Live Text Val de atacuri de noapte rusești asupra Odesei. Mai mulți copii au fost răniți. Cea mai veche biserică din oraș a fost avariată grav
Rusia a lansat, duminică, un alt val de atacuri pe timp de noapte asupra portului Odesa de la Marea Neagră. În urma bombardamentelor, o persoană a fost ucisă şi 18 rănite, inclusiv patru copii. Atacurile au afectat doar infrastructura rezidenţială, iar cea mai mare biserică ortodoxă din oraş, veche de peste două secole, a fost, de asemenea, lovită, relatează Reuters. În același timp, Un soldat ucrainean a murit şi cel puţin trei persoane civile au fost rănite, între care un jurnalist de la postul german de televiziune Deutche Welle, sâmbătă, într-un atac rusesc în care a fost folosită muniţie cu dispersie asupra oraşului Drujkivka din estul Ucrainei.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Zelenski: Săptămâna viitoare vor fi multe evenimente diferite care vor consolida apărarea Ucrainei
ACTUALIZARE 23:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit duminică seara despre atacul asupra Odesei şi le-a spus concetăţenilor că săptămâna viitoare vor fi multe evenimente diferite care vor consolida apărarea Ucrainei, inclusiv o reuniune a nou înfiinţatului Consiliul NATO-Ucraina, care va avea loc miercuri, potrivit News.ro.
We cannot allow people around the world to get used to terrorist attacks. The target of all these missiles is not just cities, villages or people. Their target is humanity and the foundations of our entire European culture. Last night, a Russian missile – it was an X-22, an… pic.twitter.com/RItCBNNZE9
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 23, 2023
„Am început deja să ne pregătim pentru săptămâna viitoare. Vor fi multe evenimente diferite care vor consolida cu siguranţă apărarea Ucrainei. Îi mulţumesc secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru că a convocat cu promptitudine prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina. De fapt, imediat după conversaţia noastră de ieri, am convenit asupra datei - reuniunea va avea loc miercurea aceasta. O pregătim pentru a fi semnificativă”, a spus Zelenski în discursul său video nocturn.
Partenerii Ucrainei pregătesc noi pachete de sprijin
El a anunţat, de asemenea, că partenerii Ucrainei pregătesc noi pachete de sprijin, care vor conţine „tot ceea ce aduce mai aproape înfrângerea teroriştilor ruşi”: mai multe sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, mai multă artilerie, mai multe arme cu rază lungă de acţiune, a detaliat preşedintele.
„Reţeta pentru a pune capăt războiului este evidentă: totul depinde de unitatea şi determinarea tuturor celor care preţuiesc libertatea, cultura şi viaţa. Mulţumim tuturor celor care ajută Ucraina! Le mulţumesc tuturor celor din Ucraina cărora le pasă de vecinii lor”, a punctat Zelenski.
El a menţinat atacul care a avut loc în cursul nopţii la Odesa, precizând au fost trase 19 rachete de tipuri diferite - „absolut intenţionat, pentru a le face mai greu de doborât şi pentru a provoca mai multe distrugeri”, a punctat preşedintele. Racheta care a lovit altarul Catedralei „Schimbarea la faţă” din Odesa a fost un X-22, adică o rachetă antinavă, a arătat Zelenski.
Atacul din cursul nopţii de la Odesa s-a soldat cu un mort şi 20 de răniţi,
Atacul din cursul nopţii de la Odesa s-a soldat cu un mort şi 20 de răniţi, inclusiv patru copii cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani.
„Aş dori să le mulţumesc celor din lume care au condamnat deja această ultimă manifestare a răului rusesc. Nu putem permite ca oamenii din întreaga lume să se obişnuiască cu atacurile teroriste”, a subliniat liderul de la Kiev.
El a spus că „ţinta tuturor acestor rachete nu sunt doar oraşele, satele sau oamenii. Ţinta lor este umanitatea şi bazele întregii noastre culturi europene”, a arătat Zelenski. Catedrala „Schimbarea la faţă”, una dintre cele mai valoroase din Ucraina, a fost jefuită şi distrusă de bolşevici în 1936, dar a fost restaurată în Ucraina independentă, a reamintit Zelenski.
