Live

Ungaria prezintă astronauții din Programul HUNOR

Data publicării:
Ungaria prezintă astronauții din Programul HUNOR. Foto: ELKH.org

Programul Astronautic Ungar HUNOR va începe pregătirea noului corp de astronauţi profesionişti. Antrenamentul de doi ani începe pentru un medic şi trei ingineri, potrivit Ministerului de Externe de la Budapesta.

Azi au fost prezentaţi cei patru candidaţi. Unul dintre aceștia va lua parte la o misiune ştiinţifică de aproape o lună la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

„Ungaria se întoarce în spaţiu. Puternicul efect catalizator asupra vieţii ştiinţifice ungare pe care l-a avut zborul în spaţiu, în anul 1980, al astronautului Bertalan Farkas este pe deplin justificat obiectivul principal al actualului program astronautic, menit să aşeze ştiinţa şi industria de înaltă tehnologie din Ungaria pe o lungă traiectorie ascendentă”, a spus Orsolya Ferencz, însărcinatul ministerial pentru cercetări spaţiale.

„Guvernul a desemnat Laboratorul de cercetare spaţială din cadrul Centrului de cercetare al ştiinţelor energetice ELKH, cel mai important atelier ungar în domeniul cercetării şi tehnologiei spaţiale, pentru coordonarea, implementarea şi administrarea profesională a acestui program complex. Odată cu lansarea Programului HUNOR, gama largă de capacităţi disponibile la ELKH s-a întregit cu selecţia şi pregătirea astronauţilor, precum şi efectuarea experimentelor la Staţia Spaţială Internaţională”, a spus Miklos Maroth, preşedintele Reţelei de Cercetare Eotvos Lorand (ELKH).

Cele 240 de aplicaţii valide primite au fost reduse la patru astronauţi, care vor participa la pregătire, ţinând cont de cerinţele Agenţiei Spaţiale Europene, NASA, Staţiei Spaţiale Internaţionale şi partenerului industrial privat al programului, Axiom Spaces, a precizat Gabor Magyari, managerul tehnic al Programului HUNOR responsabil pentru selecţia şi pregătirea astronauţilor.

În cursul procesul de selecţie, care a durat aproape un an, au fost testate performanţa mentală, rezistenţa fizică şi stabilitatea personalităţii a concurenţilor, nivelul muncii ştiinţifice depuse de aceştia, capacitatea lor de a lucra în echipă, precum şi de a conduce atunci când este nevoie, a explicat el.

Cei patru candidaţi preselecţionaţi sunt Gyula Cserényi (33 de ani), inginer electrotehnic specializat în curenţi tari; Tibor Kapu (31 de ani), inginer de dezvoltare spaţială; Ádám Schlégl, chirurg ortopedic clinic şi András Szakály (40 de ani), inginer de proiectare aeronautică.

Programul Astronautic Ungar HUNOR are ca obiectiv trimiterea unui astronaut cercetător ungar la Staţia Spaţială Internaţională, unde acesta va efectua, timp de aproape o lună, experimente ştiinţifice concepute îndeosebi în Ungaria.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Germania condamnă Rusia pentru „o încercare masivă” de a împiedica moldovenii din străinătate să voteze la prezidențiale

„Declarația de la Viena”: Viktor Orban și extrema dreaptă austriacă fac front comun pentru a submina influența Comisiei Europene

Ungaria a lipsit de la o reuniune NATO care s-a ținut chiar la Budapesta. Frustrarea față de Orban, în creștere: „Vorbeşte de la sine”

China a trimis un nou echipaj cu trei astronauți pe stația spațială Tiangong. Care este scopul misiunii Shenzhou-19

Partenerii noștri