Live

Vicepreședintele Turciei a venit în vizită oficială în România și s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu

Data publicării:
Marcel Ciolacu, prim-ministrul Guvernului României și Cevdet Yilmaz, vicepreşedintele Republicii Turcia, susțin declarații comune de presă la Palatul Victoria din București, 26 aprilie 2024. Inquam Photos / George Călin

Vicepreședintele Turciei, Cevdet Yilmaz, aflat în vizită în România, a declarat că cele două țări trebuie să coopereze strâns pentru securitatea regională. Oficialul turc s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Cevdet Yilmaz a susţinut o declaraţie de presă comună cu premierul Marcel Ciolacu. Înaltul oficial turc a menţionat actualul acord de deminare semnat de România, Bulgaria şi Turcia.

„Pentru asigurarea securităţii la Marea Neagră, noi suntem două ţări riverane care suntem obligate să lucrăm şi să cooperăm şi datorită alianţei pe care o avem.

De la începutul războiului şi până la ora actuală am lucrat împreună cu aliaţii noştri români şi bulgari în cadrul grupului de lucru pentru măsurile împotriva minelor în derivă de la Marea Neagră.

S-a prevăzut să înceapă în cel mai scurt timp aceste activităţi comune”, a spus Cevdet Yilmaz, potrivit traducerii oficiale.

El a menţionat şi implicarea ţării sale în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

„De la începerea războiului din Ucraina, Turcia a luptat foarte mult pentru oprirea războiului, pentru asigurarea securităţii elementare globale, pentru siguranţa navigaţiei la Marea Neagră şi noi vom continua să lucrăm pe acest domeniu, datorită Convenţiei Strâmtorilor de la Marea Neagră, care ne asigură să ne asumăm o mare importanţă pentru asigurarea securităţii în această zonă, pentru a scădea tensiunea din zonă şi pentru asigurarea securităţii zonei noastre”, a declarat Cevdet Yilmaz.

Totodată, vicepreşedintele Turciei a vorbit de situaţia regională de securitate. „Suntem de partea păcii, a stabilităţii în zona noastră”, a continuat el.

Cevdet Yilmaz a spus că va participa, vineri, la inaugurarea conductei de transport de gaze naturale dintre Tuzla şi Podişor. „Acest proiect este şi în beneficiul României, dar şi în acelaşi timp în beneficiul, din punct de vedere al energiei, din Uniunea Europeană”, a apreciat acesta.

În intervenţia sa de la guvern, Cevdet Yilmaz a amintit că, săptămâna trecută, preşedinţii României şi Turciei au avut un dialog telefonic, în cadrul căruia „au discutat foarte fructuos în legătură cu relaţiile noastre bilaterale şi subiectele regionale”.

De asemenea, a mulţumit României pentru susţinerea aderării ţării sale la Uniunea Europeană şi pentru parteneriatul strategic dintre cele două state.

„Încrederea reciprocă dintre statele noastre stă la baza relaţiilor bilaterale”, a mai spus vicepreşedintele Turciei. În acest sens, a menţionat şi misiunea de poliţie aeriană efectuată de Turcia în România, sub umbrela NATO.

În ceea ce priveşte schimburile economice, Cevdet Yilmaz a spus că ţara noastră este cel mai mare partener comercial al Turciei în UE şi că a fost depăşită, timp de doi ani la rând, ţinta de 10 miliarde de dolari în ce priveşte schimbul comercial.

Vicepreşedintele Turciei va fi primit, vineri seara, de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Ciolacu: Cooperarea economică cu Turcia, unul dintre pilonii de bază ai relațiilor turco-române

Turcia este principalul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi prima destinaţie din afara UE a exporturilor româneşti, a afirmat, vineri, premierul Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu vicepreşedintele turc, Cevdet Yilmaz.

El a precizat că discuţiile cu oficialul turc au vizat şi contextul de securitate actual, modalităţile optime de cooperare în plan bilateral şi ca aliaţi în cadrul NATO.

„Am avut o discuţie extrem de constructivă care a confirmat stadiul excelent al parteneriatului strategic bilateral. Ne propunem să ne concentrăm pe intensificarea dialogului, atât pe plan politic, dar mai ales pe plan economic, cu atât mai mult cu cât minoritatea turco-tătară din România are un rol deosebit de important în consolidarea relaţiilor noastre, fiind o punte durabilă între cele două ţări şi popoare.

