Live

Un al doilea mort găsit după alunecarea de teren din Norvegia. Cum sunt căutate persoanele dispărute în terenul încă instabil

Data publicării:
O alunecare majoră de teren, produsă în cursul nopții, a distrus la 30 decembrie 2020 mai multe case într-o zonă rezidențială aflată la 30 de km de capitala Norvegiei, Oslo Foto: Profimedia

O a doua persoană decedată a fost găsită în urma masivei alunecări de teren din Norvegia, care a afectat zeci de case. În continuare, opt oameni sunt dați dispăruți, iar șansele ca aceștia să mai fie găsiți în viață sunt minime, spun autoritățile din statul nordic.

Căutările decurg greu, pentru că terenul este instabil și în orice moment se poate surpa din nou. Autoritățile folosesc elicoptere, camere termice pentru a detecta căldura emisă de corpul uman, drone și câini special antrenați pentru căutări. De asemenea, sunt folosite dispozitive de captare a undelor emise de telefoanele mobile ale celor dispăruţi.

Căutările persoanelor dispărute continuă la Ask, la două zile după uriașa alunecare de teren produsă la 30 decembrie 2020 Foto: Profimedia

Alunecarea de teren s-a produs într-o zonă rezidenţială aflată la aproximativ 30 kilometri de Oslo. 

Cel puțin 10 oameni au fost răniți și alți peste o mie evacuați.

Autorităţile norvegiene au anunţat sâmbătă că au găsit un al doilea cadavru, iar operaţiunile de salvare continuă pentru găsirea persoanelor dispărute, la trei zile după o înfricoșătoarea alunecare de teren produsă în localitatea Ask, din municipalitatea Gjerdrum, un oraş cu 5.000 de locuitori situat la nord-est de capitala norvegiană.

Vineri, echipele de salvare au găsit o primă persoană moartă printre dărâmături. Cadavrul nu a fost încă identificat, însă poliţia a publicat o listă cu numele celor zece persoane dispărute, între care doi copii cu vârsta de 2 şi respectiv 13 ani şi opt adulţi.

Cele circa o mie de persoane care au fost evacuate nu se mai pot întoarce acasă din cauza terenului instabil. Pământul s-a surpat în continuare și în noaptea de vineri spre sâmbătă, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Alunecarea de teren a a făcut o groapă uriașă, cu o lăţime de 350 de metri şi o lungime de 800 de metri, iar solul este în continuare instabil. Cel puţin zece persoane au fost rănite, una dintre acestea, în stare gravă, fiind transportată la Oslo.

Sosită la faţa locului, prim-ministrul Erna Solberg a subliniat că această alunecare de teren este una dintre cele mai mari petrecute vreodată în Norvegia.

Și ca și cum n-ar fi fost de ajuns, Norvegia este amenințată în aceste zile și de fenomene meteo extreme. În plină iarnă, autoritățile din această țară nordică au emis un cod galben de incendii pentru zonele în care nu este zăpadă și unde vegetația se poate aprinde cu ușurință. În același timp, în alte zone au fost emise alerte pentru inundații.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Norvegia transferă peste 200 de milioane de dolari Ucrainei. Unde vor merge banii

Norvegia a câștigat Campionatul European de handbal feminin 2024

Încă trei avioane de vânătoare F-16, cumpărate de la Norvegia, au aterizat azi în România

Norvegia trimite soldați, sisteme de apărare antiaeriană şi avioane F-35 în Polonia, pentru protecția graniței cu Ucraina

Partenerii noștri