Un bărbat din Thailanda a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru că a vândut calendare cu rățuște
Un bărbat din Thailanda a fost condamnat la doi ani de închisoare după ce a fost acuzat că l-a insultat pe rege prin calendarele cu rățuște pe care le-a vândut, scrie BBC.
Narathorn Chotmankongsin, un bărbat în vârstă de 26 de ani, se află printre cele 200 de persoane arestate sub acuzația de "lese majeste (lezmajestate)" începând cu anul 2020. Infracțiunea constă într-o ofensă adusă suveranului sau națiunii.
Narathorn a fost arestat în decembrie 2020 pentru că a vândut calendarele pe o pagină de Facebook pro-democrație. Calendarele erau ilustrate cu rățuște galbene care purtau însemnele regale și mesaje controversate.
Procurorii au susținut că imaginile și mesajele au ridiculizat și l-au defăimat pe regele Maha Vajiralongkorn.
Narathorn Chotmankongsin a fost condamnat inițial la trei ani de închisoare, însă apoi pedeapsa lui a fost comutată la 2 ani de închisoare.
Rățuștele galbene în timpul protestelor din Thailanda
Rățuștele galbene au fost un simbol al protestelor pentru democrație din Thailanda din perioada 2020-2021. Protestatarii cereau tranziția la democrație și reformarea monarhiei.
Criticii regimului spun că sensul legii "lese majeste" a fost lărgit pentru a include mai multe fapte. Astfel, protestatarii care purtau bluze asemănătoare cu unele purtate uneori au rege, dar și un protestatar care purta o rochie roz asemănătoare cu una purtată de Regina Suthida, au fost trimiși în judecată.
Incriminarea imaginilor cu rățuște este o nouă extindere a înțelesului legii. În timpul protestelor, rătuște uriașe gonflabile au fost aduse de protestatari pentru a adăuga un element de amuzament și ridicol față de tacticile dure folosite de autorități pentru înăbușirea mișcării.
În timpul protestelor, rățuștele nu au fost considerate o formă de satiră față de monarhie, deși procurorii au susținut în timpul procesului lui Narathorn că rătuștele din calendarele vândute de inculpat sugerau o legătură cu familia regală.
Thailanda este frecvent criticată pentru interpretarea largă a legilor "lese majeste", pentru secretomania din jurul proceselor, refuzarea eliberării de cauțiune, rata condamnărilor de aproape 100% și duritatea sentințelor.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News