Live

Ultimele forțe americane și NATO au părăsit Bagram, baza cheie a forțelor aliate în Afganistan

Data publicării:
Un elicopter UH-60L Blackhawk al forțelor aliate din Afganistan este încărcat într-un avion de transport strategic C-17 Globemaster III. Sursă foto: Profimedia Images

Oficialii americani din domeniul apărării au anunțat că ultimele forțe americane și NATO au părăsit baza aeriană Bagram din Afganistan, centrul războiului împotriva militanților de aproximativ 20 de ani. Mișcarea semnalează iminenta retragere completă a forțelor străine din Afganistan, conform BBC News

Președintele Joe Biden a anunțat în luna aprilie că forțele SUA se vor retrage complet din Afganistan până la 11 septembrie. Însă retragerea de la baza din Bagram, situată la 50 de km nord de Kabul, reprezintă o victorie simbolică pentru talibani, care duc o luptă încrâncenată împotriva armatei afgane, determinând-o să bată în retragere şi cucerind un număr tot mai mare de districte de la o zi la alta.

Termenul limită ales de administrația Biden pentru retragerea trupelor americane din Afganistan se referă la comemorarea a două decenii de la atacurile asupra turnurilor gemene de la World Trade Center din Manhattan, care au ucis aproape 3.000 de persoane.

Atacurile au fost produse de gruparea teroristă al-Qaeda, un grup internațional jihadist care avea atunci sediul în Afganistan și sprijinul talibanilor, pentru că aceștia din urmă dețineau controlul asupra țării încă din anii '90. În urma atacurilor teroriste din New York, o coaliție condusă de SUA a invadat Afganistanul, mai târziu în acel an, pentru a neutraliza ambele grupări anti-democratice.

După aproape 20 de ani, SUA vor acum să pună capăt celui mai lung război în care armata americană a fost implicată și care a produs costuri uriașe în viețile umane, precum și cheltuielile vaste. Americanii lasă acum securitatea țării în mâinile guvernului afgan și deschid calea unei perioade de imensă incertitudine pentru Afganistan, pentru că violenţele continuă.

Toate forţele coaliţiei au părăsit Bagram”, a declarat un oficialul american, sub rezerva anonimatului, fără să specifice momentul precis al retragerii din această bază, transmite Agerpres.

Nu a fost comunicată nici data la care această facilitate va fi oficial restituită armatei afgane. În schimb, Reuters menţionează că Bagram, una dintre cele mai mari baze militare din Afganistan, a fost evacuată vineri.

Armata SUA şi-a coordonat războiul aerian şi sprijinul logistic pentru misiunea sa din Afganistan de la baza aeriană Bagram, la aproximativ 50-60 km nord de Kabul, iar retragerea simbolizează sfârşitul implicării militare a Statelor Unite în această ţară.

Esenţială pentru intervenţia americană în Afganistan, această bază devenise cartierul general al trupelor pentru operaţiuni speciale americane în acest conflict.

Cândva cu o pistă degradată şi câteva clădiri aproape fără electricitate, aeroportul Bagram a devenit între timp un mic oraş autonom, cu magazine, săli de sport şi săli de curs pentru mii de militari şi contractori care au lucrat la bază şi la facilităţile sale, potrivit CNN.

Pista de peste 3 km, cu urme de anvelope negre grele după nenumărate decolări şi aterizări, a fost punctul de plecare pentru numeroase operaţiuni militare în toată ţara, cu avioane cargo, avioane de vânătoare şi elicoptere de atac.

Preşedinţii George W. Bush, Barack Obama şi Donald Trump au vizitat cu toţii Bagram în timpul mandatelor lor, promiţând victorie şi un viitor mai bun pentru Afganistan, subliniază CNN.

Până în prezent, retragerea a fost efectuată într-un ritm rapid, alimentând speculaţii potrivit cărora plecarea forţelor străine de pe teritoriul afgan s-ar putea încheia la sfârşitul lunii iulie.

De la începutul lunii mai, talibanii au lansat mai multe ofensive de anvergură în întreaga ţară, în timp ce forţele guvernamentale se străduiesc să-şi consolideze poziţiile în regiunile cele mai urbane.

Capacitatea lor de a menţine controlul asupra bazei aeriene Bagram va fi esenţială pentru păstrarea capitalei Kabul în mâinile guvernului şi pentru menţinerea presiunii împotriva talibanilor.

Generalul Austin Miller, comandantul misiunii forţelor americane şi ale NATO în ultimii trei ani în Afganistan, rămâne la comandă şi îşi păstrează toate capabilităţile şi prerogativele pentru a proteja forţele” staţionate la Kabul, a declarat un oficial american, citat de Reuters.

Alţi doi responsabili americani din domeniul securităţii au declarat săptămâna aceasta că majoritatea personalului militar al SUA va pleca până în 4 iulie, urmând să rămână o forţă reziduală pentru a proteja ambasada.

Luna trecută, preşedintele american Joe Biden îi transmisese omologului său afgan Ashraf Ghani că afganii vor trebui să-şi decidă viitorul, ceea ce vor”. Ghani a spus că acum misiunea sa este să gestioneze consecinţele” retragerii SUA.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat pentru Reuters că a primit informaţii potrivit cărora forţele americane au evacuat baza şi că talibanii salută acest lucru.

Un responsabil de la Kabul a declarat că baza Bagram va fi predată oficial sub controlul guvernului afgan în cadrul unei ceremonii care va avea loc sâmbătă.

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Kim Jong Un acuză SUA că răscoleşte tensiunile. „Ar putea escalada în cel mai distructiv război termo-nuclear”

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Rusia afirmă că a avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei balistice

Partenerii noștri