Live

Viktor Orban consideră insuficiente garanțiile de securitate oferite de NATO

Data publicării:
Viktor Orban acuză UE că se transformă într-un „imperiu” care contravine intereselor naţiunilor europene. Foto: Guliver/ GettyImages

Premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat joi că doreşte să accelereze dezvoltarea armatei ungare pentru ca aceasta să se poată apără împotriva unui atac venind „din orice direcţie”, subliniind că nu consideră suficiente garanţiile oferite de NATO, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Foto: Guliver/GettyImages

„NATO este foarte importantă, dar nu cred că securitatea militară a Ungariei trebuie să se bazeze pe NATO”, a declarat liderul naţionalist conservator într-un interviu acordat săptămânalului Figyelo.

Ungaria este membră a NATO din 1999 şi se bucură astfel de protecţia alianţei militare occidentale care, în această săptămână, ţine o reuniune ministerială la Bruxelles.

Budapesta s-a angajat „de mai mulţi ani într-un proces de dezvoltare militară, la finalul căreia Ungaria va dispune de o forţă militară importantă cu ajutorul căreia se va putea apăra împotriva unui atac venind din orice direcţie”, a subliniat Viktor Orban în interviu.

Şeful cabinetului de la Budapesta a deplâns lipsa de solidaritate a aliaţilor cu ocazia unui incendierii unui centru cultural maghiar, în februarie 2018, în Ucraina vecină, o ţară care aspiră la integrarea în NATO.

„O bombă explodează într-un centru al maghiarilor din Ucraina, la câţiva kilometri de frontierele NATO şi nimeni nu zice nimic, inclusiv Statele Unite”, a subliniat el.

Acest interviu a fost publicat la trei zile după vizita la Budapesta a secretarului de stat american, Mike Pompeo, în cursul căreia Ungaria şi Statele Unite au anunţat un acord de cooperare în domeniul apărării destinat să faciliteze desfăşurarea forţelor americane pe teritoriul ungar.

Cu acelaşi prilej, Mike Pompeo a îndemnat Budapesta să se distanţeze de Moscova, în timp ce Ungaria este considerată ca una din ţările cele mai permeabile la interesele Rusiei în Europa.

Subliniind că este un susţinător fervent al unei forţe militare europene, Viktor Orban a mai afirmat joi că îşi asumă „cooperarea fructuoasă cu Rusia”, notează AFP.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mark Rutte l-a vizitat pe Donald Trump în Florida. Mesajul scurt postat de purtătoarea de cuvânt a NATO după întâlnire

Europa, în fața mandatului CPI pentru Netanyahu. Țările care îi pun cătușele și cele care îl primesc pe covorul roșu

Ciolacu: „Sunt încrezător că România va reuşi o aderare completă la Schengen până la finalul anului”

POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum

Partenerii noștri