Live

Va ieși Polonia din UE? Polexit, un scenariu de coșmar

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Ultimele amenințări și acțiuni de blocare a bugetului Uniunii Europene de către Polonia au reaprins discuția cu privire la viitorul apartenenței acestei țări la blocul european, relatează Politico.

La începutul acestei luni, guvernul polonez s-a alăturat celui ungar în acțiunea de blocare a bugetului de 1,8 trilioane de euro al Uniunii Europene și fondului de redresare economică post-Covid. Cele două guverne au motivat decizia prin faptul că instituțiile europene au decis adoptarea unui mecanism care leagă disponibilitatea fondurilor europene, din care ambele țări profită în mare măsură, fiind beneficiare nete, de respectarea principiilor statului de drept. Decizia a aruncat blocul european într-o nouă criză.

Opoziția poloneză se teme, în urma acestei decizii, că guvernanții de la Varșovia ar vrea să scoată țara din Uniunea Europeni, într-o mișcare similară Brexitului – un așa-numit Polexit. Principala lor îngrijorare este că retorica guvernamentală descrie Uniunea Europeană drept o forță neprietenoasă și străină de țară pentru a crea susținere în rândul populației pentru ruperea de blocul european, așa cum s-a întâmplat și în cazul Regatului Unit.

„Guvernul nu are mandat pentru scoaterea noastră din Uniunea Europeană fără să se consulte cu poporul”, a declarat Tomasz Grodzki, președintele senatului polonez, un membru al opoziției.

Săptămâna trecută, o publicație de dreapta de la Varșovia, cotidianul Do Rzeczy, ziar care de cele mai multe ori preia principalele teme de discurs ale guvernului, a publicat pe prima pagină titlul: „Trebuie să comunicăm Uniunii: Destul. Polexit – avem dreptul să vorbim despre el”.

Cât de mult se mai potrivește Polonia cu Uniunea Europeană - argumente pentru și împotriva Polexit

Devine destul de clar, însă, că democrația iliberală a Poloniei, dar și discursul din ce în ce mai extremist al liderilor polonezi, de la tema statului de drept, până la avort și drepturilor minorităților sexuale fac ca țara să devină din ce în ce mai puțin compatibilă cu restul blocului european și valorile sale.

Politico a inventariat câteva mari teme și motive pentru care Polexit-ul ar putea fi justificat sau din contră.

Valorile Poloniei nu mai sunt în sincron cu cele ale majorității statelor UE

Atunci când liderii partidului de guvernământ polonez, PiS (Partidul Lege și Justiție) au încercat să explice motivul pentru care au blocat bugetul și fondul de redresare, bani de care ar fi urmat să beneficieze și polonezii cei mai afectați de pandemia de coronavirus, ei nu s-au referit la chestiuni concrete precum bani sau fonduri, ci la concepte abstracte, precum ideologie, suveranitate sau civilizație.

Jaroslaw Kaczynski, unul dintre liderii PiS, declara la începutul acestei luni, că a fi de acord cu aceste condiții, respectarea statului de drept, ar reprezenta „pierderea suveranității țării noastre”. Politicienii PiS încearcă să acrediteze fie ideea că Uniunea Europeană ar fi un proiect stângist, condus de ideologi cu puține idei, fie o încercare ascunsă de a transforma Germania într-un hegemon continental.

„Germania nu ne poate vorbi nouă de statul de drept. Germania nu a plătit nici măcar un euro pentru ultimele sale lecții pe care ni le-a dat despre domnia legii în Polonia”, a declarat europarlamentarul PiS, Patryk Jaki, referindu-se la ocupația Poloniei de către Germania Nazistă în Al Doilea Război Mondial.

Nici măcar nu mai contează dacă discuția se referă la domnia legii, la obiective climatice, avort sau protejarea drepturilor minorităților sexuale – mulți dintre politicienii PiS văd Uniunea Europeană ca pe un organism care impune valori „vestice” sau „liberale” asupra Poloniei conservatoare și creștine. Guvernul polonez a blocat, recent, un plan pentru egalitate de gen în ce privește politica externă, dar și o strategie cu privire la inteligența artificială pentru că documentele includeau termenul de „gen”.

Guvernanții de la Varșovia sunt din ce în ce mai anti-europeni

Uniunea Europeană și instituțiile sale pare că nu mai sunt de mult pe placul oficialilor polonezi, iar acest lucru s-ar putea traduce în dorința de a părăsi blocul. Morawiecki a apărat, foarte recent, într-un discurs în Parlamentul polonez, decizia de veto împotriva bugetului și fondului de redresare, asemănând această decizie cu disidența împotriva regimului comunist și a vorbit din nou despre opoziția la „deciziile arbitrare ale eurocraților și oligarhiei europene”.

Vineri, ministrul Educației polonez, Przemyslaw Czarnek s-a răstit la Parlamentul European pentru criticile aduse de instituție față de legile în ce privește avortul, adoptate și susținute de Varșovia – „În Europa am ajuns la un o situația mai gravă decât în Uniunea Sovietică și comunism”, a declarat el la televiziunea poloneză.

Pe de altă parte, oficialii polonezi de rang înalt continuă să afirme că nu susțin părăsirea de către Polonia a Uniunii Europene.

