Live

Video Unde se află trofeul ursului vânat de Ceaușescu și medaliat cu aur la o expoziție mondială

Sergiu Voicu Data actualizării: Data publicării:
Trofeul unui urs vânat de Nicolae Ceaușescu în Covasna, medaliat cu aur, este expus la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe Foto: captură video

Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe adăpostește un trofeu renumit - un urs care ar fi fost vânat de însuși Nicolae Ceaușescu în Covasna și care a obținut o medalie de aur la o expoziție mondială de vânătoare.

Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe a luat ființă în 2013, ca parte a unui proiect mai amplu. Clădirea - monument istoric - a fost reabilitată cu ajutorul fondurilor europene, iar exponatele au provenit mai întâi din donația familiei Sárkány, ulterior făcând donații și diferiți vânători din zona Mureș, Harghita, Covasna, explică Demeter János, directorul muzeului. Acum, muzeul are în jur de 600 de exponate. 

„În camera principală a muzeului este diorama, așa spunem noi, diorama curburii Carpaților. Se văd toate acele animale pentru care cândva era posibilă vânarea lor. Multe dintre aceste specii nu mai sunt vânate astăzi, tot ce vedeți răpitori nu sunt vânați astăzi, nici ursul, nici lupul, mă rog nici râsul, nici alte răpitoare”, spune Demeter Janos.

În muzeu sunt prezentate și câteva trofee de mare valoare.

Chiar la intrare, în partea dreaptă, este unul renumit. De ce este renumit? „În primul rând, a fost recoltat de către Nicolae Ceaușescu în Valea Cormoșului. Valea Cormoșului este în județul Covasna. Și a participat la expoziția mondială de vânatoare de la Plovdiv din Bulgaria, unde a câștigat și medalia de aur”, explică directorul.

Mai există apoi un trofeu de râs, care a fost expus la Târgul internațional de vânătoare de la Milano și a câștigat medalia de aur. A fost recoltat în Munții Harghita.

Trofeul de cerb carpatin a fost recoltat în Comandău. Și el este un trofeu extrem de important și de mare valoare.

„Urmează sala cerbilor, să spunem așa, dedicată această sală special cerbului carpatin. Vedeți o multitudine de trofee în diferite stadii de dezvoltare. Pentru a vă demonstra cam unde poate ajunge un trofeu de cerb, puteți să o luați în mână, este o piesă care a fost găsită în pădure. Are mai bine de 10 ani, deci s-a uscat în proporție de 30%. Are vreo 10 kilograme”, detaliază Demeter Janos.

„În cea mai mică încăpere a muzeului, am încercat să prezentăm un bârlog de urs, unde se retrage ursul la hibernare, ca să vadă lumea că nu intră pentru a hiberna într-un loc foarte mare. De obicei intră în locuri foarte mici, pentru că acele locuri unde stă peste iarnă sunt efectiv încălzite de către trupul ursului, ca atare nu este nevoie să intre într-un spațiu mare. Vedeți și un urs nou-născut, este o piesă interesantă, fiindcă oamenii nici nu își dau seama cam ce mărime are un urs când se naște și sunt chiar animale foarte mici la naștere”, continuaă prezentarea Demeter Janos.

Muzeul are în jur de 10 mii de vizitatori anual, marea lor majoritate copii, așa că sunt organizate programe didactice speciale.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bărbat atacat și rănit de un urs, în județul Argeș. A fost emis mesaj RO-ALERT

Escroci costumați în urși au distrus mai multe mașini de lux ca să încaseze banii din asigurări. Un biolog i-a dat de gol

Declarație controversată a lui George Simion despre Ceaușescu. „Românilor le era mai bine”

Urs lovit de o mașină în județul Brașov. Animalul a fost eutanasiat după ce a suferit leziuni la coloana vertebrală

Partenerii noștri