Video Un ucrainean și-a modificat tractorul ca să demineze câmpul de la distanță. A folosit piese din tancurile rusești distruse
Ucrainenii caută să curețe și pământul de urmele rușilor, cu piese obținute chiar din tancurile invadatorilor. Speră că vor reuși astfel să îndepărteze minele rămase în urma atacurilor Moscovei, ca să poată să muncească terenurile.
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
Cei trei factori de care depinde soarta războiului din Ucraina
Soldații ruși s-au omorât între ei, după o noapte de beție
Rușii au bombardat un centru comercial din Ucraina
Nepoata lui Belousov își imploră unchiul să nu mai ucidă copii ucraineni
După ce anul trecut, unele zone din estul Ucrainei au fost eliberate de ruși, suprafețe întinse de teren agricol au rămas presărate cu mine - un mare pericol pentru ucrainenii care vor să-și semene pământul. Și, cum fără semănat, nu există recoltă, un fermier din regiunea Harkov a decis că nu poate aștepta ajutorul geniștilor. Își curăță singur câmpul.
Oleksandr Krivtsov - fermier: Am început să facem asta doar pentru că a venit timpul de semănat și nu putem face nimic, pentru că serviciile de deminare sunt foarte ocupate.
Așa că a modificat în mod ingenios un tractor, cu blindaje de pe vehiculele militare rusești avariate, care au rămas în urma retragerii forțelor Moscovei. A cumpărat un sistem care îi permite să opereze tractorul de la distanță, lucru pe care el sau echipa lui îl face din bena unui excavator.
Oleksandr Krivtsov - fermier: Am trecut peste o mină antitanc. Protecția a explodat. Tractorul este întreg, toată lumea este teafără, echipamentul a fost reparat.
Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este contaminat cu muniții neexplodate, estimează guvernul. Suprafețe uriașe de pământ fertil nu pot fi folosite din cauza lor. Guvernul și-a făcut o prioritate din curățarea lor, dar este o muncă lentă și costisitoare.
Serhii Dudak - șef echipă deminare: Nu avem timp să deminam câmpurile. Cantitatea de muncă este enormă. Ar fi nevoie de ani pentru a demina acest câmp manual, pentru a garanta că nu există mine aici.
Acest tractor controlat de la distanță este o idee foarte bună, deoarece nu există niciun om în interior. Astfel riscul pentru viața omului este exclus. Curăță un teritoriu foarte mare dacă îl compari cu deminarea manuală.
Există o mulțime de câmpuri minate în regiunea Harkov. Am îndepărtat aproximativ cinci sute de mine antitanc și numeroase mine antipersonal de pe acest câmp.
Geniștii armatei ucrainene au dezamorsat 45.000 de dispozitive explozive în ultimul an. HALO Trust, cea mai mare organizație de deminare din lume, are în prezent 700 de oameni în Ucraina și vrea să mai trimită încă atâția. Dar amploarea contaminării este uriașă. Unii oameni au decis să riște, astfel că, în ultimele luni, mai mulți ucrainenii au fost răniți sau uciși în timp ce își lucrau câmpul.
Editor : Ioana Coman
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News