Video&Foto Fotografia cu ultimul militar american care a părăsit Afganistanul. Pe străzile din Kabul, talibanii au sărbătorit cu focuri de armă
Războiul dus de SUA în Afganistan s-a încheiat. Armata americană a publicat o fotografie cu ultimul militar urcând la bordul ultimului avion de transport. În urmă au rămas la putere tot talibanii, care fuseseră alungați la începutul războiului, acum 20 de ani și care și-au sărbătorit noua independență cu focuri de armă, pe străzile din Kabul.
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
SUA, amenințate de un uragan de nivel 5, la mai puțin de zece zile după ce Helene a ucis sute de oameni
Cazul gimnastelor Ana Bărbosu și Jordan Chiles: Cum încearcă SUA să întoarcă rezultatul care i-a adus româncei medalia de bronz la JO
Merryl Streep, apel pentru femeile afgane, la ONU: O pisică are mai multă libertate la Kabul
Rețeaua româno-bulgară care a păgubit SUA cu 1 milion de dolari a fost prinsă. Cum acționau
Armata Română a publicat proiectul de lege pentru achiziția de avioane F-35. Când vor fi scoase F-16 din dotarea Forțelor Aeriene
Zeci de coloniști israelieni au incendiat case și mașini într-un sat de palestinieni din Cisiordania. Un om a murit. Reacția SUA
Pe rețelele de socializare a fost făcut public un videoclip în care talibanii merg pe aeroportul din Kabul. BBC nu a putut verifica autenticitatea filmărilor.
Mabrook to our brothers and sons Afghan Taliban, and patriotic brave afghans who are sons of the soil. ✌️🎉🎉🎉#Kabul #Talibans pic.twitter.com/ghM8R1akkV
— Tayyaba Zaid 🇵🇰 (@TayyabaZaid) August 30, 2021
În imagini se vede un grup de bărbați, despre care se crede că sunt luptători talibani, care merg prin capitala afgană, iar unul dintre ei spune că a intrat pe aeroport, că avioanele americane au decolat și că totul va fi bine în viitor.
În ultimele două săptămâni, SUA și celelalte țări care au participat la misiunea din Afganistan au scos din țară zeci de mii de localnici care le-au ajutat.
The last American soldier to leave Afghanistan: Maj. Gen. Chris Donahue, commanding general of the @82ndABNDiv, @18airbornecorps boards an @usairforce C-17 on August 30th, 2021, ending the U.S. mission in Kabul. pic.twitter.com/j5fPx4iv6a
— Department of Defense 🇺🇸 (@DeptofDefense) August 30, 2021
Washingtonul spune că va continua să-i ajute pe cei care vor să plece din Afganistan, va continua să ofere asistență umanitară poporului afgan și va colabora cu guvernul taliban, dacă acesta își va respecta angajamentele.
De cealaltă parte, talibanii au anunțat că îi vor primi înapoi pe cei care nu vor obține vize în țările în care au plecat. Însă la revenirea în Afganistan, vor ajunge în fața unor tribunale.
After US Forces withdraw from #KabulAirport, #Taliban fighters take control and inspect a hangar which features several Chinook Helicopters which are now under #Talibans control.
— Hamza Azhar Salam (@HamzaAzhrSalam) August 30, 2021
Video credit: @nabihbulos#Kabulairport #KabulAiport #USA #USArmy #America #Afghanishtan #Kabul pic.twitter.com/QqKYFwlVWA
General Frank McKenzie: "Retragerea din această seară înseamnă atât sfârșitul componentei militare a evacuării, cât și sfârșitul misiunii de aproape 20 de ani care a început în Afganistan la scurt timp după 11 septembrie 2001.
Este o misiune care i-a adus sfârșitul lui Osama bin Laden, alături de mulți dintre complicii săi din al-Qaeda. Și nu a fost o misiune ieftină. Costul a fost de 2.461 de membri ai armatei SUA și civili uciși și mai mult de 20.000 răniți".
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: "Acum zborurile militare americane s-au încheiat și trupele noastre au plecat din Afganistan.
A început un nou capitol al angajamentului Americii în Afganistan. Este unul care se va baza pe diplomație În viitor, orice angajament cu guvernul taliban din Kabul va fi condus de un singur lucru - interesul nostru național.
Dacă vom putea lucra cu un nou guvern afgan într-un mod care va contribuit la asigurarea acestor interese, (...) într-un mod care va aduce o mai mare stabilitate pentru țară și regiune și va proteja progresele făcute în ultimele două decenii, o vom face".
Câte persoane au fost evacuate din Afganistan
La scurt timp după ce SUA a anunțat sfârșitul misiunii sale în Afganistan, secretarul de stat Anthony Blinken a declarat reporterilor că 123.000 de persoane au fost evacuate în siguranță de când talibanii au preluat conducerea la 14 august.
Dintre aceștia, 6.000 erau cetățeni americani.
Nu este clar câți dintre cei evacuați sunt afgani.
Aproximativ 15.000 de persoane au ajuns în Marea Britanie, potrivit ministerului apărării din Marea Britanie
Canada a evacuat aproximativ 3.700 de cetățeni canadieni și afgani.
În Germania au ajuns în jur de 5.300 de persoane, inclusiv peste 4.000 de cetățeni afgani.
Italia a evacuat puțin peste 5.000 de persoane, inclusiv 4.890 de afgani.
Aproape 3.000 de persoane, inclusiv peste 2.600 de afgani, au fost duși în Franța.
Australia a primit 4.100 de persoane, inclusiv peste 3.200 de cetățeni și afgani.
Olanda, Belgia, Danemarca, Australia și Suedia sunt printre țările care au evacuat mai mult de 1.000 de persoane fiecare de pe aeroportul din Kabul.
Cei 38 de milioane de afgani care rămân în țară se tem cu privire la regulile pe le vor impune talibanii. Ei se tem că interdicțiile și pedepsele dure pentru cei care le încalcă vor fi impuse iar.
Cea mai mare incertitudine o au femeile și fetele, care în ultimii ani au fost încurajate să se bucure de educație și de libertate. Acum, ele cred că nu vor mai putea să învețe, să muncească și să-și trăiască viața așa cum au visat.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News