Aproape 50 de clădiri din Odesa au fost avariate
De asemenea, el a spus că în atacul de duminică aproape 50 de clădiri din Odesa au fost avariate, dintre care 25 erau monumente arhitecturale, aflate în centrul istoric, care face parte din Patrimoniului Mondial şi se află sub protecţia UNESCO.
În atac a fost avariată şi clădirea Consulatului grec, după ce cu doar trei zile în urmă, Consulatul chinez fusese avariat într-un alt atac de acest tip.
„Evident, toate acestea reprezintă o ameninţare globală: distrugerea oraşelor, distrugerea culturii, distrugerea porturilor care sunt fundamentale pentru securitatea alimentară a lumii. Nu a existat niciodată un terorist care să fi reuşit să învingă lumea şi nici aceşti nebuni de la Kremlin nu vor reuşi”, a spus Zelenski.
„Va exista o Catedrală a Schimbării la faţă în Odesa. Cu siguranţă vom restabili totul”, a promis Zelenski, care a mulţumit în context premierului Italiei, Giorgia Meloni, parlamentului italian şi întregii societăţi italiene pentru promisiunea lor de a ajuta la restaurarea monumentelor istorice din Ucraina.
„Principalul lucru este că, în ciuda oricăror încercări de a ne rupe ţara şi poporul nostru, ştim clar că noi, Ucraina, avem un viitor, deoarece apărăm cultura şi umanitatea. Rusia, pe de altă parte, aduce un singur lucru mai aproape cu teroarea sa - dezmembrarea istoriei”, a conchis Zelenski.
Şeful diplomaţiei ucrainene dă asigurări că Ucraina şi Polonia vor rămâne mereu unite împotriva imperialismului rus
ACTUALIZARE 21:10 Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a dat asigurări că Varşovia şi Kievul "vor rămâne mereu unite împotriva imperialismului rus", după afirmaţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin şi ale omologului său belarus Aleksandr Lukaşenko care au acuzat Polonia că doreşte, potrivit lor, să recupereze teritorii din vestul Ucrainei, informează duminică AFP, potrivit Agerpres.
„Tentativele lui Putin de a săpa o prăpastie între Kiev şi Varşovia sunt la fel de futile pe cât este şi invazia sa ratată în Ucraina. Contrar Rusiei, Polonia şi Ucraina au învăţat lecţiile istoriei şi vor rămâne mereu unite împotriva imperialismului rus şi nerespectării dreptului internaţional”, a declarat ministrul ucrainean pe Twitter.
Antony Blinken spune că Ucraina a eliberat 50% din teritoriul ocupat de Rusia
ACTUALIZARE 18:50 Secretarul de stat american Antony Blinken afirmă că Ucraina a eliberat deja jumătate din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat după declanșarea invaziei pe 24 februarie 2022, însă Kievul va trebui să ducă o „luptă foarte grea” pentru a elibera şi mai mult teritoriu. El îl contrazice astfel pe Vladimir Putin, care a declarat azi eșecul contraofensivei ucrainene
„A fost eliberat deja în jur de 50% din ceea ce fusese ocupat iniţial” (de Rusia), a declarat Antony Blinken într-un interviu pentru CNN, potrivit Agerpres.
„Acestea sunt încă zilele de la relativ începutul contraofensivei. Este greu”, a mai spus Blinken.
Citește continuarea AICI
Obiectivul Rusiei de a elimina Ucraina de pe hartă „a eșuat cu mult timp în urmă”, afirmă secretarul de stat american
ACTUALIZARE 18:45 Rusia „a pierdut deja războiul” în Ucraina în ceea ce privește ceea ce Moscova și președintele rus Vladimir Putin au urmărit să obțină, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken pentru CNN.
„Obiectivul a fost de a șterge Ucraina de pe hartă, de a-i elimina independența, suveranitatea. Acest lucru a eșuat cu mult timp în urmă”, a declarat secretarul într-un interviu exclusiv difuzat duminică.
Blinken a recunoscut că misiunea Ucrainei de a recâștiga teritoriul capturat de Moscova - care a avut un start lent, după propriile estimări - va fi „o luptă foarte grea”. El a prezis că războiul, care a depășit recent pragul de 500 de zile, va continua timp de „câteva luni”.
Cu toate acestea, a spus el, împreună cu ajutorul, echipamentul militar și antrenamentul pe care Ucraina îl primește din partea diferitelor țări, cauza Kievului reprezintă „elementul decisiv”.
