Un atlet ucrainean susține că sportivii din Rusia și Belarus cred că nu are loc un război în Ucraina: „Asta li se spune la știri”
Atletul ucrainean Bohdan Bondarenko, fost campion mondial la săritura în înălţime, susține că a fost şocat să afle că mulţi sportivi din Rusia și Belarus nu știu că are loc un război în Ucraina, totul din cauza cenzurii, relatează Reuters.
''Mulţi sportivi din Rusia și Belarus presupun că nu se întâmplă nimic în Ucraina. Se pare că asta li se spune la ştiri'', a declarat Bondarenko pentru portalul polonez Onet. ''Ei nu realizează că e un mare haos şi că forţele ruse ne ucid. Ei cred că nu e adevărat'', a mai spus atletul ucrainean de 32 de ani.
Bondarenko, care a cucerit titlul de campion mondial în 2013 şi a obţinut o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016, a precizat că invadarea Ucrainei de către Rusia i-a despărţit familia, mama şi alţi membri ai familiei rămânând în Ucraina, în timp ce soţia şi fiica sa au reuşit să fugă în Ungaria.
Rusia controlează relatările despre ceea ce numeşte ''o operaţiune militară specială'' în Ucraina, care e menită să îndepărteze ''neonaziştii şi dependenţii de droguri'' aflaţi la putere la Kiev şi care sunt o ameninţare pentru siguranţa Rusiei, notează Reuters. Belarus a fost un aliat cheie în invadarea Ucrainei.
Bondarenko se află în prezent la Roma şi încearcă să se alăture soţiei şi fiicei sale, la Budapesta.
''Sunt şocat că unii oameni nu înţeleg, unii sunt chiar prietenii mei, alături de care am concurat ca atlet. Se parte că sportivii din aceste ţări (Rusia şi Belarus) nu înţeleg de ce sunt descalificaţi de la competiţii în toată lumea'', a mai spus Bondarenko.
Bohdan Bondarenko, care a ratat Jocurile Olimpice de la Tokyo, anul trecut, din cauza unei accidentări, a adăugat că respectă cetăţenii obişnuiţi din Rusia şi Belarus care au ieşit în străzi pentru a protesta împotriva invadării Ucrainei, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.
El a mărturisit că mama, fratele şi bunica sa au rămas în oraşul Harkov, unul dintre cele mai bombardate de la izbucnirea războiului.
''Stau în fiecare zi în beci când încep bombardamentele. Au petrecut aproape fiecare noapte acolo, suferă de frig. Vorbim la telefon, deşi se întrerupe mereu. E dificil de rămas, dar şi de plecat din Harkov, deoarece ruşii bombardează multe maşini. Ambele opţiuni sunt periculoase'', a mai spus Bondarenko.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News