Live

Un înalt oficial german cere să fie declanșat Articolul 7 în cazul României, în cazul unor noi atacuri asupra justiției

Data publicării:
Foto: Facebook

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, îi cere preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, printr-o scrisoare, să nu suspende aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România şi spune că în cazul unor noi atacuri asupra independenţei sistemului judiciar ar trebui să se ia în considerare iniţierea procedurii de activare a Articolului 7 din Tratatul UE.

„În calitate de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul federal al Germaniei, urmăresc actualele evoluţii politice interne din România cu mare îngrijorare. Începând cu alegerile din decembrie 2016, diferitele guverne ale României au lucrat sistematic pentru amnistierea membrilor de partid condamnaţi pentru fapte de corupţie şi fraudă electorală şi pentru a împiedica viitoare investigaţii de corupţie”, se arată în scrisoarea trimisă de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag către Jean-Claude Juncker, prezentată de HotNews.ro.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene spune că înregistrările făcute publice care vizează DNA au scopul de „a distruge credibilitatea procurorilor”, iar autorii acestor înregistrări sunt „politicieni în curs de investigare sau condamnaţi deja pentru fapte de corpuţie”.

„În ultimele zile au fost făcute publice înregistrări audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Autorii acestor înregistrari sunt politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnaţi pentru fapte de corupţie. În urma acestui scandal este cerută acum demisia şefei DNA, Laura Kövesi”, mai arată textul scrisorii.

Laude de la adresa DNA

Gunther Krichbaum apreciază că DNA a avut un rol semnificativ în combaterea corupţiei din România, „succese văzute ca o mare realizare şi în afara graniţelor României”.

„În ultimii ani, DNA a avut un rol semnificativ, în combaterea eficientă a corupţiei în România chiar şi la cel mai înalt nivel. Independenţa şi marile succese ale DNA sunt văzute ca o mare realizare şi în afara graniţelor României. În special în societatea civilă din ţările din Balcanii de Vest, DNA este prin urmare considerată un model în eforturile proprii de a lupta împotriva corupţiei. Orice atac asupra DNA şi asupra Laurei Kövesi este, prin urmare, un atac asupra independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei”, continuă Gunther Krichbaum.

„Înlăturarea MCV, complet exclusă”

El mai spune că, în scrisoarea trimisă pe 2 februarie către Juncker, a subliniat faptul că, „înlăturarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România este complet exclusă”, deoarece înregistrările apărute în spaţiul public i-au justificat temerile

„Într-o scrisoare din 2 februarie 2017 am subliniat deja faptul că, având în vedere evoluţiile politice interne, înlaturarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România este complet exclusă. Încercările actuale de a forţa înlăturarea procurorului-şef DNA din funcţia actuală arată, din păcate, faptul că temerile mele sunt justificate. Tot felul de încercări de a renunţa din motive politice la procedura MCV înaintea preluării de catre România a Preşedinţiei Consiliului UE sunt inutile. Presupun, prin urmare, că această opţiune nu va fi luată în considerare, iar Comisia îşi va exprima ferm îngrijorarea faţa de Guvernul român”, continuă el.

În încheiere, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag susţine că progresele din Justiţie ale României au fost posibile datorită aderării ţării noastre la UE, iar dacă atacurile la Justiţie continuă, trebuie luată în considerare activarea Articolului 7 din Tratatul UE.

„Marile progrese în justiţia româneasca au fost posibile doar datorită aderării la UE şi prin sprijinul instituţiilor europene. Cetaţenii români pro-europeni, care se opun acţiunilor Guvernului, au nevoie urgentă de sprijinul Comisiei. În cazul unor noi atacuri asupra independenţei sistemului judiciar, ar trebui, în opinia mea, să se ia în considerare iniţierea procedurii de activare a Articolului 7 din Tratatul UE”, încheie preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag.

Comisia Europeană a anunţat pe 20 decembrie 2017 activarea Articolului 7 din Tratatul UE împotriva Poloniei, care poate conduce la privarea ţării de drepturile de vot în cadrul Uniunii Europene, din cauza refuzului Varşoviei de a modifica reformele judiciare controversate.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce a promis Trump că va face în prima săptămână la Casa Albă, pe lângă pace în Ucraina „în 24 de ore”

O celebră ciocolată elvețiană se află în centrul unui proces colectiv în SUA. Metale grele, printre ingrediente

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

ÎPS Teodosie poate fi judecat în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influenţă, a decis Curtea de Apel Constanța

Partenerii noștri