Vicepreşedinte BEI: Nu finanţarea este problema, România are de unde lua bani
România are de unde să ia bani pentru autostrăzi noi, spitale şi şcoli moderne, spune Andrew McDowell, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţi. Finanţarea nu este o problemă, ci pregătirea slabă a proiectelor care nu pot atrage mai mulţi bani europeni. Situaţia este asemănătoare şi în cazul investiţiilor private. La acest capitol România se află pe ultimele locuri la nivelul UE, arată studiul BEI.
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Românii vor să economisească, dar nu le ajung banii
Heat-flation și sog-flation
Goana după PET-urile reciclabile
Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Dăianu: „E o nerozie”
Hackerii au găsit o nouă modalitate pentru a-i înșela pe români
O femeie din Sibiu a rămas fără jumătate de milion de euro
Primarii amenință la Guvern din cauza banilor: Va fi tărăboi
Începând din 2007, anul aderării, până la 30 iulie 2015, România a primit de la UE fonduri de 35,5 miliarde de euro. Din această sumă a cheltuit doar 5,8 miliarde de euro, plasându-se, astfel, pe locul 18 la nivel european în privința procentului de absorbție.
Mugur Isărescu, guvernator BNR: „2018 a fost un an plin de lecţii pentru viitor, evidenţiind impactul deciziilor de politici asupra dezvoltării economice. Creşterea economică este puternic legată de ciclurile economice, însă sustenabilitatea ei depinde de investiţii strategice pe termen lung mult mai mult decât de o impulsionare pe termen scurt a consumului”.
Andrew McDowell, vicepreşedinte BEI: „Cu toţii ştim că România are nevoie de o infrastructură economică şi socială mai bună. În special în transporturi, dar şi pentru mediu, sănătate şi educaţie. Iar finanţarea nu este princiapalul obstacol, ci pregătirea proiectelor”.
România nu absoarbe mai mulţi bani deoarece Guvernul insista ca marile proiecte să fie făcute prin parteneriatul public - privat. Un exemplu ar fi construirea celor 3 spitale regionale, unde pe lângă cei 150 de milioane de euro luaţi din fondul UE, statul va contribui şi el cu încă 150 de milioane.
Andrew McDowell, vicepreşedinte BEI: „Este important să începi cu proiecte care sunt uşor de realizat, care sunt mici şi care vor avea succes. Cel mai rau lucru care s-ar putea întâmpla este să începi un proiect care este prea mare pentru parteneriatul public – privat, pentru că va trage România înapoi”.
Datele studiului BEI arată că 73% dintre firme româneşti se bazează pe sursele interne. Iar 7 din 10 patroni spun că nu pot face planuri de investiţii din cauza impredictibilităţii şi a lipsei forţei de muncă.
Debora Revoltella, economist sef BEI: „România are cele mai multe firme refuzate de bănci când vine vorba de împrumuturi, vorim de un procent mai mare faţă de media europeană. Esta una dintre ţările cu cele mai multe refuzuri din partea băncilor, în special în sectorul infrastructurii.”
Investiţiile companiilor din ţară rămân la cel mai scăzut nivel din UE: doar 68% dintre firme au investit în ultimul an, faţă de 87% media Uniunii Europene.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News