Live

UE transferă Ucrainei 1,5 miliarde de euro din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate

Data publicării:
Foto: Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene / Sursa foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană va transfera Ucrainei o primă tranșă de 1,5 miliarde de euro din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate, a anunțat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ţările occidentale au blocat active ruseşti suverane în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022.

Luna trecută, G7, grupul celor şapte democraţii majore, şi UE au convenit să utilizeze dobânzile obţinute din activele ruseşti îngheţate pentru a sprijini un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ajutând-o să se apere împotriva invaziei Moscovei. Rusia a promis că va acţiona UE în justiţie, notează News.ro.

"Astăzi transferăm 1,5 miliarde de euro încasări din activele ruseşti imobilizate pentru apărarea şi reconstrucţia Ucrainei. Nu există un simbol sau o utilizare mai bună pentru banii Kremlinului decât să facem din Ucraina şi din întreaga Europă un loc mai sigur în care să trăim", a declarat von der Leyen.

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a mulţumit UE.

"Mulţumesc doamnă von der Leyen şi UE pentru sprijinul dumneavoastră constant şi pentru această contribuţie semnificativă la apărarea şi reconstrucţia Ucrainei. Împreună, transformăm adversitatea în putere şi construim o Europă mai sigură şi mai rezistentă", a reacţionat el.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

WSJ: Rusia câștigă cel puțin un miliard de dolari din grâul furat de la ucraineni

Stephane Sejourne este propus comisar european de către Emmanuel Macron, în locul demisionarului Thierry Breton

Ucraina invită ONU și Crucea Roșie în regiunea rusă Kursk. Care este motivul demersului diplomatic

Zelenski spune că lui Putin îi e frică de ruși. Ce l-ar forța pe liderul de la Kremlin să renunțe la războiul cu Ucraina

Partenerii noștri