Live

Un jurnalist BBC aflat la bordul distrugătorului Defender relatează incidentul din Marea Neagră: Dacă nu schimbați cursul deschid focul

Data actualizării: Data publicării:
Ministerul Apărării din Rusia a publicat imagini cu distrugătorul HMS Defender surprinse din avioanele trimise să intercepteze nava. Foto: Profimedia Images

Un corespondent BBC se afla miercuri la bordul distrugătorului britanic HMS Defender, în timpul incidentului din Marea Neagră. Jonathan Beale, jurnalist specializat în probleme de apărare, a spus că vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția. El a mai relatat că marinarii britanici au intrat în alertă, încărcând armamentul de la bord, în vreme ce de pe navele rusești au venit amenințări cu deschiderea focului.

Corespondentul BBC a declarat că nava britanică a fost hărțuită de militarii ruși. În timpul transmisiunii sale, s-au auzit pe fundal avioane zburând pe deasupra, potrivit BBC. Jonathan Beale a vorbit despre avertismente ostile transmise prin radio, în timp ce echipajul navei era pregătit pentru o posibilă confruntare. 

Beale, care fusese invitat la bordul distrugătorului HMS Defender, a văzut mai mult de 20 de avioane trecând pe deasupra și două nave rusești de coastă, care la un moment dau s-au apropiat la 100 de metri.

Acest lucru contrazice declarațiile venite de la cabinetele premierului și ale ministrului apărării din Marea Britanie, care au negat orice confruntare, mai notează BBC. 

Relatarea jurnalistului Jonathan Beale

"Mă aflu la bordul unei nave de război în Marea Neagră.

Echipajul se afla deja la posturi când ne-am apropiat de extrema sudică a Crimeei, ocupată de Rusia. Sistemele de armament de la bordul distrugătorului erau deja încărcate.

Aceasta a fost o mișcare intenționată, pentru a transmite un mesaj Rusiei. HMS Defender urma să navigheze în limita de 19 kilometri a apelor teritoriale ale Crimeei. Căpitanul a insistat că urmează un traseu sigur de-a lungul unui culoar naval recunoscut internațional.

Două nave de coastă rusești care urmăreau nava Marinei Regale au încercat să o oblige să schimbe cursul. La un moment dat, unul din vasele rusești s-a apropiat la circa 100 de metri.

Avertismente din ce în ce mai ostile au fost transmise prin radio - inclusiv unul care spunea «dacă nu schimbați cursul, deschid focul». Am auzit niște focuri în depărtare, dar probabil că mult în afara razei de pericol. 

Pe măsură ce HMS Defender înainta de-a lungul culoarului maritim, a fost survolat de avioane rusești. Căpitanul, Vincent Owen, a spus că sistemele navei au detectat mai mult de 20 de avioane militare în zonă. Căpitanul Owen a mai spus că misiunea a fost sigură și nu a fost o situație de confruntare", a relatat Jonathan Beale, potrivit BBC.

Incident cu nave rusești și britanice în Marea Neagră

Rusia consideră că acțiunile distrugătorului britanic HMS Defender sunt o încălcare a Convenției ONU privind dreptul maritim și a solicitat autoriăților britanice să facă o investigație în acest caz pentru a preveni apariția unor incidente similare în viitor, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Declarația vine după ce autoritățile de la Moscova au anunțat că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, după ce nava NATO a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră.

Ministerul britanic al Apărării a negat însă incidentul, spunând că nava „executa o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale”, iar rușii probabil „desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră”.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Documente oficiale despre un submarin nuclear britanic au fost găsite în toaleta unui bar. Reacția Royal Navy

CNN: Putin încearcă anexarea ilegală a Transnistriei, după modelul Crimeea

O navă britanică de război a urmărit două submarine rusești în Marea Nordului

MAE rus confirmă că un ofiţer arestat în Donbas are cetăţenie rusă. Kiev: Rusia recunoaște implicarea în conflictul din estul Ucrainei

Partenerii noștri