VIDEO. Jurnaliști surprinși în direct de bombardamentele din Gaza
Martori ai conflictului dintre Israel și Hamas, jurnaliștii simt de multe ori pe propria piele ce înseamnă o astfel de confruntare. Este și cazul jurnalistei Al Jazeera din imaginile următoare, care a fost surprinsă de un raid israelian în timpul unei transmisiuni. Urmăriți momentul:
Bombe de o tonă, folosite de Israel pentru a-l ucide pe liderul Hezbollah baricadat într-un buncăr din Beirut
Tel Avivul a fost vizat în premieră de o rachetă balistică
Zeci de coloniști israelieni au incendiat case și mașini într-un sat de palestinieni din Cisiordania. Un om a murit. Reacția SUA
Atac în fața ambasadei Israelului din Belgrad
Soldați israelieni au legat un palestinian rănit pe capota unui blindat
19 copii răniți în Gaza vor fi aduși la spitale din România
Jurnalism vs activism. „Peisajul mass-media s-a schimbat dramatic”
Tancuri israeliene au ocupat partea estică a Rafah
Ambasadorul Israelului: Sancțiunile care vin spre Iran nu sunt suficiente. Trebuie să acționăm mai puternic pentru a preveni războiul
Youmna Al-Sayed, jurnalistă Al Jazeera: „După cum puteți auzi, raidurile vizează direct turnul...în urmă cu puțin timp...îmi pare rău, poți să repeți? O, Doamne, da, trebuie să cobor! Nu știu dacă mă auziți... Îndreptăm acum camera către locul exploziilor... mă poți auzi? Stăteam chiar vizavi, distrugerile sunt uriașe... Este una dintre... este una dintre cele mai mari clădiri și nu a fost dărâmată cu totul, ceea ce înseamnă că mai multe rachete urmează să fie lansate împotriva sa!”
Jurnaliști, în frenezia evacuării
Între timp, imaginile de sâmbătă cu distrugerea clădirii din Gaza în care aveau birouri agenția americană Asociated Press și televiziunea Al-Jazeera au făcut înconjurul lumii.
Alte imagini, postate pe rețelele sociale, arată frenezia evacuării. Armata israeliană avertizase rezidenții, cu o oră înainte, de iminența unui atac. Zeci de reporteri, cameramani, redactori au încercat să scoată din clădire cât mai multe echipamente, pentru a putea să-și facă treaba în continuare, deși birourile lor nu mai există.
Studiourile AP și Al-Jazeera au fost golite în grabă de tot ceea ce putea fi cărat în brațe. Dar misiunea nu a fost deloc simplă, scările și lifturile s-au dovedit neîncăpătoare. Apoi, când toată lumea a părăsit imoblilul, la o distanță de numai câteva minute, sediul în care se afla Associated Press a devenit poate cea mai filmată clădire pusă la pământ printr-un atac armat.
Israelul susține că turnul al-Jalaa ar fi fost folosit și de Hamas, în scopuri militare, idee respinsă și de jurnaliști, și de restul celor care aveau locuințe sau birouri acolo.
„În afară de chiriași, mai erau acolo birouri de avocatură, inginerie și mai multe agenții de presă, ca Al-Jazeera și Associated Press. Nimic altceva”, a declarat proprietarul clădirii.
Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a sesizat duminică Curtea Penală Internaţională după atacurile israeliene asupra clădirii ce găzduia birouri mass-media în Fâşia din Gaza, considerând că acestea pot fi „crime de război”.
Relatare dintr-o clădire vecină cu una bombardată
Bombardamentul a amintit de distrugerea, cu câteva zile în urmă, a altei clădiri cunoscute în Gaza, în care avea sediul televiziunea palestiniană Al-Aqsa și despre care israelienii spun că era folosită de Hamas. Corespondentul BBC tocmai relata despre raiduri, de pe o altă clădire situată pe aceeași stradă, când proiectilele au început să cadă unul după altul. Iată imaginile:
„- Adnan?
- Clădirea s-a prăbușit, a fost pusă la pământ.
- Sper că ești în siguranță.
- Par să fi fost câteva lovituri de avertizare, iar acum clădirea este lovită în plin...
Aviația israeliană bombardează clădirea Al-Shorooq din Gaza, cum a spus și reporterul nostru...”
Președintele american Joe Biden a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și i-a cerut ca trupele israeliene să protejeze jurnaliștii în orice situație.
Armistițiul se lasă așteptat
Armistițiul se va mai lăsa însă așteptat în conflictul dintre Israel și gruparea Hamas. A spus-o chiar premierul Benjamin Netanyahu, care le-a promis locuitorilor ţării sale că armata îi va ataca pe militanţii jihadişti atât timp cât va fi necesar. Discursul a venit duminică, la o săptămână de la debutul luptelor şi în cea mai sângeroasă zi a confruntărilor, în care au murit aproape 50 de palestinieni.
Numărul total al victimelor în ambele tabere se apropie, astfel, de 200. Situaţia a fost discutată în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, care s-a reunit pentru a treia oară într-o săptămână, dar fără să ajungă la o concluzie. Nu au lipsit, în schimb, atacurile între reprezentanţii Israelului şi Palestinei.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News