Live

Video Un Suhoi rusesc trece razant pe lângă un F-16 american în apropiere de Alaska. General SUA: O manevră „nesigură și neprofesională”

Data actualizării: Data publicării:
Imagine surprinsă de o cameră de la bordul avionul F-16 american. Sursa gif: X/Twitter/NORAD

Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord (North American Aerospace Defense - NORAD) a publicat luni seara o înregistrare video care arată un incident petrecut săptămâna trecută în apropiere de Alaska: un avion de luptă rusesc de tip Suhoi Su-35 trece aproape razant, la câțiva metri distanță, de un avion F-16 care interceptase un bombardier strategic al Federației Ruse. Imaginile au fost surprinse chiar de la bordul avionului american.

„Pe data de 23 septembrie 2024, avioanele NORAD au executat o interceptare sigură și disciplinată a unui avion militar rusesc în zona Alaksk. Manevra executată de un avion rusesc Su-35 a fost nesigură și neprofesională și a pus viețile tuturor piloților în pericol - nu e ceva ce vezi într-o aviație militară profesionistă”, a declarat generalul american Gregory Guillot, comandantul NORAD.

Incidentul - ale cărui imagini au fost acum publicate - a avut loc săptămâna trecută, când NORAD a anunțat că a detectat patru avioane militare rusești care zburau în apropiere de Alaska. Incidentul are loc la mai puțin de două săptămâni după ce militarii armatei americane au fost dislocați în zonă ca parte a unei „operațiuni de protecție”, pe fondul creșterii exercițiilor militare ruse și chineze în regiune.

Aeronavele rusești au rămas în spațiul aerian internațional în Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Alaska (ADIZ) și nu au intrat în spațiul aerian suveran american sau canadian, a transmis NORAD într-un comunicat.

„Această activitate rusă în apropiere de Alaska are loc în mod regulat și nu este văzută ca o amenințare”, a mai transmis cu acel prilej NORAD. Aviația americană a interceptat avioane militare ruse care zburau în apropiere de Alaska de mai multe ori în ultima lună.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Totul s-ar termina cu o bombă în centrul Londrei”. A depășit orice limită: ”Voi spune lucruri pe care nu am voie să le spun”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru avioane militare rusești, detectate în apropiere de Alaska

Miliarde de crabi au dispărut din apele de lângă Alaska. Oamenii de știință au găsit noi dovezi care explică ce s-a întâmplat

Rușii utilizează avioanele Su-35 după o strategie americană veche de 80 de ani, repetând aceleași greșeli

Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de generația a cincea Su-57s modernizat

Partenerii noștri