Live

Virusul SARS-CoV-2 a ajuns în Europa mai devreme decât se credea. Ce au descoperit autorii unui studiu

Data publicării:
Foto: Emanuele Cremaschi / Getty Images

Virusul SARS-CoV-2 a ajuns în Italia în luna septembrie  2019, potrivit concluziilor unui studiu realizat de Centrul Naţional al Cancerului, scrie Mediafax, preluând Reuters.

În Italia, primul pacient infectat cu SARS-CoV-2 a fost raportat pe 21 februarie 2020, într-un oraş mic, aproape de Milano, în regiunea de nord a Lombardiei.

Co-autorul studiului realizat de Centrul Naţional al Cancerului, Giovanni Apolone, care a observat rezultatele testelor pentru anticorpi, a sesizat însă că erau anumiţi participanţi care aveau anticorpi încă din luna octombrie 2019, ceea ce înseamnă că s-au infectat în luna septembrie.

„Am fost uimiţi să descoperim persoane asimptomatice care, în urma testelor, aflau că au anticorpi. Practic, ne dăm seama că virusul poate circula într-o variantă mai uşoară şi odată cu creşterea ratei de infectare, să devină mai puternic şi mai letal”, a adăugat Giovanni Apolone.

Autorii studiului au declarat pentru Reuters că în Lombardia, la finalul anului 2019, spitalele s-au confruntat cu o creştere a numărului de cazuri de gripă şi pneumonie severă, ceea ce indică, din nou, faptul că virusul SARS-CoV-2 ar fi putut circula în Italia mai devreme decât s-a crezut.

OMS a precizat că va analiza concluziile studiului din Italia şi va reveni cu clarificări sau, după caz, completări.

Organizația a menţionat de la bun început că toate datele pe care le deţinem despre virus şi COVID-19 datează de când Wuhan, China a furnizat primele informaţii, la sfârşitul anului 2019. Însă, asta nu înseamnă că până atunci virusul nu a circulat.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Un studiu amplu trage concluzia că nu din laborator a provenit COVID-19, ci chiar din piața din Wuhan

Relaxare. 55% dintre români nu mai văd infectarea cu COVID-19 drept o amenințare, arată un studiu

Au fost descoperite mutaţii care ajută SARS-CoV-2 să infecteze creierul

Partenerii noștri