Live

Uniunea Europeană a ajuns la un acord „istoric” pentru relaxarea regulilor bugetare europene

Data publicării:
Sediul Comisiei Europene. Foto: Profimedia Images

Miniștrii de Finanțe din UE au ajuns miercuri la un acord asupra unei relaxări a regulilor bugetare europene, care să garanteze o redresare a finanţelor publice fără să compromită investiţiile. Reforma are ca scop modernizarea Pactului de Stabilitate, care limitează deficitul bugetar al fiecărui stat membru la 3% din PIB şi datoria la 60% din PIB.

Miniştrii de Finanţe ai UE au adoptat un „nou cadru de guvernanţă economică ce garantează stabilitatea şi creşterea”, a scris pe X, fosta Twitter, preşedinţia spaniolă a Consiliului European, relatează AFP, citată de News.ro.

Această reformă vizează să modernizeze Pactul de Stabilitate, un fel de „consiliu bugetar” înfiinţat la sfârşitul anilor '90, care limitează deficitul administraţiilor publice ale fiecărui stat membru la 3% din PIB şi datoria la 60% din PIB.

Ea va permite ţărilor aflate în dificultate ajustări mai puţin brutale ale țintelor din Pactul de Stabilitate.

Noul text confirmă aceste praguri, dar face mai flexibilă şi mai realistă ajustarea cerută statelor UE în cazul unor deficite excesive.

Pactul, considerat prea drastic, nu a fost niciodată respectat.

”Este un acord istoric!”, a scris pe X ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Nu te-ai fi așteptat la așa ceva. Cât de târziu s-a apucat Selmani de fotbal și cu ce s-a ocupat înainte. ”Copii cu autism”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avizarea comisarului propus de Ungaria pentru noua Comisie Europeană, amânată. De ce ar putea depinde aprobarea sa (Politico)

Victor Negrescu: „România este în linie dreaptă spre aderarea la spaţiul Schengen”

Comisia Europeană vrea să creeze fabrici de Inteligenţă Artificială. Câți bani e dispusă UE să investească în acest domeniu

Comisia Europeană, către angajați: „Feriți-vă de spioni!”. Bruxelles, „unul dintre cele mai mari centre de spionaj din lume”

Partenerii noștri