Live

Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev. Este a opta vizită a preşedintei Comisiei Europene în Ucraina. Anunțul șefei CE

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev. Sursa Foto: X

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns, vineri dimineaţă, la Kiev, aceasta fiind a opta sa vizită în Ucraina, transmite news.ro. Aceasta urmează să discute cu oficialii ucraineni despre ajutorul pe care-l poate oferi UE în pregătirea pentru iarnă. Kievul se pregătește de negocieri importante cu „partenerul nostru european” a afirmat președintele Volodimir Zelenski, pe contul său pe rețeaua X.

ACTUALIZARE 13.00 „Pe măsură ce ne apropiem de sezonul de iarnă — și mai ales în această toamnă critică — avem multe probleme presante care afectează semnificativ Ucraina și viețile oamenilor noștri,” a spus Zelenski, într-o postare pe platforma de social media X.

„Energia este o prioritate urgentă. Frontul rămâne o prioritate constantă, care include aprovizionarea și producerea în comun de arme,” a adăugat liderul de la Kiev

Zelenski a subliniat și importanța cooperării politice, spunând că aceasta este „crucială” și că negocierile pentru aderarea la UE reprezintă un proces care „trebuie să fie activ, întărind cu adevărat întregul sistem european”.

Președintele ucrainean a mai preciaat că activele rusești trebuie, de asemenea, să fie discutate și că „ar trebui direcționate spre protejarea vieții în Ucraina de agresiunea rusă”.

Știrea inițială 

„A 8-a mea vizită la Kiev are loc în timp ce sezonul de iarnă începe în curând, iar Rusia continuă să ţintească infrastructura energetică. Vom ajuta Ucraina în eforturile sale curajoase. Am venit aici pentru a discuta despre sprijinul Europei. De la pregătirea pentru iarnă la apărare, la aderare şi la progresele privind împrumuturile G7”, a scris Von der Leyen pe X.

 

Această vizită intervine în contextul în care Agenţia Internţaională a Energiei (AIE) a tras un samnal de alarmă cu privire la dificultăţi în alimentarea cu energie în Ucraina.

În această iarnă, Ucraina se confruntă cu „cea mai gravă provocare” energetică de la invazia rusă, în debruarie 2022, avertizează AIE.

Von der Leyen a declarat joi că suma de 160 de milioane de euro din veniturile îngheţate ale activelor ruseşti va fi alocată pentru a satisface nevoile umanitare urgente ale Ucrainei pentru această iarnă.

Rusia a eliminat o capacitate de producţie de aproximativ 9 gigawaţi (GW) din infrastructura energetică a Ucrainei, despre care Von der Leyen a spus că este „echivalentul energetic al celor trei state baltice”.

Ea a mai declarat că UE îşi propune să restabilească 2,5 GW de capacitate de generare a energiei electrice şi va creşte exporturile pentru a furniza 2 GW de energie electrică Ucrainei.

Von der Leyen se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu alţi oficiali.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Foto A plecat într-o mașină ”nemaivăzută”, de 360.000 de euro, și reacțiile au ”curs în valuri”: ”Ceva mai urât nu am văzut”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a bombardat puternic orașul Sumî, unde au fost puse la pământ un cămin de bătrâni și un orfelinat. Imaginile dezastrului

Zelenski spune că ofensiva ucraineană în regiunea Kursk a obligat Moscova să aducă 40.000 de soldaţi ruși în zonă. „Continuăm”

„Regina de la Bruxelles a devenit Împărăteasă”: Cum a câștigat Ursula von der Leyen controlul total asupra politicilor UE

Iarna va fi grea pentru ucraineni: 4-18 ore zilnic pene de curent în întreaga țară

Partenerii noștri