Un bancher din China a fost condamnat la moarte pentru luare de mită. Acum 3 ani, șeful lui a fost executat
Un tribunal chinez l-a condamnat la moarte pe un fost bancher pentru că a luat o mită „extrem de mare”. Bai Tianhui a fost director executiv la una dintre cele mai mari firme de administrare a activelor din țară, Huarong Asset Management.
Instanța l-a condamnat la moarte, dar și la „privarea de drepturi politice pe viață și confiscarea tuturor bunurilor personale”, a anunțat presa chineză de stat citată de The Independent.
„Valoarea mitei luată de Bai Tianhui a fost extrem de mare, circumstanțele infracțiunii au fost extrem de grave, impactul social a fost devastator și a cauzat prejudicii grave intereselor țării și ale oamenilor”, a menționat instanța de judecată în hotărâre.
Bai Tianhui a fost condamnat pentru că a acceptat mită în valoare totală de peste 1,1 miliarde de yuani, adică 140 de milioane de euro și pentru că și-a folosit funcțiile pentru a oferi favori care au vizat câștigarea unor proiecte și finanțări.
Presa chineză nu a precizat cum a pledat bancherul ori dacă acesta va contesta sentința.
Bai este al doilea oficial din Huarong care a fost condamnat la moarte pentru corupție. În ianuarie 2021, Lai Xiaomin, fostul președinte companiei și fostul șef al lui Bai, a primit aceeași sentință de la aceeași instanță. Lai Xiaomin a fost executat la câteva zile după pronunțarea sentinței.
Anul acesta, cel mai important organ de supraveghere a corupției din China, Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinei, a inițiat o represiune majoră asupra sectorului financiar, ca urmare a directivei președintelui Xi Jinping de a consolida puterea financiară a țării și de a reduce riscurile.
Condamnarea lui Bai Tianhui a venit la doar câteva zile după ce Cao Guangjing, un fost oficial înalt din centrul Chinei, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru că a acceptat peste 23,3 milioane de dolari mită.
Ancheta a stabilit că acesta și-a folosit pozițiile deținute în China Three Gorges Corporation și în guvernul din Hubei pentru a lua mită în schimbul unor favoruri privind contractele de achiziție.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News