„Ideea de Polexit este absolut absurdă. Niciun grup politic important nu a formulat vreodată vreo astfel de solicitare”, a declarat Zbigniew Rau, ministrul polonez de Externe.

Opoziția nu e convinsă, însă: „A venit momentul să sunăm alarma. Ce s-a petrecut în Regatul Unit începe și aici. Trebuie să îi oprim”, a declarat una dintre parlamentarele cele mai cunoscute ale opoziției poloneze.

Interesul pe termen lung al lui Jaroslaw Kaczynski ar putea să fie în conflict cu statutul de membru al UE al Poloniei

În fapt, decizia finală cu privire la apartenența Poloniei la UE va fi, cel mai probabil, luată de Jaroslaw Kaczynski, conducătorul de facto al țării. În viziunea sa, o Polonie europeană nu reprezintă o necesitate pentru viziunea sa în ce privește reconstrucția țării de la fundamente.

Pentru proiectul său este nevoie ca PiS să își consolideze puterea pe care o are asupra Justiției, mediei și celorlalte instituții care ar putea acționa independent și să le colonizeze cu cadre loiale partidului. Guvernul polonez a anunțat deja că nu are nicio intenție să renunțe la poziția sa intransigentă.

Uniunea Europeană este extrem de populară printre polonezi

Spre deosebire de guvernul de la Varșovia, polonezii de rând sunt printre cei mai euro-optimiști cetățeni europeni. La referendumul prin care s-a votat alăturarea țării la blocul european, din 2003, 74% dintre cetățenii polonezi au votat pentru aderare, iar de atunci au devenit și mai pro-europeni.

Acest lucru nu este deloc o surprinză, însă, având în vedere faptul că polonezii au beneficiat foarte mult de pe urma avantajelor date de piața unică europeană și de fondurile europene. Din 2004, Polonia a primit un total de 127 de miliarde de euro, mai mult decât orice altă țară a blocului european.

Acești bani au transformat Polonia, i-au susținut infrastructura, școlile și sistemul educațional, sportul și terenurile de fotbal. Din 2004, peste 2 milioane de polonezi au profitat de pe urma libertății de mișcare pentru a merge să lucreze în Europa.

Conform estimărilor guvernului, Polonia ar urma să primească 139 de miliarde de uero în fonduri și aproximativ 34 de miliarde din împrumuturi pe baza noului buget și fondului de redresare, dacă țara nu ar fi susținut blocajul prin care trece acum blocul european.

Nici amenințările guvernului nu au schimbat perspectiva profund europeană a polonezilor – 81% își doresc să rămână în Uniune și ar vota în favoarea acesteia în cadrul unui referendum, conform ultimelor sondaje. Și mai problematic pentru guvernanții de la Varșovia, 73% dintre polonezi sunt de acord cu mecanismul de legare a acordării fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

Polexit-ul ar fi dezastruos pentru economie

Negocierile pentru Brexit au arătat cât de dificile este să dezlegarea economiei unui stat membru de restul pieței comune europene. În cazul Poloniei, o astfel de încercare nu numai că ar fi mult mai dificilă decât în cazul Regatului Unit, ar fi, cel mai probabil catastrofală.

Companiile poloneze exportă și importă în mod predominant în interiorul pieței unice – în 2018, aproape 80% din exporturile sale s-au îndreptat către Uniunea Europeană, iar 58% dintre importurile sale au venit tot din piață unică. Economia în plină dezvoltare a țării a absorbit un număr imens de investiții străine care au transformat Polonia în unul dintre „atelierele” industrial ale UE.

Regatul Unit, a șasea economie a lumii, are mult mai mult spațiu de manevră în ce privește revenirea pe cont propriu, deși și pentru această țară ea va fi extrem de dificilă. Pentru Polonia, a 22-a economie a lumii, mult mai dependentă de legăturile sale cu Europa, plecarea din blocul european ar putea fi dezastruoasă.

Polonia nu are o experiență prea fericită cu statutul de „țară singură pe lume”

Polonia trece prin una dintre cele mai sigure și mai prospere epoci din ultimii 400 de ani istoriei sale. Legăturile cu NATO și cu Uniunea Europeană au eliminat influența nefastă a Rusiei. Acest lucru ar putea să se schimbe dacă Polonia alege să rămână singură printre realitățile dure ale Europei de Est.

Pe perioada președinției lui Donald Trump, extremiștii de la Varșovia au văzut un posibil aliat în Washington. Însă viitorul președinte american nu împărtășește disprețul pentru Uniunea European al predecesorului său. Aceasta e o problemă cât se poate de reală pentru Regatul Unit și ar fi una și mai mare pentru o Polonie non-UE.

Oficialii polonezi au vorbit în multe rânduri despre alianțele lor regionale – Grupul de la Vișegrad sau Inițiativa Celor Trei Mări – însă toate aceste aranjamente sunt împreună cu alte țări europene și e greu de crezut că ele ar prioritiza relația lor cu Varșovia în dauna celei mult mai importante cu Bruxelles-ul.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armata poloneză, în stare de alertă maximă: „Au fost activate toate forțele și resursele disponibile”. Care este motivul

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Decizia SUA de a permite Kievului să lovească ținte din Rusia cu rachete ATACMS poate fi decisivă în război, crede președintele polonez

Partenerii noștri