Un tweet al președintelui ucrainean a „bruiat” conferința de presă a lui Biden. Zelenski a sugerat că NATO a acceptat aderarea Ucrainei
Chiar înainte de începerea conferinței de presă a președintelui Joe Biden de la summit-ul NATO, de luni, Volodimir Zelenski scria pe Twitter că țara sa se va alătura Alianței Nord-Atlantice. În contextul în care Biden a întârziat, inexplicabil, la conferință, postarea a fost luată drept o posibilă explicație pentru întârzierea președintelui american, relatează Politico.
Commend @NATO partners' understanding of all the risks and challenges we face. NATO leaders confirmed that 🇺🇦 will become a member of the Alliance & the #MAP is an integral part of the membership process. 🇺🇦 deserves due appreciation of its role in ensuring Euro-Atlantic security
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 14, 2021
„Înțelegerea de care au dat dovadă partenerii NATO față de riscurile și provocările cu care ne confruntăm este lăudabilă. Liderii NATO au confirmat că vom deveni un membru al Alianței”, scria Zelenski pe Twitter, sugerând că Ucraina se va alătura NATO chiar în această perioadă.
Faptul că președintele Biden a întârziat două ore la conferința sa de presă a alimentat această teorie, iar o primire a Ucrainei în Alianță ar fi însemnat un semnal puternic față de Rusia și Vladimir Putin, cu doar două zile înainte de întâlnirea președinților american și rus la Geneva.
Pe Twitter, experții de politică externă și jurnaliștii au încercat să interpreteze sensul postării președintelui ucrainean, așteptând cu nerăbdare o confirmare din partea lui Joe Biden. Unii au speculat că Vladimir Putin va anula imediat întâlnirea cu Biden de la Geneva.
Când Biden a apărut, într-un final, în fața camerelor și a spus că NATO susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei dar nu a menționat aderarea acesteia, a devenit destul de clar că Zelenski a supralicitat prin faptul că a omis să spună și când ar putea avea loc aderarea.
„Ei trebuie să lupte în continuare împotriva corupţiei”, a declarat liderul de la Casa Albă la finalul summitului NATO.
„Între timp, vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca Ucraina să poată rezista agresiunilor ruseşti, pentru a-şi menţine securitatea fizică”, a subliniat preşedintele SUA.
NATO nu făcuse decât să reitereze angajamentul din 2008 prin care Ucrainei i-a fost promis că se va putea alătura Alianței la un moment dat. Un oficial american familiarizat cu situația spune că nimic nu s-a schimbat la acest moment și că sprijinul pentru Ucraina rămâne, dar Alianța nu-și poate lua încă angajamentul unei aderări a țării pentru că unele țări, printre care Franța și Germania s-ar putea opune.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News