Live

Viitorul premier al Japoniei vorbește despre crearea unui NATO asiatic. Washingtonul: inițiativa e „pripită”

Data publicării:
Shigeru Ishiba are idei interesante, însă Washingtonulstrâmbă din nas. Foto: Profimedia

Noul lider al partidului de guvernământ japonez şi viitor prim-ministru, Shigeru Ishiba, doreşte crearea unei "alianţe de securitate comune" în Asia după modelul NATO şi care să descurajeze China să recurgă la forţă în această regiune, idee primită însă negativ de Washington, consemnează agenţiile Reuters şi EFE, relatează Agerpres.


După ce s-a impus în alegerile primare din Partidul Liberal Democrat (PLD), Ishiba şi-a prezentat vineri, la o conferinţă de presă, ideile sale de politică externă şi economice pe care va urmări să le implementeze din postul de prim-ministru în care va fi instalat săptămâna viitoare în locul premierului Fumio Kishida.

Una din priorităţile sale va fi "crearea unei alianţe de securitate comune" care să implice asistenţa militară obligatorie între membrii săi, "la fel ca NATO"."Există deja tratate bilaterale precum alianţa de securitate între Japonia şi SUA, între SUA şi Coreea de Sud sau între SUA şi Filipine. Ideea mea este să unim împreună aceste tratate", a sugerat Shigeru Ishiba, care urmăreşte "consolidarea alianţei cu SUA".

Cine este Shigeru Ishiba

Considerat un expert în chestiuni de apărare şi de politică externă, viitorul premier japonez este autor al mai multor cărţi pe aceste teme şi un colecţionar de machete de avioane şi nave de război. În vârstă de 67 de ani şi fost ministru al Apărării şi al Agriculturii şi Pescuitului, Shigeru Ishiba este însă renumit în partidul său ca un politician ce creează probleme.

Înaintea conferinţei de presă de vineri, el şi-a expus deja ideea privind un NATO asiatic într-un articol transmis săptămâna trecută centrului de reflecţie (think-tank) Hudson Institute. "Absenţa în Asia a unui sistem colectiv de autoapărare precum NATO înseamnă risc de războaie, întrucât nu există nicio obligaţie de apărare reciprocă", argumentează el în articol.
Washington-ul: inițiativa e „pripită”

Totuşi, ideea unui NATO asiatic  a fost deja respinsă de Washington, unde un oficial din Departamentul de Stat, Daniel Kritenbrink, asistent al secretarului de stat pentru Asia de Est şi Pacific, a descris-o drept pripită.

În pofida acestei reacţii negative, viitorul premier japonez a insistat vineri pe ideea sa şi a apreciat că "declinul relativ al puterii SUA" ar face necesară crearea unei organizaţii asiatice de apărare colectivă. Mai mult, el doreşte ca un astfel de aranjament de securitate să combine nu doar acordurile bilaterale încheiate de SUA cu statele din regiune, ci să implice de asemenea grupul Quad, format din SUA, Japonia, Australia şi India, şi acordurile AUKUS încheiate între SUA, Regatul Unit şi Australia.

În viziunea lui Ishiba, o astfel de nouă alianţă de securitate ar putea eventual chiar să preia în comun controlul asupra arsenalului nuclear american din regiune, ca element de descurajare în faţa puterilor nucleare din zonă, respectiv China, Coreea de Nord şi Rusia.


Pe de altă parte, în campania premergătoare votului intern din partidul său, Ishiba a spus că doreşte de asemenea o echilibrare a alianţei militare bilaterale cu SUA, care să includă şi o supraveghere sporită asupra bazelor militare americane din Japonia, acestea fiind o sursă de fricţiuni cu populaţia locală.

Puțină istorie

După înfrângerea sa în al Doilea Război Mondial, Japonia a rămas sub protecţia Washingtonului şi circa 50.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi pe teritoriul său.

În ce priveşte capitolul economic, Shigeru Ishiba a dat de înţeles că va continua "noul capitalism", strategia promovată de premierul în exerciţiu Fumio Kishida, afirmând că va căuta să stimuleze consumul, în paralel cu măsuri de atenuare a creşterii preţurilor, dar şi să stimuleze natalitatea, într-o ţară confruntată cu declinul demografic şi îmbătrânirea populaţiei.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întâlnire crucială la Bruxelles. Zelenski discută cu șeful NATO și cu lideri europeni despre cum vor face față noii administrații Trump

Încercarea primei companii nipone de lansa sateliți în spațiu s-a soldat cu un imens eșec. Cât a durat zborul rachetei Kairos

Marea Britanie vrea să aloce cel puțin 2,5% din PIB pentru apărare, să poată face față amenințărilor Rusiei

Rusia declară „indezirabilă” o companie privată de securitate cibernetică din SUA. Care sunt acuzațiile

Partenerii noștri