Live

Un raport controversat al OMS despre răspunsul Italiei la pandemie continuă să facă valuri, la șase luni de la publicare

Data publicării:
Un raport al OMS, publicat în mai, consemna lipsuri în răspunsul Italiei la primul val al pandemiei de coronavirus Foto: Profimedia

Un document pe care Organizația Mondială a Sănătății l-a pus la dispoziţia jurnaliştilor în luna mai, la cererea acestora, a consemnat mai multe neajunsuri în primul răspuns pe care Italia l-a avut în pandemie și au apărut suspiciuni că, nemulțumit, guvernul de la Roma ar fi făcut presiuni pentru retragerea raportului.

De exemplu, în document se menționa că reacţia iniţială a spitalelor la afluxul de pacienţi cu COVID-19 a fost „improvizată, haotică şi creativă” şi că pentru un timp acestea nu au avut nicio directivă oficială de urmat.

Documentul a fost redactat de o echipă de experţi OMS cu sediul la Veneţia şi includea o prefaţă semnată de şeful biroului european al OMS, Hans Kluge, scrie dpa, citată de Agerpres.

Documentul de 102 pagini, denumit „O provocare fără precedent; Primul răspuns al Italiei la COVID-19”, a fost publicat pe site-ul biroului european al OMS la 13 mai, dar a fost scos după câteva ore.

Deși a trecut mai bine de jumătate de an de atunci, această întâmplare continuă să facă valuri, iar luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ținut să dea noi explicații. În primul rând, OMS a negat că ar fi fost presată de Italia ca să elimine de pe site raportul critic cu privire la pregătirea ţării în faţa pandemiei de COVID-19.

„În text au fost găsite inexactităţi faptice şi Biroul Regional al OMS pentru Europa a eliminat documentul de pe site, cu intenţia de a corecta erorile şi de a-l publica din nou”, justifică OMS într-un comunicat.

O purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a subliniat că documentul „nu a fost aprobat de OMS şi OMS nu este responsabil pentru conţinutul său” şi „poate conţine informaţii incorecte şi reflectă punctele de vedere subiective ale autorilor săi”. Ea a refuzat să explice ce „inexactităţi” conţinea, de fapt, textul. 

În cele din urmă, documentul nu a mai fost republicat pe site, deoarece „până când au fost făcute corecţiile”, a fost creată o nouă platformă „pentru ca ţările să-şi evalueze răspunsurile şi să-și împărtăşească lecţiile învăţate”, mai spune OMS. „În niciun moment guvernul italian nu a cerut OMS să înlăture documentul”, insistă organizaţia.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un cinematograf din Italia a refuzat difuzarea unui film despre o supravieţuitoare a Holocaustului. De ce s-a temut proprietarul

Elon Musk a pus la îndoială democrația Italiei, iar președintele Mattarella i-a dat imediat replica: „Nu ne dați instrucțiuni”

Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare

O rețea uriașă de falsificatori de opere de artă, atribuite lui Banksy, Warhol și Picasso, a fost descoperită în Italia

Partenerii noștri