Live

Ungaria nu vrea ca UE să trimită consilieri militari în Ucraina. Szijjarto: E periculos

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. Foto: Profimedia Images

Ungaria a respins o nouă propunere a Uniunii Europene privind desfăşurarea de consilieri militari europeni în Ucraina pentru coordonarea activităţii de pregătire a soldaţilor ucraineni, întrucât un astfel de demers aduce un risc al escaladării războiului, a declarat miercuri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de MTI, potrivit Agerpres. 

În acest context, şeful diplomaţiei ungare a evocat că, în 2022, UE a decis să instruiască soldaţi ucraineni pe teritoriul statelor membre ale blocului comunitar, amintind că Ungaria a decis atunci să nu pună la dispoziţie soldaţi sau finanţare pentru aceasta şi a respins misiunile de instruire pe teritoriul ungar.

Dar Ungaria nu a încercat să împiedice alte state membre să ia parte la respectiva iniţiativă, a menţionat el.

De atunci, însă, la nivelul UE a fost avansată „o propunere extrem de periculoasă" privind trimiterea de consilieri militari în Ucraina pentru a îndeplini sarcini de coordonare, în plus faţă de prelungirea mandatului de doi ani al misiunii amintite, a declarat Szijjarto, adăugând că aceasta comportă riscul escaladării războiului.

„Este periculos şi pentru Ungaria, căci escaladarea ... se produce mai întâi în vecinătate, nu la mii de kilometri distanţă", a remarcat el.

„Nu putem susţine propunerea în forma sa actuală", a spus Szijjarto, menţionând că Ungaria - care exercită în prezent preşedinţia semestrială, prin rotaţie, a Consiliului UE - a solicitat o revizuire a acesteia. 

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Retragerea din Vuhledar, descrisă de un militar ucrainean. „A fost o tragedie. Răniții au fost evacuați în condiții extrem de dificile”

Costul vieții, principala preocupare a europenilor. Ce beneficii văd românii în a fi membri ai Uniunii Europene | Eurobarometru

Ucraina anunță distrugerea unui radar rusesc Nebo-M extrem de scump, cu ajutorul rachetelor ATACMS. Rusia rămâne cu doar 10 sisteme

Mandarine, în loc de bani. Moscova acceptă trocul pentru a depăși dificultățile provocate de sacțiunile economice

Partenerii noștri