIZARE 7.30 "A fost luată o decizie guvernamentală cu privire la evacuarea obligatorie a regiunii Doneţk", a declarat preşedintele ucrainean. "Vă rugăm, evacuați", a adăugat el într-o intervenţie online.

Președintele Ucrainei a avertizat că sute de mii de oameni, inclusiv zeci de mii de copii, se află încă în zonele de conflict din regiune. Guvernatorul Donețk a afirmat că vineri șase civili au fost uciși și 15 răniți. 

"Mulți oameni refuză să plece... dar chiar trebuie să facă asta... Cu cât pleacă mai repede, cu cât mai mulți oameni părăsesc regiunea Donețk acum, cu atât mai puțini oameni va putea armata rusă să ucidă", a spus el.

Volodimir Zelenski a făcut apel ca mai familiile cu copii să plece. "Noi nu suntem Rusia. De aceea, fiecare viaţă este importantă pentru noi", a transmis el.

"În această etapă a războiului, teroarea este principala armă a Rusiei", a subliniat el, în timp ce atacurile ruseşti asupra oraşelor din regiune provoacă victime în rândul populaţiei civile aproape în fiecare zi.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk anunţase anterior evacuarea obligatorie a întregii populaţii din regiunea Doneţk, una dintre cele două regiuni administrative ale bazinului Donbass, care rămâne parţial sub controlul Kievului. Ea motivase această decizie, în declaraţii la televiziune, prin distrugerea reţelelor de gaze şi absenţa încălzirii în iarna viitoare în regiune.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Partenerii noștri