Live

Unul dintre faimoșii „lupi războinici” ai Chinei a fost dat afară din diplomație

Data publicării:
Un oficial cu o statură importantă în diplomația chineză, anterior, Zhao obișnuia să găzduiască conferințe de presă și era cunoscut pentru stilul grosolan. Foto: Profimedia Images

Unul dintre controversații diplomați chinezi, cunoscut ca emblemă a strategiei „lupului războinic” în diplomația chineză, a fost retrogradat de autoritățile de la Beijing și trimis să lucreze într-un post puțin important, scrie BBC.

Fostul purtător de cuvânt la ministerul de externe chinez, Zhao Lijian, este acum adjunctul șefului departamentului pentru limite teritoriale și afaceri maritime. În această nouă funcție, el va gestiona frontiere maritime și terestre ale Chinei.

Un oficial cu o statură importantă în diplomația chineză, anterior, Zhao obișnuia să găzduiască conferințe de presă și era cunoscut pentru stilul grosolan. El era considerat ca fiind unul dintre principalii „lupi războinici”, oficialii cu o abordare combativă și bazată pe confruntare în diplomație, într-un contrast puternic cu diplomația tradițională chineză, mai rezervată.

Strategia „lupului războinic” este denumită după o celebră serie de filme chineze, despre aventurile unui soldat din forțele speciale.

În cei trei ani cât s-a aflat în funcție la MAE chinez, Zhao a stârnit numeroase controverse, mai ales prin mesajele lui de pe Twitter.

În 2020, de exemplu, el a sugerat că virusul care provoacă boala Covid-19, originar din Wuhan, a fost creat artificial de Statele Unite într-un laborator secret, și apoi trimis în China.

În același an, el a provocat un scandal diplomatic după ce a postat o imagine falsificată cu un soldat australian care ucide un copil afgan.

Cu un an în urmă, în 2019, Zhao a provocat reacții dure de la Washington după ce a publicat mai multe tweet-uri provocatoare în legătură cu relațiile inter-rasiale din Statele Unite. Atunci, fosta consilieră pe probleme de securitate națională, Susan Rice, l-a numit o „rușine rasistă”.

Mutarea lui Zhao coincide cu numirea fostului ambasador chinez la Washington, Qin Gang, în funcția de ministru de externe. Totuși, unii observatori avertizează că este puțin probabil ca mutarea lui Zhao să reprezinte o îndepărtarea a Chinei de diplomația combativă a lupilor războinici.

Jurnalistul american Bill Bishop, specializat în relațiile cu China, spune că abordarea lupilor războinici este „un pilon fundamental” al perspectivei de politică externă a actualului dictator chinez, Xi Jinping, și că deși Zhao era un individ ceva mai grosolan, nu există dovezi concludente care să arate o schimbare serioasă în abordarea de politică externă a Chinei.

O posibilă ipoteză privind motivele retrogradării lui Zhao are legătură cu soția acestuia, care ar fi postat fotografii pe rețelele sociale fără să poarte mască, într-o perioadă în care în China erau impuse unele dintre cele mai draconice restricții anti-Covid. Ea ar fi călătorit, de asemenea, în Germania, atunci, în ciuda restricțiilor.

Funcția de purtător de cuvânt al ministerului este văzută ca o rampă de lansare pentru funcții mai importante în diplomația chineză, iar actualul ministru a ocupat-o și el înainte de a ocupa prestigiosul loc de ambasador la Washington.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Israelul l-a numit pe Yechiel Leiter, un apropiat al premierului Netanyahu, în funcţia de ambasador în SUA

Un crater de impact a fost descoperit pentru prima dată pe o creastă montană din China

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Partenerii noștri