Live

UE a adoptat al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Data publicării:
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancţiuni economice şi individuale împotriva Rusiei, ca urmare a anexării ilegale a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, anunță un comunicat postat joi pe site-ul Consiliului UE.

Pachetul de sancţiuni, al 8-lea adoptat de blocul comunitar de la începerea invaziei ruse în Ucraina, include o serie de măsuri menite să crească presiunea asupra guvernului şi economiei ruse, să slăbească capacităţile militare ale Moscovei şi să facă Kremlinul să plătească prețul pentru recenta escaladare.

Noul set de sancţiuni introduce în legislaţia UE baza pentru instituirea unui plafon de preţ legat de transportul maritim al petrolului rusesc destinat ţărilor terţe şi a unor restricţii suplimentare privind transportul maritim al ţiţeiului şi al produselor petroliere către ţări terţe. Concret, se va interzice furnizarea de servicii de transport maritim şi furnizarea de asistenţă tehnică, servicii de intermediere sau finanţare sau asistenţă financiară în legătură cu transportul maritim către ţări terţe de ţiţei (începând cu decembrie 2022) sau de produse petroliere (începând din februarie 2023) care provin sau sunt exportate din Rusia. Derogarea bazată pe plafonul de preţ ar permite furnizarea serviciilor de transport şi a celorlalte servicii în cazul în care petrolul sau produsele petroliere sunt achiziţionate la un plafon de preţ prestabilit sau sub acesta.

Noua interdicţie impusă navelor UE de a furniza servicii de transport maritim pentru astfel de produse către ţări terţe se va aplica de la data la care Consiliul va decide în unanimitate să introducă plafonul de preţ. Plafonul de preţ va reduce drastic veniturile pe care Rusia le obţine din petrol după ce războiul său ilegal împotriva Ucrainei a dus la creşterea preţurilor energiei la nivel mondial. Plafonul de preţ aplicat petrolului poate contribui, de asemenea, la stabilizarea preţurilor energiei la nivel mondial.

În ceea ce priveşte comerţul, Uniunea europeană extinde interdicţia de import asupra produselor siderurgice care fie provin din Rusia, fie sunt exportate din Rusia. De asemenea, sunt impuse restricţii suplimentare la import asupra pastei din lemn şi hârtiei, ţigaretelor, materialelor plastice şi produselor cosmetice, precum şi asupra elementelor utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietrele şi metalele preţioase, care, împreună, generează venituri semnificative pentru Rusia.

Vor fi impuse restricţii şi cu privire la vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul unei alte serii de produse utilizate în sectorul aviaţiei.

În plus, a fost extinsă lista produselor restricţionate care pot contribui la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare şi securitate. Lista va include acum anumite componente electronice, substanţe chimice şi bunuri suplimentare care pot fi utilizate pentru a aplica pedeapsa capitală, tortura sau alte tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.

Noul set de sancţiuni include interzicerea vânzării, furnizării, transferului sau exportului de arme de foc pentru uz civil, precum şi de componente esenţiale ale acestora şi de muniţie pentru acestea, de vehicule şi echipamente militare, de echipamente paramilitare şi de piese de schimb.

Noile sancţiuni vizează și persoane şi entităţi care au jucat un rol în organizarea unor "referendumuri" ilegale, reprezentanţi ai sectorului apărării şi personalităţi care răspândesc dezinformarea cu privire la război. De asemenea, Consiliul a decis să extindă criteriile de includere pe listă pe baza cărora pot fi făcute desemnări specifice, pentru a include posibilitatea de a viza persoanele care facilitează eludarea sancţiunilor UE.

Cetăţenii UE au interdicţia de a deţine posturi în cadrul organelor de conducere ale anumitor persoane juridice, entităţi sau organisme ruse deţinute sau controlate de stat.

Sancţiunile mai cuprind inserarea pe lista entităţilor deţinute de stat care fac obiectul interdicţiei privind tranzacţiile a Registrului naval rus, o entitate deţinută de stat în proporţie de 100%, care desfăşoară activităţi legate de clasificarea şi inspecţia, inclusiv în domeniul securităţii, a navelor şi a ambarcaţiunilor înmatriculate în Rusia sau în altă ţară.

Este interzisă total furnizarea de conturi sau servicii de custodie pentru criptoactive cetățenilor ruşi sau persoanelor fizice cu reşedinţa în Rusia, indiferent de valoarea totală a criptoactivelor respective.

De asemenea, Consiliul UE a decis că, începând de joi 6 octombrie, domeniul geografic de aplicare al restricţiilor introduse la 23 februarie, incluzând mai ales interdicţia de import asupra bunurilor din zonele care nu sunt controlate de guvern din oblastele Doneţk şi Lugansk, va fi extins pentru a include şi zonele care nu sunt controlate din oblastele Zaporojie şi Herson.

„Acest nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei este o dovadă a hotărârii noastre de a opri maşina de război a lui Putin şi de a răspunde celei mai recente escaladări a acestuia prin referendumuri false şi anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene. Astfel lovim şi mai mult economia de război a Rusiei, limitând capacităţile de import/export ale Rusiei, şi suntem pe calea cea mai rapidă pentru a ne elibera de dependenţa energetică de Rusia. Îi vizăm, de asemenea, pe cei responsabili de anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene. UE va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, citat de Agepres.

Editor : L.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Partenerii noștri