Live

"Vânătoare online" la Beijing. Toată lumea îl caută pe bărbatul cu pălărie galbenă și haine portocalii, numit "eroul de podul Sitong"

Data actualizării: Data publicării:
Protestul de la Beijing față de Xi Jinping, o acțiune rar întâlnită împotriva liderului Chinei, a dus la o vânătoare online a unui bărbat despre care se crede că este autorul curajoasei acțiuni. FOTO: Twitter

Protestul de la Beijing față de Xi Jinping, o acțiune rar întâlnită împotriva liderului Chinei, a dus la o vânătoare online a unui bărbat despre care se crede că este autorul curajoasei acțiuni și care este numit pe rețelele sociale "eroul de pe podul Sitong".

Imaginile care au fost publicate pe Twitter arată două bannere agățate de un pasaj suprateran care traversează o arteră principală din nord-vestul capitalei chineze. "Spune nu testului Covid, da pentru alimente. Nu pentru carantină, da pentru libertate. Nu pentru minciuni, da pentru demnitate. Nu pentru revoluția culturală, da pentru reformă. Nu pentru marele lider, da pentru vot. Nu fi un sclav, fii un cetățean", era scris pe unul dintre bannere.

"Faceți grevă, înlăturați-l pe dictatorul și trădătorul național Xi Jinping", scria pe celălalt banner. În fotografii se mai vede și fum negru care se ridică deasupra podului.

Zona a fost identificată ca fiind Podul Sitong, un pasaj care traversează a treia centură a Beijingului în districtul Haidian.

Presa nu a relatat nimic despre acest protest, dar fotografii și videclipuri au fost distribuite intens pe rețelele sociale, ceea ce a dus la o amplă cenzură a comentariilor și postărilor.

Pe platformele sociale s-a relatat că o persoană a fost arestată în legătură cu protestul și au apărut imagini cu polițiști care înconjoară un bărbat are purta o pălărie galbenă și avea haine portocalii, scrie BBC.

Mulți au lăudat acțiunile singuraticului protestatar, numindu-l "erou". În mediul online, internauții au încercat să afle despre cine era vorba. Cele mai multe postări vorbeau despre un cercetător și fizician chinez dintr-un sat din provincia nordică Heilongjiang. Oficiali din localitatea respectivă au confirmat că acolo locuia un bărbat cu acest nume.

Bărbatul respectiv ar fi postat un mesaj care părea a fi un manifest pe un cunoscut site de cercetare ResearchGate. Postarea a fost ulterior eliminată, dar copii ale acesteia au fost intens distribuite online. Într-un document de 23 de pagini, protestatarul îndemna la grevă și la distrugerea centrelor de testare Covid.

Pe două conturi care se presupune că aparțin protestatarului au fost postate sute de mesaje de recunoștință.

"Ești un erou și ai respectul meu", a scris o persoană, în timp ce alta a spus: "Salut eroului poporului! Sper că te poți întoarce în siguranță!"

Între timp, imagini de la protest sau cuvinte cheie aferente, inclusiv "Haidian", "protestatarul de la Beijing" și "podul Sitong" au fost eliminate.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fermierii polonezi au blocat un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina. Cauzele protestului

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

Partenerii noștri