Live

Vladimir Putin întărește opresiunea în Rusia. Cetățenii ruși aflați „sub influență occidentală” vor fi marginalizați și supravegheați

Data actualizării: Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Getty Images

În Rusia a intrat joi în vigoare o nouă lege referitoare la așa-zișii „agenți străini” din Rusia, care restrânge și mai mult libertatea de exprimare și a opoziției din Rusia lui Vladimir Putin, informează CNN. Astfel, orice persoană sau organizaţie desemnată ca „agent străin” nu va putea lucra în domeniul educaţiei, nu va putea organiza evenimente publice și nu va primi finanţare de la stat pentru diverse proiecte.

Adoptarea unei astfel de legi în Rusia dovedește în plus decizia Kremlinului de a elimina orice fel de influență venită din partea „valorilor liberale occidentale”.

Legea intră în vigoare în aceeași săptămână în care Parlamentul rus i-a înaintat lui Putin un proiect de lege care impune mai multe interdicții împotriva „problemelor propagandei LGBT”.

Noul act normativ amendează și completează legea din 2012 privind agenții străini, adoptată după un val de proteste publice împotriva lui Putin. În varianta originală, legea impunea ONG-urilor și organizațiilor angajate în diverse activități politice care primeau finanțări externe să se înregistreze ca „agenți străini” și să respecte mai multe reguli și restricții dure.

Jurnalist rus: „Astfel de legi sunt baza sistemului represiv al lui Putin”

Termenul de „agent străin”, care poartă conotații de spionaj din Războiul Rece, este folosit de Rusia ca o etichetă ostilă pentru persoanele și organizațiile pe care le consideră a fi implicate în activitatea politică, cu sprijin străin.

În noua variantă, definiția „agentului străin” include și persoanele și organizațiile „care au primit sprijin sau se află sub influență străină”, fără a specifica în mod clar despre ce „sprijin” sau „influență” ar fi vorba.

Astfel, „sprijinul din surse străine” nu e considerat doar cel de ordin financiar, ci și „ajutorul organizațional, metodologic, științific sau tehnic”.

De asemenea, „influența” poate fi interpretată drept „ceea ce exercită influență asupra unei persoane prin coerciție, convingere (persuasiune) sau alte mijloace”.

„Astfel de legi sunt baza sistemului represiv al lui Putin”, a declarat pentru CNN, Konstantin Von Eggert, un jurnalist freelance rus stabilit în Lituania. „Legile sunt special concepute în acest fel, cu termeni generici și vagi și care pot fi aplicate selectiv”.

Restricțiile  impuse libertății de exprimare din Rusia sunt direct legate de războiul din Ucraina, invazie militară pe care Kremlinul încă o definește drept „operațiune militară specială”. Astfel, la câteva zile după lansarea acestei invazii, autoritățile de la Moscova au limitat accesul la Facebook la unele site-uri de știri occidentale ori publicații independente rusești.

La începutul lunii martie, guvernul rus a adoptat o lege care incriminează difuzarea de informații „deliberat false” despre trupele rusești, în urma căreia CNN și alte instituții media occidentale au fost nevoite să-și suspende activitatea în Rusia.

În luna aprilie 2022 au avut loc mai multe demonstrații de protest în Rusia împotriva invaziei din Ucraina. Manifestanții care au scandat „război” - cuvânt a cărui folosire a fost incriminată de Rusia - au fost arestați și riscă până la 15 ani de închisoare.

De asemenea, în septembrie, peste 1300 de ruși care au ieșit să protesteze față de ordinul de mobilizare parțială au fost reținuți în mai multe orașe din Rusia. Aproximativ 1.000 de oameni sunt din Moscova și Sankt Petersburg. Mulți dintre ei au fost bătuți înainte să fie băgați în dubele poliției și duși spre destinații necunoscute.

„Trebuie să-i protejăm pe cetăţenii noştri şi Rusia de degradare şi extincţie”

La finele lunii octombrie, deputaţii ruşi au votat o înăsprire a controversatei legi care reprimă „propaganda LGBT”, un nou semn de întărire a liniei conservatoare în această ţară aflată în plină ofensivă în Ucraina.Interdicţiile vizează „mass-media, internetul, literatura şi cinematografia”, iar rușii nu vor mai putea vedea filme care descriu relații gay.

Legea din 2013 care pedepseşte „propaganda LGBT” în rândul minorilor a fost înăsprită prin interdicţia „negării valorilor de familie” şi a „promovării orientărilor sexuale non-tradiţionale”, inclusiv în rândul adulţilor.

Aceste interdicţii vizează „mass-media, internetul, literatura şi cinematografia” şi, de asemenea, publicitatea.

„Filmele care promovează relaţiile sexuale non-tradiţionale nu vor primi certificat de distribuire”, a avertizat Duma de Stat.

Textul interzice, de asemenea, „informaţiile susceptibile să inducă dorinţa de a-şi schimba sexul” copiilor.

„Trebuie să-i protejăm pe cetăţenii noştri şi Rusia de degradare şi extincţie, tenebre răspândite de SUA şi statele europene”, a declarat preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, citat într-un comunicat. Aceste infracţiuni vor fi pedepsite cu amenzi grele, iar străinii care vor încălca această lege ar putea fi expulzaţi, potrivit amendamentelor votate de Duma de Stat.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri