Live

Un profesor rus din Estonia a fost condamnat la șase ani de închisoare după ce a fost prins că spiona pentru Kremlin

Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Estonia a condamnat un profesor universitar rus la șase ani și trei luni de închisoare, marți, acesta fiind acuzat că a spionat în favoarea Kremlinului. Viaceslav Morozov aduna informații folosindu-se de postul său de cercetător.

Estonia se confruntă, în ultima vreme, cu o activitate tot mai intensă a spionilor ruși pe teritoriul său. Morozov acționa sub instrucțiuni de a colecta informații despre „politicile interne de apărăre și securitate ale Estoniei, dar și despre persoanele implicate și despre infrastructura aferentă”, a declarat Taavi Pern, procurorul-șef al regiunii Harju.

Profesorul rus a transmis informații serviciului rus de informații militare „despre situația politică și despre alegerile din Estonia, despre relațiile cu aliații și despre integrarea militară cu aceștia”, a adăugat procurorul citat.

„Acestea erau informații la care avea acces grație poziției sale ca cercetător”.

Relatările cu privire la activitățile de spionaj ale Rusiei în statele Uniunii Europene s-au înmulțit în ultimele luni, provocând îngrijorări printre liderii acestora.

Anterior, marți, ministra germană de interne, Nancy Faeser, a avertizat că spionajul și atacurile cibernetice sunt fenomene tot mai frecvente în Germania. Ea a reprezentat un raport anual realizat de agenția internă de informații a țării.

„Amenințarea la adresa democrației noastre provocată de spionaj, sabotaj, dezinformări și atacuri cibernetice a ajuns la noi cote”, a spus ea, adăugând că Kremlinul duce o campanie tot mai intensă și mai multifațetată împotriva Germaniei.

Luni, WSJ a scris că doi ruși care s-au dat drept imigranți argentinieni în Slovenia s-au folosit de această țară ca punct de plecare din care să călătorească spre alte țări europene pentru a plăti surse și a le comunica ordineel de la Kremlin. Ei au fost arestați în decembrie 2022.

Conform WSJ, în jur de 700 de agenți ruși care acționau cu acoperire diplomatică au fost expulzați, în țări din toată lumea, după ce Putin a pornit invazia împotriva Ucrainei.

Săptămâna trecută, secretarul general NATO a informat că alianța va lua măsuri mai dure împotriva spionilor ruși, ca urmare a campaniei ostile a Rusiei, realizată inclusiv prin acte de sabotaj și atacuri cibernetice.

„Cazul Morozov ne arată că mai devreme sau mai târziu vom ajunge până și la cel mai important agent. Îi sfătuim pe cei care lucrează în beneficiul serviciilor ruești să ne contacteze de bunăvoie”, a declarat Margo Palloson, director general al serviciului de apărare eston.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Soția lui Zelenski, ținta unui fake news de proporții după vizita la Paris. Ea a dezmințit că și-a cumpărat ultimul model Bugatti

Putin se întâlnește cu Xi Jinping și Erdogan în Kazahstan. Anunțul făcut de Kremlin

Replică din Ucraina pentru Trump: Nu suntem pregătiți pentru un compromis cu Rusia, nu vom ceda niciun teritoriu

Yakov Gakkel, piesa esențială din mașinăria lui Putin cu care Rusia continuă măcelul din Ucraina. Ce rol joacă firmele britanice

Partenerii noștri