Live

Ultimul termen pentru un acord post-Brexit cu UE. Johnson: Dacă nu ne înțelegem până atunci, nu văd un acord de liber schimb între noi

Data publicării:
Foto: Getty Images

15 octombrie reprezintă ultimul termen pentru încheierea unui acord între Marea Britanie și Uniunea Europeană, susține premierul britanic Boris Johnson.

Mijlocul lunii octombrie reprezintă ultimul termen pentru încheierea unui acord post-Brexit cu Uniunea Europeană, potrivit premierului britanic Boris Johnson, care repetă că Regatul Unit nu va face compromisuri cu privire la independenţa sa, înainte de deschiderea la Londra a celei de-a opta sesiuni de negocieri.

"Intrăm acum în faza finală a negocierilor noastre cu UE", va declara luni şeful guvernului conservator, transmite Reuters.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la aproape patru ani după un referendum important care a marcat sfârşitul a aproape 50 de ani de aderare la Uniunea Europeană. Rămâne însă guvernată de reglementările europene până la sfârşitul anului, în timp ce cele două părţi încearcă să încheie un acord de liber schimb.

"UE a fost foarte clară în ceea ce priveşte calendarul. Şi eu. Trebuie să existe un acord cu prietenii noştri europeni din 15 octombrie, astfel încât acesta să intre în vigoare până la sfârşitul anului", subliniază Boris Johnson, potrivit Le Figaro.

"Dacă nu ne vom înţelege până atunci, nu văd un acord de liber schimb între noi. Am avea un acord comercial cu UE la fel ca cel cu Australia", care ar reprezenta "un rezultat bun pentru Regatul Unit", adaugă Boris Johson.

Citiți și:

Negociatorul britanic David Frost: Regatul Unit nu va deveni "stat-vasal" al UE, indiferent care va fi acordul comercial post-Brexit

Negocierile se împiedică în special în ceea ce priveşte pescuitul şi condiţiile de concurenţă loială.

Marea Britanie îşi pregăteşte infrastructurile vamale şi portuare pentru un astfel de scenariu. "Vom avea libertatea de a încheia acorduri comerciale cu orice ţară din lume", mai spune premierul Johnson.

În absenţa unui acord înainte de 31 decembrie, s-ar aplica singurele reguli ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cu taxe vamale ridicate şi controale vamale extinse.

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Casa regală britanică anunță că tratamentul pentru cancer al regelui Charles va continua și în 2025

Partenerii noștri