În plan politic, am discutat cu privire la perspectiva lansării consiliului de cooperare strategică la nivel înalt între România şi Turcia, care va urma, practic, formatul reuniunilor comune de guvern. Astfel, vom putea decide priorităţile-cheie în domeniile strategice de interes pentru ambele state”, a spus Ciolacu, într-o declaraţie comună cu Yilmaz.

Ciolacu a subliniat că dezvoltarea cooperării economice reprezintă „unul dintre pilonii de bază” ai relaţiilor dintre cele două ţări.

„Am salutat creşterea solidă a comerţului bilateral în ultimii ani. Turcia este principalul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi prima destinaţie extracomunitară a exporturilor româneşti.

Avem cifre foarte bune şi pentru anul trecut când comerţul bilateral a depăşit pragul de 10 miliarde de dolari. Ne dorim ca această tendinţă de creştere să se menţină şi pe mai departe”, a adăugat prim-ministrul.

Marcel Ciolacu a menţionat cooperarea dintre cele două state în domeniile energiei, transporturilor, agriculturii, industriei de apărare, agro-alimentară, prelucrătoare.

„În acelaşi timp, consider prioritar să acţionăm în ce priveşte încurajarea investiţiilor în economia românească. Avem deja proiecte de colaborare cu antreprenorii turci, aflate în diverse etape ale implementării. Dintre acestea, aş menţiona conducta de transport gaz natural Marea Neagră - Podişor, un proiect strategic pentru România, dar şi pentru întreaga regiune”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a afirmat că discuţiile cu oficialul turc au mai vizat contextul de securitate actual şi modalităţile optime de cooperare, atât pe plan bilateral, cât şi ca aliaţi în cadrul NATO, pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră şi bună a coordonare pe flancul estic al Alianţei.

„I-am mulţumit domnului vicepreşedinte pentru participarea Turciei la misiuni de poliţie aeriană ale NATO pe teritoriul României, ceea ce contribuie semnificativ la demersurile de consolidare a posturii aliate de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO.

De asemenea, am subliniat şi importanţa grupului naval de deminare Marea Neagră România - Turcia - Bulgaria în contextul actual de securitate, un exemplu concret al modului în care putem coopera pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”, a adăugat Marcel Ciolacu.

De asemenea, Ciolacu a precizat că a discutat cu Yilmaz şi despre situaţia de securitate şi implicaţiile războiului ilegal şi neprovocat pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei.

„Am reafirmat sprijinul României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar am vorbit, de asemenea, şi de procesul de reconstrucţie a Ucrainei.

În acest context, am discutat şi despre situaţia din Republica Moldova în actuala conjunctură şi am pledat pentru menţinerea unui sprijin solid în eforturile Chişinăului de a rezista presiunilor hibride menite să inducă dezinformarea populaţiei în scopul afectării directe a stabilităţii sale”, a adăugat prim-ministrul.

România consideră că Turcia este o ţară candidată şi un partener - cheie al Uniunii Europene, a mai spus Ciolacu. „Pentru România este importantă consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană şi Turcia în domeniile sectoriale de interes”, a mai spus el.

De asemenea, cei doi oficiali şi-au exprimat îngrijorarea faţă de riscul extinderii conflictului la nivel regional în Orientul Mijlociu.

„Am reiterat condamnarea atacului iranian asupra Israelului, precum şi sprijinul României faţă de iniţiativele internaţionale care vizează soluţionarea crizei de fâşia Gaza şi ameliorarea situaţiei civililor din enclavă. În acelaşi sens, am susţinut şi necesitatea asigurării libertăţii de navigare din Marea Roşie”, a adăugat prim-ministrul român.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar ucrainean oferă noi date

Dezvăluiri privind un nou zbor privat Nordis care l-a avut la bord pe Marcel Ciolacu. Unde a fost liderul PSD

„Amenințarea unui conflict global este reală”, avertizează premierul polonez, după atacul Rusiei din Ucraina, cu racheta Oreșnik

Ciolacu: „Sunt încrezător că România va reuşi o aderare completă la Schengen până la finalul anului”

Partenerii noștri