Live

Uniunea Europeană a exportat peste 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. Sub 10% din populația UE s-a vaccinat

Data actualizării: Data publicării:
Peste 9 milioane de doze exportate de UE au ajuns în Marea Britanie. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a exportat peste 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în zeci de alte state care nu fac parte din spațiul comunitar, în ciuda ritmului lent de vaccinare înregistrat în acest moment în țările UE. În prezent, sub 10%, din populația blocului comunitar s-a vaccinat împotriva coronavirusului, informează Euronews.

Conform Comisiei Europene, Bruxellesul a autorizat în ultimele șase săptămâni 249 de cereri de export venite din partea a 31 de țări non-UE.

Dintre aceste exporturi, unul singur a fost blocat: este vorba despre împiedicarea transferului a 250.000 de doze de ser AstraZeneca din Italia spre Australia, când UE s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19. 

UE a creat în ianuarie un mecanism de monitorizare a exporturilor de vaccinuri, în contextul unei dispute cu producătorul britanico-suedez, acuzat că nu îşi respectă obligaţiile contractuale. Mecanismul permite autorităţilor naţionale, în consultare cu Comisia Europeană, să blocheze exporturi spre ţări din afara UE, dacă blocul comunitar consideră că o companie nu şi-a onorat mai întâi angajamentele către UE.

Recent, acest mecanism de control al exporturilor vaccinurilor anti-coronavirus a fost prelungit de UE.

UE, Marea Britanie și SUA se acuză reciproc de „naționalism” în privința păstrării a cât mai multor vaccinuri pentru propriii cetățeni

Dintre țările non-UE care au primit vaccinuri din partea Uniunii Europene, cele mai multe doze le-a primit Marea Britanie: aproximativ 9,1 milioane. Urmează apoi Canda (3,9 milioane de doze), Mexic (3,1 milioane), Japonia (2,7 milioane), Arabia Saudită (1,4 milioane), Hong Kong (1,3 milioane) și Singapore (1 milion).

„Faptul că UE exportă vaccinuri anti-COVID în cantități semnificative este o dovadă a angajării noastre în acest efort de solidaritate globală”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

„Cu toate acestea, nu toate companiile farmaceutice își onorează contractele cu UE, în ciuda faptului că au primit un avans care să le permită să aibă o producție suficientă de doze”, a adăugat Kyriakides.

Vaccinare anti-COVID-19 Foto: GettyImages

Uniunea Europeană a fost criticată pentru ritmul lent de vaccinare a cetățenilor din cele 27 de state membre, în condițiile în care Bruxellesul, Londra și Washingtonul se acuză reciproc de „naționalism” și de „protecționism” în ceea ce privește păstrarea stocurilor de vaccin pentru propriii cetățeni și blocarea exportării de doze către alte țări.

„Marea Britanie și SUA au impus o interdicție de export în cazul vaccinurilor produse pe teritoriul lor”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel. 

Acuzația a fost respinsă de guvernul britanic.

Ulterior, acuzațiile de „protecționism” la adresa UE s-au intensificat după blocarea de Italia a lotului AstraZeneca destinat Australiei.

Pfizer și Moderna anunță creșterea producției. AstraZeneca, restantă la livrări

Conform OurWorldinData, mai puțin de 10% din populația  de 450 de milioane de cetățeni ai UE s-a vaccinat până în prezent cu cel puțin o doză. Comparativ, procentul este de 35% în Marea Britanie și 29% în SUA.

Campania de vaccinare în UE a debutat la finalul lui decembrie 2020. Până în prezent, trei vaccinuri - Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford University și Moderna — au fost aprobate de către Agenția Europeană a Medicamentului.

La mijlocul lunii ianuarie, atât Pfizer cât și AstraZeneca au anunțat reducerea livrărilor de vaccinuri anti-COVID. Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri livrate în unele țări UE, inclusiv România.

În cele din urmă, Pfizer a anunțat că își va onora obligațiile contractuale către UE și va crește producția pentru a face față comenzilor. Un anunț similar a fost făcut și de către compania Moderna.

În schimb, AstraZeneca nu a livrat încă toate dozele promise Uniunii Europene. Compania a redus livrările promise de vaccin pentru primul trimestru de la 80 de milioane la 40 de milioane de doze, invocând dificultăţi de producţie.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Oligarhul pro-rus Ilan Șor rămâne sub sancțiunile UE. Decizia luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Georgienii au ieșit din nou în stradă și promit să reziste până la căderea guvernului care le-a frânt visul european

Meta a fost amendată în UE cu 251 de milioane de euro din cauza piratării a trei milioane de conturi Facebook în 2018

Partenerii noștri