Live

Galerie Foto Ultimul muzeu european dedicat lui Lenin își va închide porțile. Critici și speculații conspiraționiste în Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Ultimul muzeu european dedicat lui Vladimir Ilici Lenin din Tampere, Finlanda, își va închide în curând porțile, a anunțat directorul instituției, provocând astfel critici și speculații conspiraționiste în Rusia.

Muzeul Lenin din Tampere a fost deschis în 1946 și este ultimul dintre muzeele consacrate fostului lider sovietic deschise în Europa în secolul XX, scrie AFP preluată de News.ro.

Clădirea a găzduit, în 1905, prima întâlnire a lui Lenin, la acea vreme în exil, cu Iosif Stalin, cu ocazia primei conferinţe bolşevice în acest oraş din sudul Finlandei.

În timpul Războiului Rece, muzeul era cunoscut ca un loc de prezentare pentru Ostpolitik, fiind vizitat de toți liderii sovietici cheie.  Încă de la înființare, muzeul a păstrat o legătură simbolică cu istoria comunistă, oferind vizitatorilor o perspectivă asupra epocii sovietice.

Numele de „muzeu nu reflectă istoria pe care vrem să o transmitem”, a declarat directorul instituţiei, Kalle Kallio, pentru AFP.

„Unii cred că este vorba despre un fel de templu malefic, din cauza numelui său”, recunoaşte el.

Numele muzeului, o povară

Muzeul, finanţat din bani publici, a optat în 2016 să pună mai degrabă accentul asupra istoriei sovietice decât asupra vieţii revoluţionarului comunist şi nu are nicio legătură cu Kremlinul.

În pofida acestui lucru, numele său „a devenit o povară”, mai ales după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 și a generat o percepție publică nedorită.

„Avem mulţi vizitatori, dar nu de la şcoli, de exemplu, pentru că profesorii nu vor să-i întrebe pe părinţi dacă pot să le aducă copiii aici de teamă că ar putea atrage reacții negative ale acestora”, explică Kalle Kallio.

Decizia de a redenumi muzeul Lenin a provocat neînţelegeri, până la alimentarea unor teorii ale complotului în Rusia vecină, cu care Finlanda are frontieră comună de 1.340 de kilometri lungime.

În Rusia, decizia de a schimba numele muzeului a fost percepută ca o acțiune neprietenă, mai ales în contextul aderării Finlandei la NATO.

Muzeul  va fi închis pe 3 noiembrie, va fi redeschis în februarie 2025 sub numele „Nootti” și va avea ca temă relațiile dintre Finlanda și Rusia în ultimele două secole.

Până una-alta, muzeul a înregistrat un număr-record de vizitatori care vor să îl vadă pentru ultima oară sub numele de muzeul „Lenin”, a mai spus directorul instituției.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Partenerii noștri