„Spre deosebire de ruși, ucrainenii luptă pentru pământul lor, pentru viitorul lor, pentru țara lor, pentru libertatea lor”, a spus Blinken.
Ucraina are nevoie de un „scut aerian complet” pentru a învinge atacurile rusești precum cele care au lovit Odesa, spune Zelenski
ACTUALIZARE 18:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a reiterat apelul pentru mai multe sisteme de apărare aeriană după un alt atac rusesc asupra orașului portuar Odesa în cursul nopții, afirmând duminică că „un scut aerian complet” este „singura modalitate de a învinge teroarea rachetelor rusești”, transmite CNN.
„Am demonstrat deja că putem doborî chiar și rachetele rusești cu care se lăudau teroriștii. Datorită ajutorului partenerilor noștri și sistemelor de apărare aeriană furnizate Ucrainei, apărătorii noștri ai cerului au salvat mii de vieți. Dar avem nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru întregul nostru teritoriu, pentru toate orașele și comunitățile noastr”, a declarat el într-o postare pe Telegram.
Apărarea aeriană ucraineană a interceptat nouă din cele 19 rachete de diferite tipuri pe care Rusia le-a lansat peste noapte asupra Odesa, a declarat duminică Ministerul ucrainean al Apărării. Dar anumite arme se dovedesc aproape imposibil de doborât de către apărarea aeriană ucraineană.
Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte cel puțin 19 au fost rănite în ultimele atacuri asupra orașului portuar din sudul țării, potrivit oficialilor ucraineni.
Cel puțin 25 de monumente arhitecturale din Odesa au fost avariate de rachete rusești în timpul nopții, potrivit autorităților
ACTUALIZARE 18:15 Cel puțin 25 de monumente arhitecturale din orașul portuar ucrainean Odesa au fost avariate de rachete rusești în cursul nopții, potrivit informațiilor preliminare furnizate de un oficial local, potrivit CNN.
Rusia „și-a îndreptat în mod deliberat rachetele spre centrul istoric al orașului Odesa”, care este protejat de UNESCO, a declarat duminică Oleh Kiper, șeful administrației militare din regiune.
„Tot ceea ce a fost construit cu multă muncă de către mari arhitecți este acum distrus de inumani cinici”, a declarat Kiper.
Printre clădirile avariate se numără cea mai mare biserică din oraș.
Printre celelalte situri culturale se numără Casa Oamenilor de Știință, cunoscută și sub numele de Palatul Conților Tolstoi, și bulevardul Zhvanetskyi, a declarat duminică primarul din Odesa, Hennadii Trukhanov, potrivit oficialilor ucraineni. O serie de conace istorice au fost, de asemenea, avariate.
Rusia a negat că ar fi vizat infrastructura civilă sau siturile culturale prin acest atac.
Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, a cerut expulzarea Rusiei din UNESCO.
„Nepăsarea Rusiei față de locurile sacre și viețile nevinovate este din nou evidentă. Rachetele sale au lovit Odesa, punând în pericol cetățeni pașnici și bunuri din Patrimoniul Mondial. Nu este timpul să adunăm mai multe dovezi și să luăm măsuri pentru a eticheta Rusia ca stat terorist și a o expulza din UNESCO?”, a declarat Tkachenko într-o postare pe Twitter duminică.
russia's disregard for sacred sites & innocent lives is evident yet again. Its missiles struck Odesa, endangering peaceful citizens & #WorldHeritage property. Isn't it time to gather more evidence & take action to label #RussiaAsATerroristState & expel it from @UNESCO? pic.twitter.com/zUIgag48bs
— Tkachenko Oleksandr (@otkachenkoua) July 23, 2023
Bombardamentele rusești au ucis două persoane în regiunea Harkov
ACTUALIZARE 18:10 Bombardamentele rusești au continuat peste noapte, lovind zone din regiunile ucrainene Harkov și Zaporojie, potrivit CNN.
Cel puțin două persoane au fost ucise în nord-estul orașului Harkov, potrivit liderilor regionali. Alte două persoane au fost rănite, inclusiv un bărbat de 60 de ani și o femeie de 72 de ani.
„În ultima zi, inamicul a bombardat masiv cu artilerie, mortiere și avioane așezările din districtele Harkov, Cehuiv, Kupyansk și Izium. Inamicul nu a făcut progrese în jurul orașului Kupyansk, unde Rusia a adunat mii de soldați în ultimele zile. Apărătorii noștri își mențin pozițiile”, a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, pe Telegram.
