Live

Ungaria e din nou oaia neagră a UE. A blocat adoptarea unei declarații comune privind alegerile din Venezuela (Politico)

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

UE nu a reușit să adopte o poziție unitară în privința alegerilor contestate din Venezuela, după ce Ungaria și-a exprimat dreptul de veto pe o declarație în care exprima îngrijorarea cu privire la posibile „nereguli” în procesul de vot și cerea o mai mare transparență, scrie Politico. Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borrell a invocat că scrutinul prezidențial a fost „marcat de numeroase neajunsuri”.

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din 28 iulie de către un organism electoral controlat de guvern, care i-a atribuit aproximativ 51% din voturi, în timp ce contracandidatul său Edmundo Gonzalez Urrutia a obținut 44%. Cu toate acestea, guvernul nu a putut să explice cum au fost calculate și verificate aceste rezultate.

Statele UE au vrut să adopte, luni, o declarație comună în care să își exprime îngrijorarea cu privire la rezultat, dar au fost împiedicate de poziția Budapestei, au declarat doi oficiali familiarizați cu discuțiile, pentru Politico.

Ulterior, șeful politicii externe a UE Josep Borrell a publicat declarația care afirmă că „rapoarte credibile de la observatori interni și internaționali indică faptul că alegerile au fost marcate de nereguli”.

Realizând că Ungaria va rămâne probabil intransigentă, Borrell a emis marți o declarație, în loc să caute sprijinul celor 27 de țări membre ale UE. „Datele pe care opoziția venezueleană le-a pus la dispoziția publicului oferă un rezultat radical diferit de cel anunțat” de autoritățile țării, a afirmat Borrell.

„Până când procesele verbale ale votului vor fi făcute publice și verificate, rezultatele alegerilor deja declarate nu pot fi recunoscute”, a adăugat șeful diplomației UE.

Veto-ul Ungariei subliniază un defect fundamental al politicii externe a UE, prin care deciziile, inclusiv posibile viitoare sancțiuni pentru Venezuela, trebuie să fie convenite în unanimitate de cele 27 de țări membre ale blocului comunitar. Acest lucru a determinat mai multe state cum ar fi Germania, să pledeze pentru luarea deciziilor de politică externă cu majoritate calificată.

Reprezentanții Guvernului ungar nu au putut fi contactați pentru a comentat motivul pentru care țara și-a exprimat dreptul de veto.

Pe 26 iunie, Ungaria a blocat o declarație comună a statelor Uniunii Europene de condamnare a recentelor interdicții din Rusia, împotriva mai multor posturi și site-uri europene, printre care și Digi24.ro.

De asemenea, aproape de finalul lunii februarie a acestui an, Ungaria a împiedicat statele membre ale UE să semneze o declaraţie comună pentru a marca doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Opoziția a contestat rezultatele alegerilor din Venezuela și au făcut apel la venezueleni să se strângă, marți la Caracas, pentru a-i cere președintelui Maduro să accepte ceea ce ei au declarat a fi o victorie decisivă a contracandidatului Edmundo Gonzalez Urritia.

Noi proteste și violențe au avut loc în Venezuela, după ce preşedintele Nicolas Maduro a fost reales pentru al treilea mandat.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Echipamentele celor 36 de echipe din Champions League, de la cel mai frumos la cel mai urât! Liderul-surpriză

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

UE sau Putin: Cu cine va vota Georgia. Rusia amenință că va interveni militar dacă partidul prorus nu câștigă alegerile (analiză DW)

Liberalii discută dacă Iohannis să fie pe lista partidului la parlamentare. De ce sunt părerile împărțite în PNL - surse

Locuitorii unui district din Budapesta au votat pentru interzicerea serviciilor tip Airbnb. Când intră în vigoare măsura

Germania a început să controleze toate frontierele sale terestre. Cum va funcționa sistemul care face excepție de la Schengen

Partenerii noștri