Live

Un bărbat le-a spus celor 400.000 de fani de pe TikTok-ul chinezesc că e soldat în forțele speciale ruse, ca să le vândă vodcă

Data publicării:
Un bărbat le-a spus celor 400.000 de fani de pe TikTok-ul chinezesc că e soldat în forțele speciale ruse, ca să le vândă vodcă. Foto: Profimedia

Un bărbat care a susținut pe TikTok-ul din China că este un agent al forțelor speciale ruse a fost suspendat de pe platformă, după ce s-a aflat că era de fapt un escroc chinez care încerca să vândă produse online, relatează Business Insider.

Utilizatorul care își luase numele Baoer Kechatie avea aproximatic 400.000 de urmăritori pe Douyin, versiunea chineză a TikTok, înainte ca platforma să-l excludă definitiv.

„Unele conturi au postat videoclipuri, pretinzând că sunt din Rusia și că sunt soldați care participă la invazia asupra Ucrainei. În acel timp, au răspândit informații false, cum ar fi „videoclipuri pe câmpul de luptă” și „mișcări pe câmpul de luptă”, pentru a atrage atenția și a câștiga trafic”, a precizat Douyin într-un comunicat.

Utilizatorul Baoer Kechatie susținea că este un soldat cecean desfășurat în prima linie în Ucraina și că i-a învins pe pușcașii marini americani și le-a luat un pistol M1911. Aceasta, deși nu există pușcași marini americani în serviciu activ pe frontul din Ucraina.

Purtând o jachetă asemănătoare cu uniformele militare și, uneori, o șapcă cu o stea roșie a Partidului Comunist Chinez pe ea, Baoer Kechatie s-a lăudat că a participat la ocuparea de teritorii din Ucraina și a făcut referiri la preluarea unei centrale nucleare.

În videoclipurile sale, fața lui Baoer Kechatie era adesea distorsionată, un semn clar că folosea tehnologia deepfake pentru a-și masca identitatea. În unele dintre clipurile sale, vocea avea tonuri foarte diferite, un alt indicator că bărbatul din spatele contului folosea tehnologie pentru modificarea vocii.

Faima contului a crescut, dar oamenii de pe Douyin au început să observe că adresa IP a lui Baoer Kechatie de pe platformă era listată în provincia chineză Henan. Douyin listează automat locurile de unde postează utilizatorii un clip, în încercarea de a combate dezinformarea.

Totuși, trucul i-a păcălit pe unii utilizatori. Baoer Kechatie a reușit să vândă produse din magazinul său online, precum lapte praf și miere importate din Rusia, potrivit bloggerului chinez „A Gossiping Crane”, care a făcut capturi de ecran ale paginii false.

De asemenea, publicația de stat Sixth Tone a relatat că mai mulți utilizatori au cumpărat vodcă din magazinul lui Baoer Kechatie.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Jucării contrafăcute, de peste 2 milioane de lei, găsite în Portul Constanța

Cum sprijină China producția de drone rusești. Raportul serviciilor secrete estoniene

Trump vrea să îi convingă pe Putin și Xi să reducă cheltuielile militare

China vrea să găzduiască summitul Putin-Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Partenerii noștri