Putin și Lukaşenko, glume pe seama mercenarilor Wagner: „Mă stresează. Îmi zic că vor să meargă într-o excursie în Polonia”
ACTUALIZARE 18:00 Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko i-a spus duminică lui Vladimir Putin că mercenarii Wagner care se află în ţară au început să îl „streseze”, deoarece aceştia vor să „meargă în Occident” într-o „excursie”, relatează CNN.
„Poate că nu ar fi trebuit să o spun, dar o voi face. Wagnerii au început să ne streseze: „Vrem să mergem în Occident. Lăsaţi-ne”, ne spun ei”, i-a spus Lukaşenko lui Putin în timpul unei întâlniri pe care au avut-o duminică la Sankt Petersburg.
„De ce trebuie să mergeţi în Occident? „Păi, mergem într-o excursie la Varşovia, la Rzeszow”, a spus preşedintele Belarusului cu un umor sarcastic, ironizând temerile Varşoviei, care şi-a mutat trupe în estul ţării, spre graniţa cu Belarusul, după ce luptătorii Wagner au început antrenamente cu forţele speciale ale Belarusului în apropierea frontierei.
„Îi ţin în centrul Belarusului, aşa cum am convenit”, a adăugat Lukaşenko.
Citește continuarea AICI
Putin spune că ofensiva ucraineană „a eșuat”
ACTUALIZARE 14:19 Contraofensiva ucraineană în estul țării „a eșuat” a afirmat dictatorul rus, Vladimir Putin, duminică, la Sankt Petersburg, unde l-a primit pe omologul bielorus pentru discuții.
Grăbit să înscrie câteva puncte cu principalul său sponsor, Lukașenko a spus și el: „Nu există nicio contraofensivă”. Putin a intervenit imediat pentru a-l „corecta” pe ridicolul său subordonat: „Ea există, dar a eşuat”.
Ucraina şi-a început contraofensiva mult aşteptată luna trecută, dar până acum a obţinut doar mici câştiguri împotriva trupelor ruse, care s-au așezat în poziții defensive în teritoriul pe care l-au ocupat de când a început invazia.
Generalul american Mark Milley, șeful militar al armatei americane, declara, marţi, că ofensiva ucraineană este „departe de a fi un eşec”, dar că va fi lungă, dură şi sângeroasă.
Zelenski condamnă atacul din Odesa și promite represalii
ACTUALIZARE 13:08 Volodimir Zelenski a condamnat, duminică, atacul rusesc cu rachete de peste noapte, în urmă căruia au murit mai mulți oameni în Odesa și a fost distrusă cea mai veche biserică ortodoxă din oraș.
„Rachetele lansate împotriva orașelor pașnice, împotriva clădirilor rezidențiale, unei catedrale. Nu e nicio scuză pentru răul comis”, a scris liderul ucrainean într-o postare pe Telegram.
„Dar ca întotdeauna, răul va fi învins. Și vor exista, în mod evident, represalii împotriva teroriștilor ruși. Vor simți aceste represalii.
Toți cei care suferă din cauza acestui recent atac terorist primesc ajutor. Sunt recunoscător tuturor celor care ajută și celor care păstrează Odesa în gândurile și inimile lor.
Vom trece și peste asta. Vom readuce pacea. Dar pentru asta, trebui să învingem răul rusesc”, a spus președintele ucrainean.
Polonia anunță că centrul de reparații pentru tancurile Leopard este operațional
ACTUALIZARE 10:12 Un centru de reparaţii în Polonia pentru tancuri germane de luptă de tip Leopard 2, folosite în Ucraina, cerut de ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a fost finalizat şi pus în funcţiune, a declarat ministrul polonez Mariusz Blaszczak.
„Centrul de reparaţii din Gliwice este funcţional! Primele două Leopard au ajuns deja din Ucraina la uzina Bumar”, a scris Blaszczak pe Twitter, sâmbătă seara.
Cei doi miniştri ai apărării au convenit, în aprilie, crearea acestui centru de reparaţii. El urma să fie înfiinţat de producătorul de arme Bumar-Labedy în Gliwice, în Silezia Superioară, şi să înceapă să funcţioneze în luna mai, însă lucrările fuseseră oprite.
