Zi crucială pentru Brexit. Astăzi este semnat acordul comercial dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană
Tratatul comercial negociat de Marea Britanie și Uniunea Europeană va fi semnat miercuri de ambele părți, după o procedură laborioasă, care se va desfășura atât la Bruxelles, cât și la Londra. Cel care va da semnătura finală, cu o zi înainte de ieșirea efectivă a Marii Britanii din piața unică europeană, este premierul Boris Johnson. De cealaltă parte, documentul va fi parafat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președintele Consiliului European, Charles Michel.
Este ultimul pas înainte de ieșirea definitivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care va avea loc la 1 ianuarie. Acordul comercial pentru Brexit prevede care vor fi relațiile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie de la această dată și a fost intens negociat în ultimele luni.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vor semna miercuri, la ora locală 09:30 (10:30, ora României) acordul post-Brexit încheiat cu Londra, a anunţat marţi, pe Twitter, Dana Spinanț, purtătoare de cuvânt a executivului european.
Tomorrow 9:30 CET, President @vonderleyen and @eucopresident will sign the EU-UK Trade and Cooperation Agreement. Important moment.
— Dana Spinant (@DanaSpinant) December 29, 2020
The text of the draft agreement below:
https://t.co/UCfQyUKV8i
Documentele ce vor fi semnate de către preşedinta CE şi preşedintele Consiliului European vor fi transportate apoi de Forţele aeriene regale britanice la Londra, unde premierul Boris Johnson îşi va pune la rândul său semnătura.
Aceștia sunt niște pași juridici necesari pentru o aplicare provizorie a acordului, de la 1 ianuarie, după ce înțelegerea comercială a fost încheiată pe ultima sută de metri, depășindu-se termenul-limită acordat inițial.
Citiți și: Principalele elemente ale acordului post-Brexit. Ce câștigă și ce pierde Marea Britanie
Parlamentul European încă nu a aprobat oficial acordul
Se vorbește despre „aplicarea provizorie” a acordului, întrucât Parlamentul European nu şi-a dat încă unda verde, urmând să facă acest lucru la începutul anului viitor.
Cele 27 de state membre au deschis însă marţi calea către aplicarea provizorie a acordului de la 1 ianuarie. Într-o aşa-numită procedură scrisă, niciunul dintre ambasadorii UE nu a obiectat la aplicarea provizorie a acordului, ceea ce face posibilă semnarea acordului de către liderii UE și premierul Marii Britanii.
La 24 decembrie, Boris Johnson şi Ursula von der Leyen au anunţat convenirea unui acord privind relaţiile viitoare între Londra şi UE, cu o săptămână înainte ca britanicii să părăsească piaţa unică europeană.
Citiți și: Iohannis: Acordul post-Brexit va proteja interesele companiilor și ale cetățenilor români
Parlamentul britanic aprobă miercuri acordul comercial
Parlamentarii britanici se vor reuni miercuri, 3o decembrie, prin videoconferinţă, pentru a dezbate acordul privind relaţiile comerciale viitoare cu UE şi pentru a-l supune la vot.
Va fi o procedură lipsită de suspans, mai ales după ce un influent grup de susţinători ai Brexitului din interiorul Partidului Conservator i-au oferit un sprijin nesperat lui Johnson anunțând că sprijină acordul cu UE. Într-o declaraţie publicată marţi seară, ei afirmă că acordul „protejează suveranitatea Regatului Unit ca subiect de drept şi respectă deplin normele tratatelor internaţionale între entităţi suverane”.
Și liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a afirmat că le va transmite colegilor săi de partid să voteze pentru acord, pentru a fi siguri că documentul devine lege înaintea expirării perioadei de tranziţie, la 31 decembrie.
În schimb, potrivit BBC, partidele politice din Irlanda de Nord vor vota împotriva acordului, la fel și reprezentanții Partidului Național Scoațian și naționaliștii din Plaid Cymru, partid din Țara Galilor.
Ambele camere ale parlamentului britanic trebuie să voteze miercuri textul care transpune în legislație acordul comercial. Dezbaterile vor începe la ora 11:30, ora României, vor dura în jur de cinci ore, apoi se va trece la votul efectiv. După votul din Camera Comunelor, se va trece la vot în Camera Lorzilor, apoi legea va primi încuviințarea regală.
Ce s-ar fi întâmplat dacă UE și Marea Britanie n-ar fi ajuns la o înțelegere
Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi uniunea vamală ale UE la 31 decembrie.
Dacă nu s-ar fi ajuns la un acord, schimburile comerciale între UE şi Londra ar fi fost guvernate de la 1 ianuarie 2021 de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ceea ce ar fi însemnat introducerea de taxe vamale şi cote, cu riscul unui nou şoc pentru economiile deja fragilizate de criza sanitară cauzată de COVID-19.
Principalele puncte de divergenţă care au împiedicat luni de zile ajungerea la un acord comercial între UE şi Regatul Unit au fost regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor comerciale şi accesul pescarilor europeni în apele britanice.
Înțelegerea comercială a invervenit pe ultima sută de metri, la patru ani și jumătate de când britanicii au votat pentru ieșirea din UE și la un an de când Regatul Unit a ieșit oficial din Uniunea Europeană, o premieră în istorie.
Citiți și: Până când vor putea merge românii doar cu buletinul în Marea Britanie
Românii care merg să lucreze în Marea Britanie vor avea nevoie de viză de muncă. Cum se obține
Brexitul schimbă dramatic condițiile în care studenții români pot studia în Marea Britanie
Marea Britanie a semnat marți un acord comercial și cu Turcia
În acest context, Regatul Unit şi Turcia au semnat marţi un acord comercial de liber schimb, care le asigură continuitatea schimburilor comerciale de la 1 ianuarie, când intră în vigoare și acordul comercial încheiat de Regatul Unit cu UE, odată cu terminarea perioadei de tranziţie post-Brexit, relatează Agerpres.
Comerţul între Regatul Unit şi Turcia s-a desfăşurat până în prezent în baza uniunii vamale pe care Turcia o are cu Uniunea Europeană, iar acordul încheiat acum între Londra şi Ankara preia termenii acestei uniuni.
Miniştrii comerţului britanic şi turc, Liz Truss şi Ruhsar Pekcan, au încheiat acordul în cadrul unei ceremonii desfăşurate prin videoconferinţă. Ei şi-au exprimat speranţa că un acord comercial personalizat va putea fi convenit curând de cele două ţări.
Valoarea schimburilor comerciale între Regatul Unit şi Turcia a fost anul trecut de 25,25 miliarde de dolari.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News