Live

UE deţine probe despre activitatea de dezinformare rusă privind alegerile europarlamentare din luna mai

Data publicării:

Uniunea Europeană a strâns probe cu privire la activitatea de dezinformare „continuă şi susţinută” făcută de Rusia şi care a vizat scăderea prezenţei la vot în timpul alegerilor europarlamentare din 23-26 mai şi influenţarea preferinţelor alegătorilor, a anunţat vineri Comisia Europeană, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, executivul comunitar a avertizat în legătură cu interferenţa Rusiei, iar Uniunea Europeană şi-a sporit capacităţile pentru identificarea ştirilor false şi dezvăluirea cazurilor de dezinformare.

Dovezile strânse în ultimele luni au „indicat o activitate de dezinformare continuă şi susţinută din partea surselor ruse care vizau reducerea prezenţei la vot şi influenţarea preferinţelor electorale”, a menţionat Comisia Europeană într-un raport publicat vineri.

Totuşi, probele disponibile „nu ne-au permis să identificăm o campanie distinctă de dezinformare transfrontalieră din surse externe îndreptată specific către alegerile europene”, menţionează raportul citat.

Ca exemplu este dat incendiul de la catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost folosit de anumite entităţi „pentru a ilustra presupusul declin al valorilor creştine şi occidentale în interiorul UE”.

Comisia Europeană a adăugat că eforturile sale, printre care subscrierea giganţilor internetului Facebook, Google, Twitter şi Mozilla la un cod de conduită voluntar, au contribuit la scăderea volumului de dezinformare difuzat online.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

„O altă încercare nereușită a inamicului”. Ucrainenii au distrus cu o dronă un steag plantat de „sabotori” ruși în regiunea Cernihiv

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

Partenerii noștri