În acest centru urmează să fie reparate tancuri Leopard din Germania şi Polonia care sunt folosite de Ucraina în lupta împotriva forţelor ruse. În timpul unei vizite în Polonia în luna iulie, Pistorius i-a criticat pe polonezi pentru ritmul prea lent de finalizare a centrului de reparaţii.
Rușii încearcă să obțină din nou inițiativa în estul Ucrainei
ACTUALIZARE 9:33 În timp ce forţele ruse sunt în defensivă în sudul Ucrainei, în faţa contraofensivei armatei ucrainene, în alte părţi ale liniei frontului, mai ales în est, au adoptat o postură mai ofensivă, potrivit actualizărilor furnizate de armata ucraineană, de liderii regionali şi de bloggerii militari ruşi.
„Ieri, inamicul a încercat să avanseze de-a lungul a aproape întregii linii de front. Aceste încercări au fost oprite de militarii noştri. Inamicul suferă pierderi semnificative în personal şi mijloace, dar presează în fiecare zi”, a declarat, sâmbătă, pe Telegram, Artem Lîsohor, şeful administraţiei militare din regiunea Luhansk.
Lîsohor a enumerat cinci puncte diferite din Luhansk unde forţele ruse au atacat recent.
Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a reamintit că Rusia a comasat 100.000 de soldaţi la est de zona cuprinsă între oraşele Liohan şi Kupiansk. Oraşele se află la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri, la nord de Bahmut, pe frontul din est.
„Deşi situaţia este complicată, ea se află sub controlul nostru”, a dat asigurări Serhii Cerevati, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
„Inamicul acţionează conform schemei clasice - efectuează lovituri de artilerie şi aeriene asupra poziţiilor noastre în cea mai mare măsură posibilă. Şi apoi încearcă să atace cu unităţi la nivel de pluton-companie încercând să ne atace poziţiile”, a detaliat Cerevati.
Pe de altă parte, Rybar, un site de blogging militar rus, afirmă că forţele ruse au obţinut câştiguri teritoriale în nord-estul regiunii Harkov, capturând o staţie de cale ferată în satul Movceanove şi extinzându-şi controlul în jurul localităţii vecine, Lîman Perşi. Este de remarcat, de asemenea, faptul că site-ul de cartografiere DeepState sugerează câştiguri modeste ale Rusiei în aceeaşi zonă, conform CNN.
În est, forţele ucrainene îşi continuă eforturile de a cuceri spații mai înalte în jurul Bahmutului, dar câştigurile sunt mici şi greu de apărat, potrivit rapoartelor de front. Rybar susţine că armata ucraineană „a reuşit din nou să câştige un punct de sprijin pe înălţimi” în apropierea oraşului Klişcivka, la sud de Bahmut. Dar, a relatat site-ul rusesc, acest lucru a venit „cu preţul unor pierderi semnificative”.
„Forţele de apărare ucrainene deţin iniţiativa, punând presiune asupra inamicului şi eliberând terenul ucrainean metru cu metru”, a declarat Cerevati.
Stoltenberg a convocat o reuniune a consiliului NATO-Ucraina, la cererea lui Zelenski
ACTUALIZARE 9:11 Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, va convoca pentru miercuri, la cerea partenerilor ucraineni, o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina.
Reuniunea va avea loc la nivel de ambasadori şi va viza „consultări asupra celor mai recente evoluţii şi discutarea transportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră”, a declarat, sâmbătă, purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu.
Cu puţin înaintea anunţului, Stoltenberg a avut o discuţie prin telefon cu Volodimir Zelenski.
„O bună discuţie cu preşedintele despre retragerea Rusiei din acordul privind cerealele prin Marea Neagră. Condamnăm cu fermitate încercarea Moscovei de a face o armă din hrană”, a scris Stoltenberg pe Twitter după conversația cu liderul de la Kiev.
„Aliaţii susţin Ucraina oricât este nevoie şi, în urma summit-ului NATO, Ucraina este mai aproape de NATO decât oricând înainte”, a adăugat el, referindu-se la summitul din iulie de la Vilnius.
La rândul său, Zelenski a spus că a discutat cu Stoltenberg despre implementarea acordurilor de la summit şi paşi ulteriori spre integrarea Ucrainei în Alianţă.
