Live

Un fost consilier al lui Zelenski spune că Ucraina ar putea ceda 20% din teritoriu ca să intre în NATO. Ce alte opțiuni are Kievul

Data publicării:
Oleksii Arestovici, fost consilier prezidențial de la Kiev. Foto: Profimedia Images

Un fost consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a spus că una dintre modalitățile prin care războiul din Ucraina s-ar putea finaliza ar fi ca Kievul să renunțe la 20% din teritoriul său în schimbul aderării la NATO, informează The Telegraph.

Mesajul controversat al lui Oleksii Arestovici, care este complet opus față de politica guvernului de la Kiev, nu va atrage prea multe reacții pozitive din partea publicului.

Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni au respins orice opțiune care implică renunțarea la o parte din teritoriul țării în schimbul păcii sau al aderării la NATO.

Dar Arestovici, care a făcut parte din echipa de consilieri a lui Zelenski până în luna ianuarie, a spus că modelul „Republicii Federale Germania” ar fi una dintre opțiunile care să pună capăt războiului.

Într-un interviu cu jurnalista rusă Iulia Latinina, Arestovici a spus că dezbaterea pe tema aderării la NATO a expus contradicții mari între obiectivele Ucrainei și cele ale principalilor săi aliați occidentali. Acesta a propus patru căi pentru a ajunge la o înțelegere.

Prima opțiune ar fi ca Ucraina să își convingă aliații să împărtășească viziunea Kievului. Arestovici, însă, a spus că Ucrainei îi lipsesc „resursele politice” pentru a realiza acest obiectiv.

A doua opțiune ar fi adoptarea modelului „Republicii Federale Germania” care presupune ca partea liberă a unei Ucraine divizate să intre în NATO în speranța că o reunificare va avea loc la un moment dat în mod pașnic.

„Să spunem că o parte din teritoriul ocupat rămâne ocupat, în afara controlului guvernului ucrainean. Noi păstrăm restul [teritoriului]. Exact cât nu știm, dar marea majoritate”, a spus Arestovici.

„Să spunem că păstrăm 80% din teritoriu. În fapt, cei mai mulți dintre noi, cea mai mare parte a statului, așa cum ne-au promis, pune capăt războiului și intră în NATO. Mulți ar spune că ar fi o oportunitate super istorică.”

A treia opțiune propusă de Arestovici este cea în care se ajunge la un compromis. „Dar cred că cel mai probabil va fi opțiunea 4: aceasta este 'marșul pentru dreptate, partea a 2-a'”, a spus fostul consilier prezidențial, referindu-se la rebeliunea de scurtă durată a mercenarilor lui Evgheni Prigojin.

Arestovici a spus că opțiunea a treia nu ar însemna renunțarea la ambiția eliberării Crimeei și a teritoriilor ocupate, ci încercarea de a obține aceste rezultate prin mijloace pașnice.

Arestovici, un fost psiholog și blogger popular, este o figură foarte cunoscută, dar controversată în Ucraina.

În primele săptămâni ale războiului, Arestovici a prezis că cele două părți sunt aproape de a ajunge la o înțelegere și că luptele vor dura doar câteva săptămâni sau luni.

În luna ianuarie, Arestovici și-a dat demisia din postul de consilier al biroului prezidențial după ce a spus că o rachetă rusească ce distrusese un bloc de apartamente din Dnipro a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană.

Biroul președintelui Zelenski a transmis că Arestovici nu a făcut niciodată parte din administrația prezidențială, ci era doar un „consilier” independent al lui Andrei Iermak, șeful cabinetului președintelui.

Comentariul lui Arestovici a atras critici aspre din partea ucrainenilor care l-au acuzat că răspândește informații neverificate și sprijină perspectiva propagandei rusești.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri