Live

Un oraș străvechi, pe cale de a fi scufundat. Turcia îl sacrifică pentru a face loc celui mai mare lac de acumulare din Europa

Data actualizării: Data publicării:

Oraşul turc Hasankeyf are mai mult de 10 000 de ani şi riscă să fie acoperit de ape - nu din cauza crizei climatice, ci în urma unui proiect planificat. Guvernul turc vrea să inunde oraşul istoric pentru a construi un baraj care va genera electricitate pentru sud-estul ţării. Asta înseamnă că oameni ca Çetin Yıldırımer sunt mutaţi din casele lor şi din una dintre cele mai vechi aşezări locuite din lume.  Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Un proiect de dezvoltare imobiliară nou-nouţ, cu vile, e o privelişte rară în sud-estul Turciei, regiune cu situaţie economică grea. Çetin Yıldırımer şi mama sa se vor muta curând în una dintre aceste case, dar nu se bucură de această perspectivă. Ei trebuie să se mute deoarece se construieşte un baraj nou, iar vechea lor casă, din valea Hasankeyf, va dispărea. Localnicii vor trebui să se mute în Noul Hasankeyf, situat mai sus.

„La ce ne foloseşte un oraş nou, dacă preţul este distrugerea istoriei şi a culturii? Am devenit, aici, proprietari de case, dar, în acelaşi timp, ne-am pierdut drepturile”, spune Çetin Yıldırımer, ghid turistic.

Noul oraș

Hasankeyf, situat pe fluviul Tigru, se află într-o regiune care adăposteşte unele dintre cele mai vechi aşezări umane din lume. Valea e locuită încă din secolul 3. Asirienii, romanii şi selgiucizii şi-au lăsat, toţi, amprenta. Moschei şi morminte cu semnificaţie istorică au fost mutate într-o rezervaţie arheologică.

Până acum, cei 3000 de locuitori din Hasankeyf şi-au câştigat traiul de pe urma turismului. Yıldırımer oferă tururi cu ghid şi vinde broşuri, dar spune că după ce valea va fi inundată îşi va pierde slujba şi că nu e nimic de lucru pentru el în Noul Hasankeyf.

„Chiar înainte de a ne muta, a trebuit să dăm 5000 de euro pentru reparaţii în casă. În acelaşi timp, numărul turiştilor scade deja. Înainte, 20 de oameni vindeau broşuri. Acum, au mai rămas doar 6”, spune îngrijorat bărbatul.

Pledoarii pentru salvarea orașului, rămase fără ecou

Ecologişti şi arheologi din toată lumea au pledat în favoarea salvării oraşului Hasankeyf, iar finanţatorii europeni s-au retras din proiectul construirii barajului. Însă fără niciun rezultat.

Poliţia a înăbuşit violent protestele locale, aşa cum s-a întâmplat și anul acesta, în luna iulie.

Localnicii ştiu că Hasankeyf nu poate fi salvat.

Dar ce le rezervă viitorul ? Politicienii promit că, după terminarea proiectului, totul va fi bine.

Cel mai mare lac de acumulare din Europa, peste „leagănul omenirii”

„Acesta va fi cel mai mare lac de acumulare din Europa. Cu oraşe noi, de-a lungul celor 170 de kilometri ai săi. Se va pescui, se vor face călătorii cu vaporaşe”, explică Abdullah Tarhan, viceprimarul din Hasankeyf.

Însă turiştii nu par prea dornici să se întoarcă la Hasankeyf ca să pescuiască într-un lac de acumulare.

Autoritățile din Turcia vor să construiască cel mai mare lac de acumulare din Europa peste un oraș vechi de 10.000 de ani

„Cred că acest oraş este patrimoniu mondial. Face parte din cultura lumii şi nicio cantitate de electricitate nu merită să distrugi patrimoniul mondial”, spune un turist străin.

Bülent Başaran, proprietar de restaurant, se îndoieşte că vor mai veni turişti. În loc de malul răcoros al Tigrului, noul lui local ar trebui să fie aici, în Noul Hasankeyf. Însă, deocamdată, aici nu e nici electricitate, nici apă. Şi acesta nu e singurul motiv de îngrijorare al lui Bülent.

„Aici, o vom lua iar de la zero. Vom aştepta să vedem dacă vine cineva. Şi apoi vom lua propria noastră decizie finală”, spune Bülent Başaran, proprietar de restaurant.

Çetin Yıldırımer ar dori foarte mult să continue să le arate vizitatorilor peşterile locale de calcar. Se spune că cele mai vechi au 3000 de ani şi au servit drept morminte. Ulterior, şi chiar până în anii '70, au fost locuite. Dar numai câteva dintre ele vor rămâne deasupra nivelului apei. Çetin se întreabă de ce acest lucru n-a stârnit mai multe proteste internaţionale.

„Acest loc nu le aparţine locuitorilor din Hasankyef şi nici Turciei. El le aparţine tuturor oamenilor! La urma urmei, acesta este leagănul omenirii”, spune Çetin Yıldırımer.

Deocamdată, însă, Yıldırımer are parte de un nou complex de locuinţe în loc de o peşteră de calcar.

El a adus doi puieţi din vale şi i-a plantat în faţa noii sale case. S-ar putea ca ei să fie tot ce-i mai rămâne din vechiul lui oraş, după ce Hasankeyf va dispărea pentru totdeauna.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armele din Siria vor fi puse sub controlul statului. Anunțul făcut de Ahmed al-Sharaa, noul lider sirian

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

Oamenii momentului în Orientul Mijlociu: rivalii Erdogan și Netanyahu

Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Partenerii noștri