„Am identificat, de asemenea, cu domnul Stoltenberg prioritatea şi măsuri viitoare necesare pentru deblocarea şi susţinerea operaţiunii coridorului cerealier prin Marea Neagră”, a spus președintele ucrainean.
Lukașenko se întâlnește din nou cu Putin, la Sankt Petersburg
ACTUALIZARE 8:55 Aleksandr Lukaşenko a sosit, sâmbătă, la Sankt Petersburg, unde are programată pentru duminică o întâlnire cu Vladimir Putin.
Într-o înregistrare video difuzată de agenţia de ştiri bielorusă, Lukaşenko este văzut sosind pe aeroportul din Sankt Petersburg și este întâmpinat de mai mulți oficiali locali ai statului agresor.
Întâlnirea sa cu Putin de duminică se va concentra pe „dezvoltarea în continuare a relaţiilor ruso-bieloruse de parteneriat şi alianţă strategică, precum şi pe colaborarea pentru integrare în cadrul statului unional al Rusiei şi al Belarusului”, a scris agenţia oficială de ştiri rusească TASS.
--
Forţele aeriene ucrainene au transmis că, după miezul nopţii, Rusia a lansat rachete Onyx de înaltă precizie şi rachete de croazieră Kalibr asupra Odesei.
„Odesa: un alt atac nocturn al monştrilor”, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
„Din păcate, avem un civil care a fost ucis”, a anunţat guvernatorul. Dintre cei 18 răniţi, 14 au fost spitalizaţi, inclusiv trei copii.
Agenţia de ştiri RBC-Ucraina a informat că cea mai mare biserică ortodoxă din oraş, Catedrala Spaso-Preobrajenski, sfinţită în 1809, a fost grav avariată în urma atacurilor. Videoclipuri pe reţelele sociale arată dărâmături în interiorul unei biserici în care s-a declanşat şi un incendiu, în timp ce un bărbat îndurerat merge şi repetă: „Biserica nu mai este”.
În ultima săptămână, Rusia a bombardat aproape zilnic Odesa şi alte instalaţii ucrainene folosite pentru exportul de produse alimentare, după ce Kremlinul s-a retras din acordul care asigura un coridor maritim securizat pentru transporturile martitime de cereale ucrainene.
Rusia susține că atacurile sunt o răzbunare pentru atacul ucrainean asupra podului Kerci şi a acuzat Ucraina că se folosea de coridorul maritim pentru a lansa „atacuri teroriste”.
Jurnalist Deutsche Wellle, rănit în bombardamente rusești
„Inamicul a atacat din nou comunitatea din Drujkivka”, a transmis administraţia militară a oraşului Drujkivka într-o postare pe Telegram.
„Potrivit datelor preliminare, doi rezidenţi au fost răniţi după ce muniţiile cu dispersie au lovit o clădire de locuinţe”, a anunţat administraţia militară, care a precizat că 12 case au fost avariate în urma atacului.
Ceva mai devreme, televiziunea publică germană Deutsche Welle (DW) declarase că un cameraman al său a fost rănit de şrapnel în urma unui atac rusesc cu muniţie cu dispersie în acelaşi oraş. Acel atac a ucis un membru al serviciului ucrainean şi a rănit grav alte persoane, potrivit DW.
Televiziunea germană l-a identificat pe cameraman ca fiind Evhen Şilko şi a precizat că acesta a fost rănit la 23 de kilometri de linia frontului, în oraşul Drujkivka, situat în regiunea Donetsk, în estul Ucrainei. El a fost dus la spital, iar starea sa este în prezent stabilă.
Echipa DW a fost atacată de tiruri ruseşti, sâmbătă după-amiază, în timp ce filma antrenamente militare ucrainene la sol, potrivit comunicatului.
„Filmam armata ucraineană în timpul antrenamentelor lor şi, deodată, am auzit mai multe explozii. Ne-am întins la pământ, s-au mai auzit câteva explozii şi am văzut că erau răniţi. Mai târziu, armata ucraineană a confirmat că am fost atacaţi cu muniţie cu dispersie”, a relatat corespondentul DW Mathias Bölinger.
Directorul general al DW, Peter Limbourg, şi-a exprimat „profunda recunoştinţă faţă de reporterii care continuă să îşi facă meseria de a acoperi războiul, în ciuda bombardamentelor şi a ameninţării la adresa vieţii lor”.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News