Val saharian de căldură în Europa. Alerte în mai multe țări din cauza caniculei
Europa se va confrunta joi cu o nouă zi de caniculă, provocată de un val de aer saharian. Sunt coduri roşii de temperaturi mari în Elveţia, dar şi în Croaţia, unde mercurul din termometre va depăşi 35 de grade Celsius. Mare parte din Franţa este sub cod portocaliu de caniculă iar autorităţile avertizează că toţi cetăţenii sunt vulnerabili la temperaturile extreme. Ministerul Afacerilor Externe a lansat mai multe avertizări de călătorie pentru Croaţia, Spania şi Italia. Aceste ţări vor fi puternic afectate de caniculă. În cazul Greciei, a fost prelungită avertizarea care se referea la pericolul izbucnirii incendiilor de vegetaţie, din cauza secetei şi a temperaturilor extrem de mari din aceste zile.
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Ninsori și ploi, în mai multe zone. Prognoza meteo pentru ultimele zile din luna noiembrie
Vremea se schimbă radical din weekend. Când vom avea temperaturi de 16°C
Vreme neobișnuit de caldă până la sfârșitul lunii octombrie
Cod galben de vânt în mai multe zone din țară. Unde vor fi rafale de până la 120 de km/h
Temperaturi de toamnă în toată țara. Când vin ploile
Vremea se răcește de duminică și aduce ploi torențiale și vijelii, ca urmare a formării unui ciclon în Mediterană
Urmează două zile cu temperaturi de peste 30 de grade
Un ciclon islandez face ca temperaturile să scadă chiar și cu 15°C
Cei care ştiu cel mai bine cât de periculoasă este canicula sunt francezii. În august 2003, peste 15.000 de oameni, în mare parte bătrâni, au murit din cauza căldurii. Acum, căminele pentru vârstnici au luat măsuri suplimentare de precauţie.
„Suntem gata. Suntem gata de la începutul săptămânii. Încă de la canicula din 2003 suntem mai bine pregătiţi. Am aplicat o serie de măsuri încă de la începutul zilei”, spune Axel Grellier, asistentă medicală.
Oficialii francezi avertizează că valul de căldură este periculos pentru toţi oamenii, indiferent de vârstă.
„Publicul larg nu ia măsuri de precauţie, oamenii neagă realitatea şi continuă să facă efort fizic”, spune Agnes Buzyn, ministrul francez al Sănătăţii.
Şi Spania îndură cu greu valul de căldură sahariană. La Madrid, termometrele au arătat 37 de grade, în miezul zilei.
„Nopţile tropicale, cu temperaturi care nu scad sub 25 de grade, fac imposibilă răcorirea caselor”, spune Paco Segura, activist de mediu.
„Ventilator şi aer condiţionat, altfel nu pot să dorm. Sunt foarte obosită, este imposibil să dormi bine pe caniculă”, spune o femeie.
Pe coasta de est a Spaniei, o pădure din apropierea portului Tarragona a luat foc din cauza arşiţei. Mii de hectare de vegetaţie au fost distruse iar eforturile pompierilor sunt îngreunate de temperaturile foarte mari.
Şi în Germania temperaturile au ajuns la 37 de grade Celsius în mare parte din ţară. Râurile, lacurile şi chiar fântânile arteziene sunt pline de oameni care se răcoresc. Alţii aleg varianta aerului condiţionat.
„Încerc să merg dintr-o locaţie cu aer condiţionat în asta. Pare să funcţioneze. La birou avem un aparat de aer condiţionat care funcţionează bine. Când am fost la cafea, am găsit o cafenea cu aer condiţionat”.
Meteorologii estimează că apogeul caniculei va fi abia vineri.
Val de căldură din Sahara în Europa
Valul de căldură provine din regiunea Sahara și se caracterizează prin temperaturi mari și umiditate ridicată, potrivit Mediafax.
Temperaturile ridicate au provocat deja inundații și incendii forestiere, a dus la aterizarea forțată a avioanelor, a afectat șinele de tren și a obligat autoritățile să închidă școlile.
Mai multe orașe din Europa au luat măsuri excepționale pentru a limita impactul creat de valul de căldură fără precedent, relatează The Guardian.
Autoritățile au avertizat că temperaturile ar putea depăși 40 de grade Celsius, ajungând chiar la 45 de grade în unele regiuni ale continentului.
Cel puțin trei persoane au murit în sudul Franței după ce au suferit atacuri de cord. Autoritățile franceze nu au confirmat încă dacă decesele au legătură cu temperaturile crescute.
Mai multe școli din diferite părți ale Franței, unde temperatura record de 44,1 grade a fost doborâtă vineri, sunt așteptate să rămână închise până la sfârșitul săptămânii.
Autoritățile de la Paris, Lyon, Strasbourg și Marsilia au interzis mașinilor cu o vechime mai mare să intre în orașe pentru a combate poluarea.
La Milano, unde temperaturile sunt așteptate să depășească 40 de grade Celsius, mai multe organizații de caritate s-au pregătit pentru a distribui 10.000 de sticle de apă persoanelor fără adăpost.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News