Un conservator catolic şi admirator al lui Putin a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor în Italia
Lorenzo Fontana, un conservator catolic membru al formaţiunii Liga, antiimigraţie, a fost ales vineri preşedinte al Camerei Deputaţilor în Italia, alegere calificată de opoziţia de stânga drept o „cursă către extremism”.
Câţiva senatori ai Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) au desfăşurat pentru scurt timp în hemiciclul legislativului o pancartă pe care au scris: „Nu unui preşedinte homofob şi pro-Putin'”.
Dar alegerea lui Lorenzo Fontana în acest post reflectă rezultatul scrutinului legislativ din 25 septembrie, câştigat de o coaliţie conservatoare ce reuneşte formaţiuni de extremă-dreaptă şi dreapta, respectiv partidul post-fascist Fraţii Italiei condus de Giorgia Meloni - probabil ea va fi premier -, Liga lui Matteo Salvini şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.
Un apropiat al Georgiei Meloni, Ignazio La Russa, fusese ales joi preşedinte în cealaltă cameră a legislativului, în Senat.
Lorenzo Fontana, în vârstă de 42 de ani, „recită 50 de Ave Maria pe zi”, promite „restricţionarea dreptului la avort”, este „ostil căsătoriilor gay, eutanasiei şi societăţii multiculturale”, astfel îl descrie cotidianul de stânga La Repubblica, citat de Agerpres.
Noul preşedinte al Camerei Deputaţilor italiene şi-a exprimat în trecut de mai multe ori admiraţia pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi a condamnat sancţiunile împotriva Rusiei, revenind apoi asupra acestei poziţii. În 2016, el şi-a exprimat susţinerea faţă de partidul neonazist grec Zorii Aurii.
Lorenzo Fontana se numără printre politicienii care au dat orientarea naţională şi eurosceptică a formaţiunii Liga Nordului şi au apropiat-o pe aceasta de formaţiunea franceză Adunarea Naţională, condusă de Marine Le Pen.
Dar alegerea de joi a lui Ignazio La Russa la conducerea Senatului a scos la suprafaţă tensiuni în interiorul noii coaliţii asupra repartiţiei portofoliilor ministeriale. Silvio Berlusconi în special şi-a manifestat indignarea după ce protejata sa, Licia Ronzulli, nu a fost acceptată de Giorgia Meloni să facă parte din guvern.
Odată învestiţi în funcţie, cei doi şefi ai camerelor legislativului urmează să se întâlnească cu şeful statului, preşedintele Sergio Mattarella, în cadrul consultărilor instituţionale pentru desemnarea viitorului premier, proces care ar urma să dureze cel puţin o săptămână.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News