Live

Un oligarh rus care a fost scos de pe lista sancțiunilor UE a dat în judecată Luxemburg și cere despăgubiri de 16 miliarde de dolari

Data publicării:
Fridman a câștigat un proces împotriva UE și a fost scos de pe lista persoanelor sancționate în luna aprilie. Foto: Profimedia Images

Oligarhul ruso-israelian Mihail Fridman a dat în judecată statul Luxemburg, de la care cere despăgubiri de 16 miliarde de dolari pentru activele care i-au fost înghețate după ce a fost inclus pe lista persoanelor sancționate de UE, scrie Politico.

Avocații lui Fridman susțin că sancțiunile UE au fost aplicate fără a i se respecta dreptul la un proces echitabil și că activele sale au rămas în continuare înghețate, ceea ce nu i-a permis să se folosească de ele în niciun fel.

Fridman a fost sancționat în 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina. UE l-a descris la acea vreme drept „un finanțator rus principal și facilitator al cercului de apropiați ai lui Putin”. El este un acționar majoritar al Alfa Group, una dintre cele mai mari grupuri de investiții private din Rusia.

Vila de 130 de milioane de lire sterline a lui Mihail Fridman de la Londra din Hampstead. Foto: Profimedia Images

Fridman a câștigat un proces împotriva UE și a fost scos de pe lista persoanelor sancționate în luna aprilie.

Avocații lui Fridman au invocat un tratat de investiții din 1989 dintre Luxemburg și Uniunea Sovietică, susținând că Luxembourg a încălcat protecțiile care ar fi trebuit să îi fie garantate în calitate de investitor conform termenilor acordului.

Fridman a cerut ca procesul să fie judecat în Hong Kong conform regulilor comerciale internaționale ale Națiunilor Unite. Din echipa sa de avocați face parte și Cherie Blair, soția fostului premier britanic Tony Blair.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski anunță că planul victoriei Ucrainei este pregătit. Ce urmează

Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceauşescu, cere rejudecarea procesului dictatorului. Care este, de fapt, miza

Alertă de radiații la granița NATO-Rusia. Ce spune CNCAN despre cesiul radioactiv detectat de Norvegia

Contraofensiva rusă pentru recuperarea teritoriilor din regiunea Kursk a fost oprită, susține Ucraina

Partenerii noștri