Un pilot crede că a rezolvat unul dintre cele mai vechi mistere ale aviației: unde a căzut avionul Ameliei Earhart
Un pilot, fost ofițer de informații al Forțelor Aeriene ale SUA, crede că o imagine pe care a surprins-o folosind sonarul unui submersibil fără pilot ar putea rezolva în sfârșit unul dintre cele mai mari mistere ale aviației: unde și de ce s-a prăbușit aviatoarea Amelia Earhart la apogeul faimei sale?
Tony Romeo face parte dintr-un lung șir de cercetători și pasionați de aviație care au început căutarea avionului Lockheed 10-E Electra al lui Earhart, care a dispărut deasupra Oceanului Pacific în timpul unei încercări de a zbura în jurul lumii, în iulie 1937.
Misterul din jurul dispariției lui Earhart i-a intrigat mult timp pe cercetători și a stimulat teorii ale conspirațiilor de-a lungul anilor – s-a spus fie că japonezii au luat-o prizonieră, fie că aviatoarea era spioană.
Romeo, un fost investitor imobiliar care a vândut proprietăți comerciale pentru a strânge cele 11 milioane de dolari necesare pentru a începe căutarea epavei, s-a întors în decembrie dintr-o călătorie de aproximativ 100 de zile pe mare, cu o imagine despre care crede că arată avionul pierdut pe fundul oceanului.
Expediția sa, care a fost făcută cu ajutorul unei drone submersibile „Hugin” de înaltă tehnologie, în valoare de 9 milioane de dolari, și cu un echipaj de cercetare de 16 persoane, a început în septembrie anul trecut în Tarawa, Kiribati, acoperind peste 13.000 de kilometri pătrați de ocean, potrivit The Wall Street Journal.
La aproximativ o lună de la începutul expediției, echipa a capturat o imagine a unui obiect în formă de avion, la aproximativ 160 de kilometri de Insula Howland - dar nu a descoperit imaginea în datele submersibilului decât în a 90-a zi a călătoriei, făcând imposibilă întoarcerea în acel loc pentru un studiu aprofundat.
Experții s-au arătat interesați de descoperire. Dorothy Cochrane, un curator la Muzeul Național al Aerului și Spațiului al Smithsonian Institution, a spus că locația raportată în care a fost făcută imaginea este aproape corectă, din punct de vedere geografic, în comparație cu locul în care se crede s-a prăbușit avionul lui Earhart.
Dar alții spun că au nevoie de imagini mai clare și mai multe detalii, cum ar fi numărul de serie al avionului.
„Până când nu te uiți fizic, nu există nicio modalitate de a spune cu siguranță ce este”, a declarat Andrew Pietruszka, arheolog subacvatic la Scripps Institution of Oceanography, pentru The Journal.
Romeo, care a spus că această expediție ar putea fi „cel mai interesant lucru din viața lui”, a adăugat că plănuiește să se întoarcă în zonă pentru a încerca să capteze imagini mai bune, folosind submersibile autonome sau robotizate echipate cu camere și sonar. El crede că astfel va afla mai multe despre obiectul care se află la peste 5.000 de metri adâncime.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News