Live

Ungaria cumpără unilateral 2 milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik deși serul nu a fost autorizat în Uniunea Europeană

Data actualizării: Data publicării:
Sputnik V, varianta rusească de vaccin anti-Covid. Foto: Profimedia Images

Guvernul ungar va achiziționa două milioane de doze din vaccinul produs în Rusia, Sputnik V, a anunțat ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto. Aflat în vizită la Moscova, el a confirmat că țara sa va achizționa vaccinul Sputnik V în trei tranșe. Ungaria este prima țară din Uniunea Europeană care cumpără vaccinuri anti-Covid în afara schemei gestionate de Comisia Europeană. De altfel, Ungaria s-a plâns anterior de livrările prin mecanismul european pe care le consideră insuficiente.

„Statele membre (ale UE) sunt libere să negocieze acorduri pentru astfel de vaccinuri”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan De Keersmaecker, citat de agenţia DPA și Agerpres. „Le revine de asemenea să vadă cum gestionează autorizarea sau folosirea unor asemenea vaccinuri în ţările lor”, a adăugat acesta, insistând asupra responsabilităţii suplimentare pentru astfel de decizii privind utilizarea unor vaccinuri încă neaprobate în UE.

Într-o perioadă în care experţii sunt îngrijoraţi pentru scepticismul faţă de vaccinare, aşteptarea aprobării Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) inspiră încredere publicului, a argumentat De Keersmaecker. Peter Szijjarto a spus, de asemenea, că vaccinul rusesc va ajunge în Ungaria în trei tranșe, respectiv 600.000 de doze în prima lună, 1.000.000 în a doua şi 400.000 în a treia.

Premierul ungar Viktor Orban s-a plâns că ţara sa primeşte prea puţine doze de vaccin prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană pentru cele 27 de state membre ale UE. Prin urmare, Ungaria a autorizat săptămâna aceasta vaccinurile Sputnik V şi Astrazeneca/Oxford, cel de-al doilea fiind examinat în prezent de EMA, care până sfârşitul lunii i-ar putea acorda autorizaţia de comercializare condiţionată.

Şi alte state ale UE se plâng de livrări insuficiente de vaccinuri şi de calendare incerte, politicieni şi responsabili din sectorul sanitar acuzând faptul că executivul european a comandat prea puţine doze de vaccin de la producătorii care au avut succes în dezvoltarea acestuia (Pfizer/BioNTech şi Moderna), mizând în schimb pe aceia care înregistrează întârzieri în procesul de dezvoltare a vaccinurilor, în special compania franceză Sanofi şi cea germană CureVac.

Între timp, comanda Comisiei Europene pentru 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech a fost suplimentată cu încă 300 de milioane, dar din acestea numai pentru 75 de milioane de doze a fost stabilit un termen de livrare, în semestru doi al acestui an, restul mai târziu. Pfizer/BioNTech a anunţat săptămâna trecută că diminuează temporar cantitatea de vaccin livrată statelor UE, din cauza unor procese tehnice interne desfăşurate pentru creşterea capacităţii de producţie, numărul dozelor livrate scăzând aproximativ la jumătate în cazul unor ţări, printre care şi România.

Moderna s-a angajat să livreze 10 milioane de doze până la finalul lui martie şi 35 milioane în fiecare din trimestrele doi şi trei. Alte 80 milioane de doze de vaccin urmează să fie livrate în anul în curs, dar fără un calendar precis deocamdată. Toate aceste vaccinuri sunt administrate în două doze de persoană.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că, în pofida tensiunilor cu Moscova în unele chestiuni politice, a propus ca institutul Paul-Ehrlich, însărcinat cu autorizarea medicamentelor în Germania, „să susţină Rusia” în cererea înaintată către EMA pentru autorizarea vaccinului Sputnik V, „iar dacă acest vaccin este aprobat de EMA, atunci vom putea vorbi despre producţia comună şi de asemenea despre utilizarea comună”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Partenerii noștri