Live

Ursula von der Leyen reia tonul dur față de AstraZeneca: „Respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări”

Data publicării:
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Foto: Getty Images

Ursula von der Leyen a reluat, sâmbătă avertismentul legat de posibila blocare a exporturilor de vaccin de către Uniunea Europeană, dacă compania AstraZeneca refuză să respecte angajamentele contractului său. Șefa Comisiei Europene solicită AstraZeneca să își respecte angajamentele: „Respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări!'”. Comentariile vine după ce, anterior, Von der Leyen a sugerat mai voalat că ar putea bloca exporturile și a declarat că UK se numără printre țările care nu acționează cu bună credință în ce privește exporturile și importurile de vaccin.

„Avem opţiunea de a interzice orice export prevăzut. Acesta este mesajul pe care îl transmitem către AstraZeneca: respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări!'”, a declarat Von der Leyen într-un interviu cu grupul media german Funke, conform Agerpres.

Anterior, ea s-a pronunţat pentru o mai mare transparenţă şi reciprocitate în legătură cu exporturile de vaccinuri împotriva coronavirusului, menţionând că problema reciprocităţii şi a unui mecanism aferent va fi analizată cu celelalte ţări membre la summitul UE din 25-26 martie.

„Vrem să vedem reciprocitate și proporționalitate în exporturi, suntem pregătiți să folosim orice instrument pentru a vedea acest rezultat. Ne vom asigura că Europa își va primi partea echitabilă”, spunea Von der Leyen. Șefa Comisiei a adăugat că va discuta propunerea cu șefii de stat și guvern din UE.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este ''sigur şi eficace'' şi ''nu este asociat'' unui risc mai ridicat de producere a unor cheaguri de sânge.

Un număr de 15 ţări, printre care Germania, Franţa şi Italia, suspendaseră preventiv utilizarea acestui vaccin după semnalarea unor efecte secundare precum dificultăţi de coagulare a sângelui şi formarea unor cheaguri de sânge. La 29 ianuarie, EMA a dat undă verde acestui vaccin dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

Ce țări sunt vizate de Ursula von der Leyen în ce privește posibila blocare a exporturilor

Miercuri, von der Leyen a decis să schimbe tonul, angajându-se să ia măsuri mai dure dacă celelalte țări vor continua să nu acționeze cu deschiderea de care a dat dovadă UE – întrerupând exporturile către alte țări dacă acestea nu vor exporta și ele, măcar la nivelurile prevăzute.

„În ultimele șase săptămâni, 41 de milioane de doze au fost exportate din Uniunea Europeană spre alte 33 de țări. Acest lucru arată că Europa este dispusă să facă să funcționeze cooperarea internațională. Dar aceste uși trebuie să fie deschise în ambele direcții, de aceea ne vom asigura că există reciprocitate și proporționalitate. Dacă nu, vom reflecta la felul în care pot fi legate exporturile de nivelul lor de deschidere”, a spus ea.

„Am observat că în ultimele șase săptămâni, în jur de 10 milioane de doze au fost exportate în UK. Încă așteptăm să primim dozele pe care ar fi trebuit să le exporte ei”, a continuat șefa Comisiei.

De altfel, dacă acest principiu va fi implementat, Uniunea Europeană ar putea să aplice reciprocitatea pentru tipuri diferite de vaccin, însemnând că exporturile de ser Pfizer/BioNTech ar putea fi întrerupte până ce UK se hotărăște să își onoreze cantitatea de exporturi de ser AstraZeneca.

Pe de altă parte, principiul s-ar putea aplica și altor țări care produc local vaccinuri și nu exportă, dar care au rate de vaccinare superioare celor ale UE.

Comentariile Ursulei von der Leyen vin în contextul în care UE se confruntă cu numeroase critici din partea statelor membre din cauza campaniei de vaccinare lente și incapacității de a menține un flux constant de furnizare de doze.

Problema devine cu atât mai acută cu cât un număr mare de state membre au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca din cauza unor suspiciuni legate de efecte adverse provocate de a acest vaccin.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

UE ar putea renunța la o parte dintre sancțiunile impuse Siriei. Ce condiții trebuie să îndeplinească noua putere de la Damasc

Uniunea Europeană își va redeschide delegația diplomatică din Siria. Declarațiile șefei Comisiei Europene

România și Bulgaria intră complet în Schengen de la 1 ianuarie 2025. „Este hotărât. Este meritat”, spune șefa PE

UE acordă 60 de milioane de euro Chișinăului pentru reforma justiției. „Maia Sandu luptă cu inima şi sufletul pentru viitorul Moldovei”

Partenerii noștri